Doorgaan naar artikel
Mary Magdalene
Stefan Manenschijn
Stefan Manenschijn
Profiel

Conclusie

Mary Magdalene zal je niet lang bij blijven. Ondanks de mooie cinematografie en muziek weet de film ons eigenlijk nergens te pakken, iets dat erg jammer is gezien het interessante bronmateriaal.

Mary Magdalene (Maria Magdalena in het Nederlands) is een van de meest mysterieuze vrouwen in de bijbel. De volgster van Jezus Christus, regelmatig verward met de moeder van, is pas sinds 2016 officieel erkend als apostel. In de periode daarvoor is ze meerdere malen als dame van lichte zeden beschouwd, maar ook als de vriendin of vrouw van Jezus. Genoeg interessant bronmateriaal voor een film dus, moet regisseur Garth Davis (Lion) gedacht hebben. Weet hij ook een interessante film te creëren rondom deze bijbelse figuur?

We ontmoeten Mary (Rooney Mara, The Girl with the Dragon Tattoo) tijdens haar verblijf bij haar conservatieve familie, vlak voordat ze Jezus (Joaquin Phoenix, Her) zal ontmoeten. We leren haar kennen als een vrouw die vastberaden is haar eigen toekomst te bepalen en niet te zwichten voor de voornamelijk mannelijke druk om haar heen en de traditionele rolverdeling in die tijd. Wanneer ze uiteindelijk de Messias ontmoet, besluit ze haar oude leven achter zich te laten en zich bij hem aan te sluiten, om zo te strijden voor de toekomst waar Jezus voor staat.

Mary Magdalene Foto: Universal

Rooney Mara weet een uitstekende Mary neer te zetten. Het is makkelijk om je in te leven in haar personage en ze weet haar gevoelens goed over te brengen naar de kijker. Het maakt van het eerste deel van de film, waarin zij centraal staat, met afstand het beste. Vanzelfsprekend verschuift op den duur de aandacht naar Jezus en helaas weet Joaquin Phoenix, anders dan we van hem gewend zijn, niet echt een overtuigend personage neer te zetten.

Het probleem zit hem daarbij vooral in zijn voorkomen, maar ook zijn preken komen wat zeurderig en betweterig op ons over. Door zijn verwilderde blik, zorgt hij er daarnaast voor dat we maar moeilijk kunnen geloven dat duizenden mensen in hem de verlosser zien. Het kan zijn dat dit de opzet was, maar erg succesvol is dit niet te noemen.

Wat daarbij ook niet helpt, is het feit dat regisseur Garth Davis behoorlijk binnen de lijntjes blijft. Het verhaal van Jezus wordt keurig stap voor stap verteld, maar weet ons eigenlijk nergens echt te pakken. Dit ondanks de fraaie cinematografie en muziek.

Mary Magdalene is daarmee een film geworden die zeker interessant is om een keer te bekijken, maar niet lang zal blijven hangen. Het is hoogstens interessant om wat meer te weten te komen over het verhaal van Maria Magdalena.