Sfeerimpressie: Metaldays 2018 - De bezoekerservaring

Patrick van Meijl, 03 augustus 2018
Profiel

Van 22 tot en met 28 juli was het weer tijd voor het rustieke dorpje Tolmin in Slovenië om zo’n 12.000 festivalgangers te ontvangen. Allemaal liefhebbers van de hardere genres die een weekje kwamen kamperen en feest vieren op Metaldays 2018. Wij waren er dit jaar ook voor het eerst bij. Aangezien het maar liefst zeven dagen duurde, zijn alle impressies niet in één artikel te vermelden. Vandaar dat we deze opdelen in een deel over de optredens en een deel over alles daaromheen. Dit artikel zal gaan over laatstgenoemde.

Wij kwamen op zondagochtend aan en werden vriendelijk ontvangen. Het werd meteen duidelijk dat het een kleinschalig festival is: er waren namelijk weinig rijen en eenmaal aangekomen op de camping, kon je gewoon je auto naast je tent parkeren. Tevens geen geruzie om plek, want die was er meer dan genoeg. Tolmin ligt in een dal en tussen twee riviertjes, de omgeving was daardoor iets dat wij nog nooit eerder hadden gezien op een festival. Op de zondagavond waren er nog geen grote bands geprogrammeerd, waardoor het de perfecte kans was het kleine festivalterrein van Metaldays 2018 te verkennen.

Dit terrein bestond uit twee podia die beide ongeveer even groot waren, een strand-area met een bar en nog wat kraampjes. Dit klinkt niet groot en dat was het ook niet. Je was in ruim 5 minuten van de ene naar de andere kant. Voor het officiele festivalterrein was er nog een plein met eettentjes, een speciaalbier-bar en een plek waar je goedkoop koude drank kon halen. Het is vrij ongekend voor een festival om op het terrein halve liters voor drie euro te verkopen, om een stukje verder blikken met dezelfde inhoud voor anderhalve euro aan te bieden. Alle prijzen waren overigens extreem zachtaardig. Bier en fris was verkrijgbaar in halve liters voor drie euro en een flinke pizzapunt kostte je vier euro.

Vaak begonnen de meest populaire optredens op Metaldays 2018 pas tegen zes uur ’s avonds, waardoor velen de hele dag de tijd hadden om zich anders te vermaken. Wij hebben dit bijvoorbeeld gedaan door een mooie wandeling door de natuur te maken of lekker met een drankje aan de koude rivier te gaan zitten. Een populaire activiteit was ook om een hoop opblaasbare spullen te pakken en stroomopwaarts de rivier in te stappen. Zo kon je in ongeveer twee uur heerlijk de rivier afdrijven en kwam je uit bij het strand van het festival waar ook de beach-bar zich bevondt.

Over het algemeen waren de medewerkers erg vriendelijk, al werden er soms wel verschillende regels gehanteerd. Zo was het onduidelijk of je met eigen drank en versnaperingen de beach-area op mocht en op welke tijd het ’s nachts stil moest zijn. Dit mocht de pret echter niet drukken en al met al zou je je makkelijk een week kunnen vermaken op Metaldays, zelfs als je niet van de muziek houdt.

Komende week kun je verder lezen over Metaldays 2018 en vertellen we je wat we van de optredens vonden. Daarnaast hebben we ook nog een interview voor je in petto, waarin we praten met de Nederlandse band Sisters of Suffocation die afgelopen week ook speelden op het festival.