Doorgaan naar artikel
Les Gardiennes
Stefan Manenschijn
Stefan Manenschijn
Profiel

Conclusie

Les Gardiennes is een prima oorlogsfilm waarin de strijd niet centraal staat. De acteerprestaties zijn goed en de verschillende relaties tussen de hoofdpersonages worden overtuigend gebracht. De mooie beelden van het Franse boerenleven maken het af.

Wanneer de Eerste Wereldoorlog in volle gang is en de mannen in Frankrijk vechten aan het front tegen de Duitsers, is het aan de vrouwen om het werk op de boerderijen op te knappen. Dit geldt ook voor moeder en dochter Hortense (Nathalie Baye) en Solange (Laura Smet) die al het zware werk overnemen op hun eigen boerderij. Om het werk aan te kunnen, nemen ze Francine aan, een roodharige jongedame die al snel het hart steelt van de zoon des huises. Genoeg interessante uitgangspunten dus voor een boeiende film. Lukt het regisseur Xavier Beauvois om deze potentie met Les Gardiennes te benutten?

Les Gardiennes Foto: Paradiso Entertainment

Het antwoord hierop is een duidelijke ‘ja’. Het leven in de oorlog wordt op een fraaie manier getoond, zonder de strijd de boventoon te laten voeren. Het meeste hiervan krijgen we mee door verslagen vanaf het slagveld van terugkerende soldaten, of koeriers. Ondertussen gaat het leven op de boerderij gewoon door en zien we hoe de vrouwen het heft steeds vaster in eigen hand nemen. De verschillende relaties tussen de hoofdpersonages zijn daarbij erg belangrijk en deze worden op een geloofwaardige manier gebracht. Je merkt goed dat men elkaar nodig heeft, maar daarom niet meteen elkaar mag, wat voor de nodige spanningen zorgt. Het maakt dat de film de hele speelduur boeiend blijft.

Ook op het gebied van cinematografie is Les Gardiennes interessant. Het Franse boerenleven in de Eerste Wereldoorlog wordt op een uitstekende weergegeven in mooie scènes. Helaas vallen de oorlogssituaties wel wat uit de toon. Zo is een gevechtsscène met een van de hoofdpersonages erg fraai gedaan, maar past het niet echt bij hoe de rest is gefilmd.

Het maakt van Les Gardiennes uiteindelijk een prima film. De acteerprestaties zijn sterk en de relaties tussen de hoofdpersonages worden op een overtuigende manier gebracht. De setting en mooie beelden doen de rest.