Doorgaan naar artikel
Gear.Club Unlimited 2, Blacksad en meer
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur / Lead Developer
Profiel

Conclusie

Microïds heeft een aardige line-up voor de komende tijd. Gear.Club Unlimited 2 laat nu al flinke verbeteringen zien ten opzichte van zijn voorganger. Ook Blacksad lijkt een interessante game, zelfs voor mensen die de comics niet hebben gelezen. Genoeg dus om naar uit te kijken.

Tijdens Gamescom 2018 hebben wij weer heel wat bezoeken afgelegd aan de allergrootste uitgevers die de gamewereld kent, maar ook de iets minder bekende hebben we zeker niet overgeslagen. Op de tweede dag hebben wij een kijkje in de keuken gekregen bij het Franse Microïds, onder andere bekend van de Syberia-reeks. Hoewel Microïds misschien meer op het menu heeft staan voor de komende periode, kregen wij een viertal games te zien die we hieronder kort bespreken.

De afspraak begon met het recent aangekondigde Gear.Club Unlimited 2, een racegame die exclusief is voor de Nintendo Switch. De voorganger was een port van de mobiele versie en bleek niet helemaal geoptimaliseerd te zijn voor de handheld van Nintendo. Deze keer hebben ze het anders aangepakt en komt het spel vooralsnog alleen maar uit voor de Switch. We mochten het zelfs even proberen en dat viel niet tegen. Zelfs op de grote tv zag het er niet onaardig uit, maar het was ook weer geen Forza Horizon 4. Dat is natuurlijk een beetje appels met peren vergelijken, maar Gear.Club Unlimited 2 heeft best wel iets weg van die racegame. Ze delen in ieder geval het heerlijke arcade-gevoel dat tegenwoordig maar weinig games hebben. De besturing was al best aardig, maar we hadden wel last van de agressieve AI. Daar wordt gelukkig aan gewerkt en moet voor de release in orde zijn. Wij kijken in ieder geval uit naar deze racegame en kunnen niet wachten om auto te rijden terwijl we in de auto zitten.

Vervolgens was het de beurt aan Blacksad, een game die de dag daarvoor was aangekondigd. Het spel is gebaseerd op de Spaanse comic die ook enorm veel fans in Frankrijk heeft. John Blacksad is een zwarte kat die ook nog eens detective is en dat is ook precies het uitgangspunt van het spel. Het is de bedoeling dat je als speler een moordzaak oplost en dat doe je door zoveel mogelijk bewijzen te verzamelen. Blacksad kan deze bewijzen vervolgens op een rijtje zetten om zo tot nieuwe inzichten te komen. Het had nog het meest weg van Telltale-games en dan in het bijzonder van The Wolf Among Us, maar dat kwam waarschijnlijk omdat ook hierin dieren de hoofdrol spelen. Ook in Blacksad is het de bedoeling dat je een keuze moet maken uit verschillende antwoorden die invloed hebben op de verloop van het verhaal. Het zag er in ieder geval minstens even goed uit als een Telltale-game, al is dat niet zo heel moeilijk, en wij zijn dan ook benieuwd naar het eindresultaat.

Als derde in de rij was het de beurt aan Asterix & Obelix XXL 2, een remaster van de gelijknamige PlayStation 2-titel. Het werd al snel duidelijk dat het niet alleen ging om een grafische upgrade, maar ook de camera is een stukje beter geworden. Daarnaast heeft de studio ook nog verschillende modi toegevoegd die referenties hebben naar andere games. Zo zagen wij een modus voorbijkomen die verdacht veel weghad van de allereerste Donkey Kong. Volgens Microïds zitten er nog veel meer van dit soort verwijzingen in, zelfs naar een spel als GTA V. Asterix & Obelix staan meestal garant voor het nodige speelplezier en wij verwachten ook dat het met deze titel niet heel veel anders zal zijn, maar onze speelsessie was iets te kort om daar een oordeel over te geven.

Asterix & Obelix XXL 2-launchtrailer, Limited Edition van Asterix & Obelix XXL 2, Asterix & Obelix XXL 2-releasedatum, Asterix & Obelix-games

De sessie werd afgesloten met Toki, een complete remake van de arcade-klassieker. Het spel kwam overigens ook uit voor de Amiga, maar wie heeft die nu nog staan. Daarom brengt de Franse uitgever Toki naar de Nintendo Switch. Het spel is volledig met de hand getekend en ook de muziek wordt helemaal opnieuw in elkaar gezet. We mochten even ruiken aan Toki en dat bleek niet heel erg makkelijk. We waren al bang dat wij niet zo goed waren in dit soort spellen, maar Toki is gewoon een pittige game. Wanneer je geraakt wordt, ben je dood en je hebt maar vijf levens in totaal. Gelukkig is het spel ook niet zo heel lang en zul je maar zes verschillende levels moeten doorstaan. Het zal dus een typisch geval van trial-and-error worden bedoeld voor mensen die opzoek zijn naar een uitdaging. Dus mocht je Cuphead inmiddels uitgespeeld hebben, dan is het binnenkort misschien tijd voor Toki.