Doorgaan naar artikel
Ian Foppen
Ian Foppen
Manager festivalredactie, social media & Discord
Profiel

Het was alsof je vier dagen lang in een aparte stad leefde: van 15 tot en met 18 augustus was de 34e editie van Pukkelpop. Heb je als gemeente voor een paar dagen toch even bijna vier keer zoveel inwoners! Het weer was prachtig en de stemming zat er goed in. Als we zelf een vergelijking moeten maken met een festival in Nederland, is Pukkelpop een soort van Belgische Lowlands.

Op woensdag 15 augustus was om 19:00 uur ’s avonds de aftrap van Pukkelpop. Met diverse optredens om de sfeer er goed in te brengen, kon men tot diep in de nacht helemaal losgaan. Vier van de acht podiums waren toegankelijk en daar traden onder andere: De Jeugd Van Tegenwoordig, Warhaus, Timmerman en nog veel meer op. Mocht dance niet helemaal je ding zijn, dan moest je echter wel even geduld hebben tot donderdag, wanneer ook de overige podiums zoals de Main Stage en de Club open gingen.

Pukkelpop 2018 Rag 'n Bone Man

Op donderdag 16 augustus kon het feest helemaal beginnen. Alle podiums hadden vanaf 12:00 uur ’s middags tot in de nacht optredens gepland. Hoewel er een mooie variatie was in de genres, hadden de DJ’s met vier podiums wel de overhand op Pukkelpop. We konden ons echter niet voorstellen dat er momenten waren op het festival dat geen van de optredens aansprak! Met 146 artiesten en bands is het geen doen om ze hier allemaal te benoemen, maar om er toch een paar te noemen: Dua Lipa, Lauv, Nothing But Thieves, Jax Jones, Charlotte de Witte, Papa Roach, Sofi Tukker en Aurora. Maak ons maar wijs dat je ze allemaal niks aan vind!

Voor de oplettende bezoeker was er de mogelijkheid om Secret Sessions bij te wonen: in intieme setting optredens van artiesten zien. Geen gedrang dus om zaterdags in de Marquee vooraan te staan bij The Wombats, maar gewoon je favoriete artiest in de ogen kunnen aankijken, terwijl je op een bank zit te relaxen! Aanmelden kon bij de HUMO-stand op het festivalterrein.

Wat je vaak ziet is dat er op festivals naast muziekoptredens er een combinatie wordt gemaakt met theater. Hoewel we tijdens ons bezoek aan Pukkelpop niet hebben stilgestaan bij het ontbreken hiervan, is ons me naderhand toch opgevallen. Het is dus niet zozeer een gemis op het festival, maar het zou volgens ons wel een leuke toevoeging zijn. Het is toch even om die afwisseling te hebben en wellicht een nieuwe passie te ontdekken.

Plattegrond Pukkelpop 2018

Het terrein op Pukkelpop was ruimtelijk ingedeeld. Voorzieningen zoals: eten, drinken, toiletten en diverse waren aan de randen van het terrein geplaatst. Dit zorgde ervoor dat er in het midden veel ruimte was om vrij te wandelen. Hoewel dit voor de doorstroom erg prettig was, vonden we het wel afdoen aan het knusse festivalgevoel. Zelf hadden we het heerlijk gevonden om neer te ploffen op een relaxende plek en te kijken wat er allemaal langsstruinde. Hoewel er wel plekken om te zitten waren gecreëerd rondom de Dance Hall, was dit zeker een gemis als je van een afstandje wilde genieten van de muziek. Het Food Wood was daarentegen een prima plek om even uit te rusten. Naast een grote diversiteit aan foodtrucks met culinair aanbod, was hier wel de gelegenheid om lekker te ontspannen en te ontsnappen aan de drukte.

Met het warme weer op Pukkelpop was het natuurlijk belangrijk om goed te blijven eten en drinken. Er was geen moment dat we om ons heen keken en geen mogelijkheid zagen om dit te halen. De voorzieningen waren altijd snel te bereiken en de rijen vielen mee. Het aantal aanwezige waterpunten op het festivalterrein is ons echter wel erg tegengevallen. Naast dat één bon op het terrein in aanschaf een prijs had van drie euro, wat een flesje water van 250 ml wel heel erg duur maakte, was enkel in twee uiterste hoeken van het terrein een waterpunt te vinden met drinkwater.

In 2019 zal Pukkelpop weer plaatsvinden van 15 tot en met 18 augustus. Dat betekent dus een start op donderdag en voor het eerst een eind op zondag. Wanneer de kaartverkoop start of wie er optreed is nog niet bekend. Zodra we meer weten, is dit te vinden op onze website of Facebook-pagina.

Pukkelpop 2018 tent