Review: F1 2018

Stefan Manenschijn, 21 augustus 2018
Profiel
F1 2018 is een van de beste Formule 1-games ooit gemaakt. Codemasters speelt op safe door veilige upgrades toe te passen op hun spel en daarnaast de graphics onder handen te nemen. Helaas blijven de al lang aanwezige AI-problemen wel bestaan.

Van elke grote sport komen er jaarlijks rond september nieuwe games uit en dus ook van Formule 1. Met F1 2018 probeert Codemasters, na een uitstekende 2017-editie, de lat wederom een stukje hoger te leggen. Is ze dat ook gelukt?

Het eerste dat opvalt, is dat de game er een stuk beter uitziet dan vorig jaar. Zeker wanneer je een PlayStation 4 Pro of Xbox One X bezit, is de vooruitgang goed te zien. F1 2018 ziet er haarscherp uit en dankzij de uitstekende HDR-ondersteuning is het een ware traktatie voor de ogen. Ook de filmpjes tussen de races door zijn weer een stukje beter geworden en er lijkt wat meer variatie in te zitten, al zul je na een paar races al wel weer vaak dezelfde dingen terugzien. Wat daarbij wel jammer is, is dat Codemasters nog steeds geen gebruikmaakt van de bekende elementen die we kennen van de televisie-uitzendingen. Het had de game nog weer een stukje echter gemaakt.

Op het gebied van gameplay zijn de veranderingen dan weer wat minder imponerend. Je voelt nu iets meer verschil tussen de wagens van de verschillende fabrikanten en alles lijkt weer net wat beter te reageren, maar daar hebben we het ook wel mee gehad. De echte wijzigingen zitten hem in dit geval in de carrièremodus, waar je nu te maken krijgt met regelwijzigingen na elk seizoen. Het maakt dat je nu nog beter af moet wegen voor welke upgrades je gaat.

Wat F1 2018 daarmee erg goed doet, is het gevoel van een race-weekend oproepen. Naast dat er natuurlijk geracet moet worden, is het ook de bedoeling dat je data verzamelt voor je team, die daarmee weer upgrades kan ontwikkelen. Het zorgt ervoor dat je het gevoel hebt dat elk rondje telt en dat je echt als team bezig bent om elkaar beter te maken. Wij kennen geen andere game die dit gevoel zo sterk weet te creëren.

Ook het journaille draagt bij aan het echte Formule 1-gevoel. Nog vaker dan eerder krijg je regelmatig de kans om een interview af te leggen en daarbij vooral je reputatie een zetje te geven, of een opmerking te geven richting je team. Het idee is erg leuk, al is de uitwerking wat matig. De vragen en antwoorden zijn behoorlijk cliché en het feit dat je gewoon uit verschillende teksten moet kiezen, zonder mooi vormgegeven achtergrond, maakt dat dit deel niet helemaal uit de verf komt.

Helaas heeft F1 2018 wel te kampen met wat foutjes die er al lange tijd inzitten en die hebben vooral betrekking op de intelligentie van je tegenstanders. Tijdens het racen geven ze je prima weerstand, maar er zitten ook een aantal ergernissen in. Zo zijn we al een aantal keren zonder pardon aan de kant gebeukt, omdat we toevallig op de ideale lijn van de tegenstander zaten. Van jou wordt verwacht dat je netjes rijdt en het zou prettig zijn als ook je medecoureurs daar aan meedoen. Daarnaast anticiperen ze slecht op gebeurtenissen tijdens de race. Zo zullen ze rustig een bandenwissel doen volgens de strategie, terwijl het over een of twee rondes begint te regenen. Dat is gewoon erg jammer en haalt je ook behoorlijk uit de beleving.

Codemasters brengt met F1 2018 een veilige update uit. Er zijn verschillende kleine verbeteringen doorgevoerd die de game weer net een stukje beter maken dan vorig jaar. Daarnaast zijn de graphics onder handen genomen en dat alles is bij elkaar genoeg om wederom de portemonnee te trekken. F1 2018 is een van de beste Formule 1-games ooit gemaakt, maar we hopen wel dat Codemasters voor een volgende editie de hardnekkige AI-problemen eens onder handen neemt.