Doorgaan naar artikel
Sony AF8 OLED-televisie
Stefan Manenschijn
Stefan Manenschijn
Profiel

Conclusie

De Sony AF8 OLED-televisie geeft een verbluffend beeld. De perfecte zwartwaarden en ontzettend mooie kleuren maken dit een van de beste televisies die je op dit moment kunt kopen. Helaas schiet de tv qua softwareprestaties door de ondergrens, waardoor we niet de volle vijf sterren kunnen geven.

Op televisiegebied woedt al een tijdje de strijd tussen verschillende beeldschermtechnieken. Waar normale LED-schermen nog steeds het meest gangbaar zijn, kwam Samsung onlangs met QLED. Waar QLED echter gebaseerd is op de oorspronkelijke LED-techniek, is er met OLED ook een hele nieuwe techniek voorhanden, die de laatste jaren gelukkig steeds betaalbaarder wordt. In de 2018-lijn van Sony vinden we de Sony AF8 OLED-televisie terug. De tv is met een adviesprijs van € 2500,- zeker niet een van de goedkoopste, dus onze verwachtingen zijn dan ook hooggespannen.

Als we de tv aanzetten en we wat 4k-beelden bekijken, blijkt meteen dat er niets gelogen is over de voordelen van OLED; de beeldkwaliteit is namelijk geweldig, wat voor een groot deel te danken is aan de indrukwekkende zwartwaarden die OLED kan weergeven. Waar je bij LED-technologie nog altijd last hebt van backlight, waardoor zwart nooit echt zwart wordt, schakelt bij OLED de pixel helemaal uit. Dat betekent dat zwart ook echt zwart is. Je moet het eigenlijk zien om het te geloven, maar als je het eenmaal gewend bent lijkt elke andere tv een stap terug.

Sony AF8

Wanneer we vervolgens materiaal bekijken dat geschikt is voor HDR-weergave, is het al helemaal smullen geblazen: de kleuren spatten van je scherm en zorgen ervoor dat je even verbluft in je stoel blijft zitten. Deze voordelen blijven niet beperkt tot alleen 4k-materiaal, want ook Full-HD wordt prima getoond op deze televisie, met dezelfde fraaie zwartwaarden. De wow-factor is echter wel een stukje minder wanneer je daarvoor verwend bent met 4k HDR-beelden.

Een nadeel aan OLED is wel dat de lichtopbrengst wat minder hoog is dan van recente LED-modellen en dat is ook bij deze Sony-televisie te merken. In een flink verlichte kamer heb je behoorlijk last van weerkaatsing en sprankelt het allemaal niet zoals dat je gewend bent in een iets duisterdere omgeving. Het is nog steeds uitstekend beeld, maar in een sterk verlichte kamer ben je misschien beter af met een QLED-model.

Op het gebied van geluid staat de AF8 ook zijn mannetje. Door de Acoustic Surface-technologie wordt het hele beeldscherm als het ware als speaker gebruikt, wat ervoor zorgt dat het geluid zeer goed klinkt voor een tv met deze minimale dikte. Een goede soundbar of surround-set geeft nog steeds beter geluid, maar het is meer dan acceptabel.

Doordat de televisie op Android draait, heb je meteen een hele rits software tot je beschikking. Naast standaard apps als Netflix en YouTube staan er in de Play Store zeer veel applicaties om je tv softwarematig uit te breiden. Denk daarbij aan dingen als Plex en Kodi. De tv speelt van zichzelf ook al vele bestandsformaten af, waardoor je je nooit druk hoeft te maken over ondersteuning voor je favoriete filmbestanden of foto’s.

Waar we minder tevreden over zijn, is de performance van de AF8. Om onbegrijpelijke redenen heeft Sony ervoor gekozen om de tv uit te rusten met een erg matige processor. Dit resulteert in ergerlijke vertragingen bij het bedienen en soms zelfs in vastlopers van de software. Ook wordt de interface niet in 4k getoond, waardoor het nooit helemaal scherp aanvoelt. Dit soort dingen kunnen we bij een budget-televisie misschien nog accepteren, maar bij een scherm uit deze prijsklasse verwacht je dat op alle vlakken indruk gemaakt wordt. Inmiddels heeft Sony ook al opvolgers aangekondigd die voorzien zullen zijn van een twee keer zo snelle processor. Of dit voldoende is om de software soepel op het scherm te tonen is nog afwachten, maar elke verbetering op dit gebied is welkom.

Met de Sony AF8 OLED-televisie haal je een beeldscherm van wereldformaat in huis. De diepe zwartwaarden en bijzonder mooie kleuren maken televisiekijken tot een feestje, waarbij je zelfs na een tijdje nog regelmatig verbluft naar je scherm zit te kijken. Helaas maakt de tv qua softwareprestaties minder indruk en dat zorgt er toch voor dat we iets teleurgesteld zijn.