Doorgaan naar artikel
Plantronics BackBeat FIT 3100
Stefan Manenschijn
Stefan Manenschijn
Profiel

Conclusie

De BackBeat FIT 3100 biedt een extreem comfortabele manier van sporten. Het ontbreken van kabels en banden zorgt ervoor dat je na één keer proberen eigenlijk niet anders meer wilt. Helaas valt de geluidskwaliteit iets tegen en laten de oordopjes naar onze mening net iets te veel omgevingsgeluid door.

Naast meerdere headsets en standaard koptelefoons komt Plantronics nu ook met een hele serie audioproducten gericht op sporten. De BackBeat FIT-serie is er specifiek op gericht om jou ook tijdens flink sportieve inspanningen van comfort en je favoriete muziek te voorzien. Naast een normale koptelefoon en de oordopjes met een band die achter je hoofd langslopen, is er met de BackBeat FIT 3100 ook een variant beschikbaar die erg doet denken aan de draadloze AirPods van Apple, maar dan voorzien van klemmen die ervoor zorgen dat ze onder alle omstandigheden in je oren blijven zitten. Wij namen de proef op de som en testten deze variant uitgebreid uit.

De BackBeat FIT wordt, net als de AirPods, geleverd met een tasje dat ook meteen als oplader dient. De oordopjes zelf gaan ongeveer vijf uur mee, maar wanneer je ze tussentijds opbergt in het tasje zal dit oplopen tot een uurtje of tien. Meer dan genoeg om niet zonder muziek te komen zitten tijdens je sportsessie. Het geheel ziet er keurig uit, waarbij vooral de rode accenten en het kleurige oppervlak aan de buitenkant van de dopjes opvallen. Deze lijken constant te verkleuren, afhankelijk van de lichtinval. Wij waren er erg van gecharmeerd, maar kunnen ons voorstellen dat dit niet voor iedereen geldt. Het zorgt er in ieder geval wel voor dat de BackBeat FIT een opvallende verschijning is.

BackBeat FIT-3100

De oordopjes laten zich erg intuïtief bedienen. Door middel van het indrukken van het rechter oordopje bestuur je de standaard acties zoals afspelen, doorspoelen en pauze. Aan de linkerkant bedien je het volume. Door middel van de BackBeat-app is het daarbij nog mogelijk om de acties voor het linkeroordopje aan te passen. Zo kun je aangeven dat bij een enkele tik een bepaalde afspeellijst begint te spelen en bij een dubbele de tijd aangegeven wordt. Er zijn meerdere opties te configureren, zodat je de oordopjes helemaal naar eigen smaak in kunt richten. Het enige nadeel hierbij is dat je de controle over het volume verliest wanneer je deze tik-functionaliteit aanzet. Dat is ook meteen de reden dat wij eigenlijk geen gebruikmaakten van deze mogelijkheid. Wij richten onze hardloopsessie van tevoren altijd al helemaal in op onze telefoon, waardoor deze functies voor ons geen voordeel hadden, al helemaal met het verlies van de volume-bediening.

Het draagcomfort van de BackBeat FIT 3100 is uitstekend te noemen. Het is wel een beetje gepriegel om de dopjes goed in je oren te krijgen en vervolgens de klemmetjes eromheen, maar als ze eenmaal zitten, dan zitten ze ook goed. Tijdens het rennen hebben we geen moment het gevoel gehad dat de oordopjes uit zouden vallen en het feit dat er geen band of snoertjes aan de BackBeat vastzitten, voelt extreem comfortabel. Nu zaten deze ons sowieso nooit echt in de weg, maar als je eenmaal draadloos hebt gelopen, wil je eigenlijk niet anders meer.

Op het gebied van geluid zijn we gematigd tevreden. De BackBeat klinkt goed, maar mist toch wel wat diepgang qua geluid. Zeker de lage tonen vallen erg tegen, wat opvallend is. De meeste sporters zullen toch voornamelijk muziek afspelen die draait om ritme en daarbij zijn bassen gewoon erg belangrijk. Iets anders om rekening mee te houden is dat de oordopjes ontworpen zijn om omgevingsgeluid door te laten. Dit is voor de veiligheid natuurlijk erg prettig, maar als je in een luidruchtige omgeving sport, wordt de muziek vaak wel behoorlijk overstemd. Dat maakt dat de headset zeker niet voor iedereen de juiste keus is.

De BackBeat FIT 3100 is een extreem comfortabele headset voor sporters. Als je eenmaal draadloos hebt gesport, wil je eigenlijk niet anders meer. Het geluid is helaas wat minder dan we hoopten en het feit dat omgevingsgeluiden erg goed worden doorgelaten, maakt de headset niet voor iedereen geschikt. Mocht je echter niet in een al te luidruchtige omgeving sporten, dan zijn er eigenlijk maar weinig betere opties dan deze.