Doorgaan naar artikel
The Council Episode 4
Britt Luttik
Britt Luttik
Algemeen manager
Profiel

Conclusie

The Council Episode 4 heeft wederom een ijzersterk en verrassend verhaal. Helaas is dat hetgeen waar de game het van moet hebben, want de puzzels zijn enorm frustrerend en de bugs zijn erg merkbaar.

We zijn inmiddels bij The Council Episode 4 belandt, ook wel Burning Bridges genoemd. Het verhaal gaat verder na een flink oplopende climax in het vorige deel. Weet ontwikkelaar Big Bad Wolf het nog steeds interessant te houden voor het publiek of verslapt de focus? Je leest het hier.

In de vorige aflevering bereikte het verhaal zowaar een hoogtepunt. Louis heeft zijn moeder gevonden, maar ze is alles behalve stabiel. Zelf claimt ze een vreselijk geheim over Lord Mortimer onthuld te hebben en er is dan ook maar een manier om hem te stoppen. Louis speelt daar een grote rol in, terwijl hij ondertussen de conferentie die de vorige episode begon verder moet voortzetten. Niet veel later blijk Lord Mortimer ook een onthulling te hebben over Sarah, de moeder van Louis. Hoewel we niet teveel over het plot willen verklappen, is deze wederom weer ijzersterk. Doordat tijdens Episode 3 een hoogtepunt bereikt leek te zijn was de verwachting dat het verhaal nu langzaam zou af zwakken. De game bewijst echter het tegendeel, deze aflevering zit weer vol verrassende plottwisten. Dit is misschien ook wel het allersterkste door de hele serie.

The Council Episode 4

De structuur van de game blijft hetzelfde, het is een combinatie van een verhalend avontuur met vele dialoogopties en een stuk puzzelen. Dit wordt nog verder uitgediept doordat je tijdens de game vaardigheidspunten opdoet waarmee je bepaalde skills ontwikkeld. Zo is er een logic-vaardigheid die ervoor zorgt dat een extra dialoogkeuze onthult wordt of juist een extra hint tijdens het oplossen van een puzzel. Deze opties variëren van logica, occultisme tot politiek. Het extra ontwikkelen van een vaardigheid geeft weer een voordeel tijdens dialogen, doordat verschillende opties minder punten kosten en je minder snel uitgeput raakt. Mochten de punten toch onverhoopt opraken, dan kunnen deze nog aangevuld worden met voedsel. Iets wat bijzonder aan dit deel is, is de introductie van bovennatuurlijke krachten. Hoe Louis hier precies aan komt en wat hij ermee kan, zullen we nog even geheim houden, maar het zorgt wel voor extra vernieuwing in de gameplay.

In onze preview over Episode 3 viel het al op dat er toch nog de nodige minpuntjes aanwezig zijn in de game. Zo klopt de synchronisatie tussen de stemmen en de animaties niet helemaal. In The Council Episode 4 lijkt het probleem in sommige scènes vele malen erger dan we eerder zagen. Tijdens een heel specifiek moment bewogen de lippen van Lord Mortimer niet terwijl hij sprak. Normaal gesproken zou dit niet zo erg zijn als het incidenteel voor zou komen, maar het is nu zo aanwezig dat het zelfs erg storend werkt en het realistische aspect van de game ontneemt. Daarnaast worden de puzzels ook niet veel beter naarmate de progressie vordert. Wederom zijn de puzzels veel te moeilijk of slaat de logica erachter nergens op. In dit deel startten we met een puzzel waar we verschillende hints moesten verzamelen. Hoeveel dit er waren en waar deze vandaan gehaald moesten worden, werd niet bekendgemaakt. Ook waren sommige hiervan vals, maar het was nauwelijks te onderscheiden welke dat waren als je niet voldoende hints had verzameld. Dit kon je niet zeker weten omdat op geen enkele manier werd duidelijk gemaakt of je goed op weg was. Dit werkt onnodig frustrerend en ontneemt ook redelijk het puzzelplezier.

The Council Episode 4

Het is duidelijk dat The Council Episode 4 zich vooral profileert door het sterke verhaal, wat onverwacht nog steeds de speler weet te verassen. De plottwisten die je dacht gepasseerd te hebben komen om de hoek tevoorschijn en voegen extra diepte aan het verhaal. Doordat dit deel een stukje vernieuwende gameplay introduceert, voelt het verfrissend. Dit zijn dan ook de sterkste punten van deze episode en daar blijft het bij. Jammer genoeg worden de puzzels steeds frustrerender en geven de speler het idee dat ze nergens op slaan. Daarnaast zijn de bugs in de stemmensynchronisatie erg goed merkbaar en geeft dit een slordige indruk. Hopelijk zorgt het laatste deel dan ook voor een spetterende afsluiter zonder deze minpunten.

The Council Episode 4 is voor deze review gespeeld op PlayStation 4. The Council is verkrijgbaar op PlayStation 4, Xbox One en pc.