Doorgaan naar artikel
I, Tonya
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur / Lead Developer
Profiel

Conclusie

I, Tonya vertelt het bekende verhaal over Tonya Harding en Nancy Kerrigan op een zeer aangename manier.

Kunstschaatsster Tonya Harding (Margot Robbie, Suicide Squad, The Wolf of Wall Street) is een natuurtalent, maar ze komt niet bepaald uit een rijke familie. Haar sexy outfits, vreemde muziekkeuze en gedrag zijn een doorn in het oog voor voor de normaal zo keurige schaatswereld. Toch geeft Tonya niet op en doet ze er alles aan om haar droom te verwezenlijken. Helaas is ze omringd door een groep mensen die niet echt meewerken. Moeder LaVona Harding (Allison Janney, Juno) is een verschrikkelijk mens en zorgt er ten alle tijden voor dat dochter Tonya zo weinig mogelijk zelfvertrouwen heeft. Ook haar man Jeff Gillooly (Sebastian Stan) helpt niet echt mee en slaat er liever op los. Beste vriend van Jeff, Shawn (Paul Walter Hauser), is eigenlijk te dom om ook maar iets te kunnen. Echter is hij overtuigd van zijn eigen kunnen en speelt een grote rol in de uiteindelijk mislukte carrière van Tonya Harding.

Het levensverhaal van Tonya Harding is een triest verhaal, maar regisseur Craig Gillespie weet het op een luchtige en soms hilarische manier te vertellen. De acteerprestaties van Margot Robbie werken natuurlijk ook mee en ze weet de naïeve Tonya op uitstekende wijze neer te zetten. Ook Allison Janney blinkt uit in haar rol als moeder LaVona. Het is knap dat de moeder nog enige sympathie bij de kijker weet op te wekken, ook al is het een door en door slechte vrouw. En dat geldt voor de meeste acteurs in deze film; ze zetten de personages op een dergelijke wijze neer dat je ze niet echt kunt haten.

Het verhaal wordt regelmatig onderbroken door interviews met Tonya , LaVona en Jeff. Je zou verwachten dat het vervelend is wanneer het verhaal regelmatig stopt, maar dat is het zeer zeker niet. De interviews zijn erg goed gedaan en zijn vaak hilarisch. Met name wanneer Shawn aan het woord is, kun je bijna niet anders dan dubbel liggen van het lachen. Zeker wanneer je erachter komt dat het acteerwerk niet zo heel ver van de waarheid verwijderd is.

I, Tonya is natuurlijk best een dramatisch verhaal, maar regisseur Craig Gillespie en zijn cast weten de nodige humor toe te voegen, waardoor het een zeer aangenaam geheel wordt. Margot Robbie en Allison Janney zijn de absolute uitblinkers en weten de kijkers voor zich te winnen. Ook al hou je helemaal niet van kunstrijden, dit is een film die je gezien moet hebben.