Doorgaan naar artikel
Ian Foppen
Ian Foppen
Manager festivalredactie, social media & Discord
Profiel

Gierende motoren en bonkende muziek. Van 12 tot en met 15 juli waren er weer duizenden festivalbezoekers te vinden in Lievelde voor de Zwarte Cross 2018. Wel met de zonnebril op dan, want het was echt prachtig weer. Wellicht iets te warm zo nu en dan, maar dat maakte de pret niet minder. Bij de bar werden flesjes water verkocht, die vervolgens weer te vullen waren bij de toiletten. Als je een gebrek aan vocht had, kwam dat toch echt van het bier!

Bijzonder dit jaar was vrijdags om 20:00 uur de levendenherdenking. Rond de 65.000 zwarte crossers, eerst 50 seconden stil in gedachten over het leven, om vervolgens 10 seconden lang te juichen om dit te vieren. In samenwerking met Amnesty International kregen ze het mooi voor elkaar!

Waar de donderdag alleen toegankelijk was voor campinggasten, gingen vrijdag de deuren open voor alle festivalbezoekers. Eenmaal door de hoofdingang kwam je al snel op het festivalterrein. De Zwarte Cross was opgedeeld in vier velden. Op drie van de velden waren podia te vinden met muziek of theater en op het vierde veld was de motorcross te vinden. Hoewel het festival was uitverkocht, was het niet te merken dat er 220.000 personen op het festival rondliepen. De velden waren overzichtelijk en er was geen gedrang om op andere plekken te komen. Als er iets gezellig was, was het wel de gemoedelijke sfeer op het festival. Je had namelijk ineens wel heel veel vrienden erbij!

Naast optredens van de Kaiser Chiefs, Triggerfinger, The Partysquad en overige bands, kon je ook genieten van theater. Het was echter wel belangrijk om ruim van te voren aanwezig te zijn bij de shows. Bij de show van Hans Kazan was de rij inmiddels zo groot geworden, dat de show 15 minuten eerder begon. Hoewel er toch ruim 200 man in de theatertent kon plaats nemen, bleek dit vaak te weinig te zijn. Toch jammer als je een halfuur voor niets hebt staan wachten.

Op de velden waren genoeg voorzieningen aanwezig. Een ruime keus aan eten en drinken en de rijen voor het toilet vielen mee. Door het warme weer was het wel te merken dat er veel behoefte was aan schaduw. Hoewel dit op het crossterrein geen probleem was, was dit op de overige velden soms wel een probleem. Bij het hoofdpodium kon je enkel in de zon staan, wat wel erg benauwd werd met temperaturen boven de 30 graden.

Op de crossbaan waren diverse programma’s te vinden. Van wedstrijden in de topklassen 250cc en 500cc, tot een roze tank met leden van pussy riot of een olifant op een motor. Door middel van diverse tunnels kon men zich makkelijk rondom de baan verplaatsen en ook hier waren op diverse plaatsen mogelijkheden gemaakt om een bezoek aan het toilet te brengen of iets te nuttingen. Volgens ons zijn er ook genoeg bezoekers geweest die zich hier het gehele festival hebben vermaakt.

Had je de  kinderen meegenomen? Geen probleem! Op het terrein was er een speciaal blagenparadijs. Een veld met allemaal activiteiten en speciale speeltoestellen voor kinderen. Naast de crossmotorschommel, stond er een auto om te bekladden, kon je vuurwerk afsteken, gitaarles volgen of een theatershow bekijken. Voor de kleine crossers in spe was er overigens ook de mogelijkheid om een mini motor of quad te rijden. Wie weet zien we ze over een aantal jaren terug op de grote crossbaan?

Wat ons betreft was Zwarte Cross 2018 een extreem geslaagd festival. Wil je er in 2019 bij zijn? Zet 11 tot en met 14 juli dan maar alvast in de agenda, want dan vindt namelijk de volgende editie plaats. Op 17 november 2018 start de reguliere kaartverkoop.