Doorgaan naar artikel
V-Rally 4
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur / Lead Developer
Profiel

Conclusie

V-Rally 4 is de terugkeer van een grote naam en de ontwikkelaars weten weer precies de juiste snaar te raken. Waar de game op grafisch gebiedt het een en ander laat liggen, maakt het dat goed met ruime en realistische instelmogelijkheden aan de wagen. Liefhebbers van rally-simulaties kunnen zich in de handen wrijven met een uitgebreide verhaalmodus en een flink aantal wagens, parcours en uitdagingen.

Nadat de serie erg lang verdwenen was, mogen we eindelijk weer aan de slag met V-Rally 4. De rallygame is terug van weggeweest en de ontwikkelaars hebben volledig ingezet op realisme. In een eerdere preview waren we al erg tevreden over de game en inmiddels zijn we ook bezig geweest met de uiteindelijke versie. Lees hier of de game zich weet te meten met de grote namen in de rally-scene.

Bij het opstarten, word je gelijk meegenomen in de start van je carrière. Dit is vergelijkbaar met het begin van een rallycoureur vandaag de dag. Je moet bijvoorbeeld scouts aannemen die voor je op zoek gaan naar evenementen om aan deel te nemen. Ook moet je monteurs en onderzoekers inhuren, zodat deze je wagens kunnen repareren en verbeteren. Na de introductie van deze verhaalmodus, die meteen dient als tutorial, ben je vrij om de rest van het spel in te duiken. De verhaalmodus is in het begin de perfecte manier om je vaardigheden te polijsten, terwijl je de verschillende tracks beter leert kennen. Je koopt ook auto’s waarmee je aan verschillende disciplines kunt deelnemen. Er zijn in totaal vijf disciplines, waar je verschillende type voertuigen voor nodig hebt. Zo moet je voor V-Rally Cross een auto hebben die goed reageert in de modder, terwijl je voor Hillclimb een auto nodig hebt met enorm veel pk’s.

Het gebruik van de juiste auto, en deze correct afstellen, zijn enkele mogelijkheden die je race aangenamer kunnen maken. Denk daarbij aan het afstellen van de vering, de remmen, de versnellingsbak en veel meer. V-Rally 4 biedt een enorm scala aan mogelijkheden om al deze variabelen aan te passen, zodat de auto perfect afgestemd is voor jou. Het enige nadeel is dat het veel tijd kost om te leren wat voor effect het heeft op jouw auto. Het staat er immers wel in tekst, maar alleen door een proefritje leer je wat voor gevolgen het heeft.

V-Rally 4

Het is duidelijk dat het hier om een rallygame gaat met het oog op realisme, met genoeg variatie. Een game waarin je voor de beste tijd moet gaan en je door kleine aanpassingen, aan bijvoorbeeld de vering, al een betere tijd neerzet. Iets wat makkelijk is om op te pakken, maar flink lastig kan worden naarmate je verder komt.

Grafisch laat de game her en der nog wel wat liggen, wat ervoor zorgt dat de ervaring iets minder wordt. Een van de voornaamste dingen is dat je bijvoorbeeld in het geval van de buggy’s geen opstuivend zand of modder zult zien (op een paar textures na). Dit is niet heel storend, zeker vanwege de hoge intensiteit van races, maar het is wel iets dat opvalt, zeker gezien de gedetailleerde manier waarop je de auto’s kunt aanpassen. Gelukkig kijk je niet lang naar deze details, want de kern van V-Rally 4 staat als een huis. Het racen eist al je aandacht op en de game biedt een hoop diepgang.

Al met al heeft Kylotonn geweldig werk afgeleverd met V-Rally 4, door terug naar de kern te gaan, waar de serie al die jaren geleden zo bekend om stond. Klassieke, diepgaande gameplay met een hoop customization-opties. Ook al missen een aantal realistische details, zoals opstuivend zand of spetterend water, de gameplay is waar het om draait. Doordat je ontzettend veel mogelijkheden hebt in het aanpassen van je auto, en de verhaalmodus je meeneemt door de ervaring van een beginnend rally-coureur, komt de realiteit erg dichtbij. Dat alles weet de studio goed neer te zetten. Menig rally-liefhebber zal zich de komende tijd genoeg kunnen vermaken met deze game.