Doorgaan naar artikel
Total War: Rome II – Rise of the Republic
Patrick van Meijl
Patrick van Meijl
Redacteur
Profiel

Conclusie

Total War: Rome II - Rise of the Republic voegt een onwijs leuke nieuwe campaign toe aan de klassieker van Creative Assembly, die na vijf jaar nog steeds beter wordt. We hadden graag nog wat meer vernieuwingen gezien, maar gelukkig krijgen we daar al een hoop van door gratis updates.

Total War: Rome II is inmiddels alweer vijf jaar oud. Tijdens de release werd het vrij erg bekritiseerd door de vele bugs en glitches. Gelukkig lieten de ontwikkelaars bij Creative Assembly het spel niet in de steek en kwamen ze met verschillende updates. De meest noemenswaardige was de upgrade naar de Emperor Edition, hiermee werden naast bugfixes ook een campaign en nieuwe systemen toegevoegd, zoals een stamboom. Sindsdien blijven er maar patches en DLC komen om het spel relevant te houden en dat lukt goed. De nieuwste toevoeging is Total War: Rome II – Rise of the Republic, een DLC-pakket dat een nieuwe campaign toevoegt.

Total War: Rome II - Rise of the Republic

Het speelt zich af voor de gebeurtenissen van het originele spel en dus voordat het Romeinse Rijk echt ging uitbreiden. Het speelgebied bestaat uit alleen Italië en is daardoor lekker intiem, maar toch zonder claustrofobisch te worden. Je kunt kiezen uit acht verschillende facties onderverdeeld in vier verschillende achtergronden. Je hebt onder andere de Grieken, Italianen, Etrusken en Galliërs. Met ieder van deze kun je Italië veroveren door provincie na provincie over te nemen. Doordat het wat kleinschaliger is, maar toch veel facties bevat, ligt de focus nog meer op oorlog dan in andere games uit de serie en deze gevechten zijn weer onwijs gaaf.

Je zult geen verrassende nieuwe dingen tegenkomen tijdens de realtime-veldslagen, maar de formule blijft ook in Total War: Rome II – Rise of the Republic overeind staan. Je voert nog steeds een stuk of vijftien eenheden aan, ieder van deze bestaat weer uit ongeveer honderd soldaten. Hierdoor heb je het gevoel een heus leger te commanderen. Doordat het zich wat vroeger in de tijd afspeelt, heb je geen grote testudo-formaties of artillerie-wapens, maar vooral rijen van speren of soldaten die elkaar met bijlen en weinig bescherming te lijf gaan. Dit vraagt weer andere tactische inzichten dan we gewend zijn en voelt daardoor lekker fris.

Total War: Rome II - Rise of the Republic

Alles ziet er nog steeds prima uit. De grote map waar je je legers verplaatst en je steden beheert, geeft een mooie gedetailleerde weergave van Italië. Zo zijn er mooie besneeuwde bergen tegen de Alpen aan, terwijl het verder naar het zuiden iets vlakker wordt en soms ook wat uitgedroogder. De gevechten zijn ook een lust voor het oog met honderden eenheden die elkaar te lijf gaan met allerlei animaties en bloederige taferelen tot gevolg.

Al met al is Total War: Rome II – Rise of the Republic prima DLC die een leuke nieuwe campaign toevoegt. Hadden we graag nog meer gezien zoals nieuwe systemen of andere toevoegingen? Ja, maar door eerdergenoemde updates hebben we die al een boel gratis gehad. We vinden het prijskaartje van €17 toch nog wel wat aan de dure kant voor wat je ervoor krijgt, maar het voegt toch wat leuks toe aan een game die na vijf jaar nog steeds alleen maar beter wordt.