Doorgaan naar artikel
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

Conclusie

De Razer Raiju Tournament Edition is een controller voor de PS4 en biedt de gamer de mogelijkheid om extra knoppen te gebruiken die tevens kunnen worden ingesteld. Daarnaast is het verplaatsen van de linkerstick een goede keuze. De duim neemt een natuurlijke houding aan wat wij als positief ervaren. Het enige minpunt is de dure adviesprijs, maar daar krijg je wel een fantastische controller voor terug.

Razer draait al jaren volop mee als het gaat om gaming hardware. Naast de randapparatuur voor de vaste pc hebben ze ook steeds meer hadware voor consoles ontwikkeld. Zo hebben ze nu de Razer Raiju Tournament Edition gemaakt, een geavanceerde controller voor de PlayStation 4.

De bekende groene kleur van Razer op de doos heeft plaatsgemaakt voor een blauwe kleur om aan te geven dat het om een PlayStation-product gaat. Als je de doos opent vind je de controller netjes verpakt terug en valt direct op dat de controller wat groter en lomper is dan de standaard PS4-controller. De Raiju is ook wat zwaarder van gewicht, maar dit is niet bepaald storend. Hij voelt enorm degelijk en lijkt wel tegen een stootje te kunnen. Ditzelfde geldt voor het formaat. Doordat hij wat groter is heb je veel meer controller in je hand, maar door de juiste positionering van de knoppen voelt het goed.

Razer Raiju Tournament Edition

Wat ook direct opvalt zijn de extra knoppen die zijn toegevoegd. Naast de standaard knuppeltjes, schouderknoppen en andere actieknoppen is de Razer Raiju Tournament Edition voorzien van wat extra knoppen. Er zijn namelijk vier M-knoppen toegevoegd. Twee van deze multi functionele-knoppen zijn verwerkt naast de L2 en R2 bumpers. De andere twee zijn aan de onderkant van de controller geplaatst. Deze zijn direct te gebruiken door je middelvinger gezien deze om de controller heen gaat en precies op de juiste plek uit komt. Deze knoppen zijn middels de Razer Raiju-app te configureren. Wanneer de controller eenmaal is verbonden, wat overigens erg eenvoudig is met je smartphone, is het mogelijk om de functies anders in te delen. Zo kun je je voordeel halen door een knop te verplaatsen, zodat dit voor jouw het fijnste speelt. Ook de sensitiviteit van de knuppeltjes is aan te passen. Het is mogelijk om meerdere profielen te maken en op te slaan op het geheugen van de Raiju. Dit is ideaal wanneer je verschillende profielen gebruikt bij verschillende games. Bovendien neem je deze profielen mee met je controller als je hem ergens anders gaat gebruiken.

Razer Raiju Tournament Edition

Wat verder opvalt is dat de linkerknuppel niet op dezelfde plaats staat als bij de originele controller. De karakteristieke eigenschap van de PlayStation-controller is dat de twee knuppels langs elkaar zijn geplaatst. Bij De Raiju is de linkerknuppel omgeruild met de D-pad. Hierdoor lijkt de indeling meer op die van de Xbox-controller. Wij ervaren dit als zeer prettig en hebben het gevoel dat de duim een natuurlijkere positie aanneemt, wat uiteraard een persoonlijke voorkeur is. Voor de shooter-liefhebbers onder ons, die graag op hoog niveau een potje knallen, is er een mogelijkheid om trigger stops te gebruiken. Deze zijn actief wanneer de schakelaars in de juiste positie staan en zorgen ervoor dat de triggers minder ver ingedrukt kunnen worden. Daardoor zullen de mik- en schietknop sneller reageren. Dit biedt een klein voordeel in een vuurgevecht, al is het maar een fractie van een halve seconde.

De Razer Raiju Tournament Edition kan zowel draadloos als met kabel worden gebruikt. Als de accu leeg is en je sluit de kabel aan dien je wel de schakelaar om te zetten naar USB anders werkt de controller niet meer. De schakelaar kan tevens worden omgezet om de controller gebruiksklaar te maken om op de pc te gebruiken. De controller is helaas wel behoorlijk hoog geprijsd, maar als je een intensieve gamer bent die wat meer wil dan de standaard controller dan is de adviesprijs van €189 nog steeds hoog, maar zijn geld wel waard.