Doorgaan naar artikel
Ian Foppen
Ian Foppen
Manager festivalredactie, social media & Discord
Profiel

Wellicht een van de beste plekken om een festival te houden. Op zaterdag 25 augustus was de 11e editie van Strandfestival Zand. Lekker op het strand van de zon genieten, een drankje erbij en goede muziek op de achtergrond. Hoewel de zon het nogal liet afweten en we regelmatig gezelschap hadden van regenbuien, maakte dat de sfeer op Strandfestival Zand niet minder. Zeer zeker weer een geslaagd festival.

Zodra de looptocht van de parkeerplaats naar het festivalterrein achter de rug was, kon het feest eindelijk beginnen! Eenmaal binnen kochten de meeste bezoekers eerst munten. Diverse bezoekers waren echter verstandig genoeg om eerst door te lopen, aangezien er op het terrein meer plekken waren om munten te kopen. Met diverse eetgelegenheden aan de zijkanten van het strand, was er meer dan genoeg keus. Bij de toiletten was er overigens ook een keuze: het gebruik van de gratis wc of tegen betaling van €0,50 op een wat comfortabelere en en schonere wc.

De line-up maakte het zeker waard om een bezoek te brengen aan Strandfestival Zand. Guus Meeuwis, BLØF, Coen & Sander, Anouk, Lil kleine, Typhoon en ga zo maar door. De optredens waren verspreid over twee podiums: ZAND Danst en het hoofdpodium. De eerste gedachte die we hadden was dan ook: hoe zit het dan tussen de optredens door? Hier was gelukkig een oplossing voor gevonden. Wanneer er geen optreden was op het hoofdpodium, stond midden in het publiek een podium waar The Originals verzoekjes speelden. Hierdoor werd het muziek-genre op het festival erg verbreed. Die gasten konden werkelijk alle nummers spelen! Dit was dan ook zeker een van de ‘puntjes op de figuurlijke i’ die het festival geslaagd maakten.

Voor wie meer vermaak wilde dan enkel de twee podiums was er goed nieuws. Zo was er een ‘stille disco’ te vinden, lekker swingen en keihard meezingen met een koptelefoon op. Er is geen moment geweest dat het hier rustig was! Wat was dit een hit op Strandfestival Zand. Dit jaar was er daarnaast een gloednieuwe area genaamd ‘ZAND Fout’, met inderdaad lekkere foute muziek. Daarnaast was er een leuke samenwerking met de Hartstichting: het Hartverwarmend Theater.

Er waren drie soorten tickets te verkrijgen: regulier, voorvak en VIP. Hoewel er tussen het reguliere en voorvak ticket een verschil zat van slechts 10 euro, kostte een VIP-ticket bijna drie keer zoveel als een reguliere ticket. Dit was dan wel inclusief tien munten en toegang tot het voorvak. Zelf waren we er niet van overtuigd dat dit het geld waard was. Een groot deel van het voorvak en de VIP-ruimte was drassig, waardoor dit enkel toegankelijk was met laarzen of natte voeten. Het special VIP-voorvak was dan ook erg smal en gaf het idee dat je beter in het voorvak kon gaan staan. De heaters in de VIP-ruimte maakten ’s avonds echter wel weer veel goed.

Het viel op dat er bij Strandfestival Zand weinig afval op het terrein lag. Of dit door de locatie komt of het soort bezoeker weten we niet, maar het was wel praktisch geweest om meer prullenbakken te plaatsen. Met regelmaat kwam er wat gemopper voorbij dat deze niet te vinden waren, of dat het te ver lopen was. We zijn ervan overtuigd dat er anders nog minder afval was geweest.

Voor een gezellig dagje uit, weer of geen weer, kunnen we Strandfestival Zand zeker aanraden. De 12e editie staat in 2019 gepland voor zaterdag 24 augustus. Zet de datum alvast in je agenda en zodra de tickets in de verkoop gaan, laten we dat weten op onze website of Facebook-pagina.