Doorgaan naar artikel
Elementary seizoen vijf
Patrick van Meijl
Patrick van Meijl
Redacteur
Profiel

Conclusie

Op zichzelf is Elementary seizoen vijf best wel leuk. Iedere aflevering is er een moordzaak die altijd wel wat origineels bevat. Helaas slaat na vier seizoenen de herhaling wel erg toe en haalt dat toch een deel van het plezier weg.

Door de jaren heen zijn er steeds meer films en series over het bekende Sherlock Holmes-verhaal verschenen. Zo ook Elementary dat in 2012 zijn eerste seizoen kreeg. In deze redelijk Amerikaanse versie worden een aantal erg interessante aspecten toegevoegd aan het klassieke verhaal. Terwijl het zevende seizoen volop gefilmd en geproduceerd wordt, is de DVD van Elementary seizoen vijf uit. Hoog tijd om eens te kijken of de serie bevalt.

elementary seizoen vijf Foto: CBS Broadcasting

De setting is is tot nu toe alle seizoenen hetzelfde: Sherlock Holmes (Jonny Lee Miller) is een briljante misdaadconsultant die in New York is komen wonen om van heroine af te kicken. Hierin wordt hij bijgestaan door Dr. Joan Watson (Lucy Liu). Zij heeft na een aantal jaren chirurg te zijn geweest de overstap gemaakt naar afkickhulp. Ondertussen is ze de rechterhand van Sherlock en net als hij consultant voor de NYPD (New York Police Department). Iedere aflevering bestaat uit een moordzaak waarin de hulp van de twee wordt ingeroepen. Aan het einde van de aflevering weet je wie de moordenaar is en tegelijkertijd is er een groter verhaal dat zich ontvouwt op de achtergrond. Deze komt dan in de laatste aflevering tot een climax.

Elementary seizoen vijf wijkt niet af van deze formule en dat is niet per se erg. Het is leuk iedere aflevering weer een andere moordzaak te zien, die vrijwel altijd iets origineels bevat. Zo wordt er een keer een burgerwacht in heldenkostuum vermoord en een andere keer wordt Sherlock ingehuurd door gangsters om hen te helpen. Tevens worden de twee hoofdrolspelers en ook de meeste andere acteurs en actrices steeds beter in hun rollen. Sherlock en Watson hebben een altijd groeiende relatie die realistisch overkomt. Soms lachen ze met elkaar en andere keren kunnen ze elkaar de hersenen inslaan.

elementary seizoen vijf Foto: CBS Broadcasting

Helaas wordt de succesvolle formule van de andere seizoenen een beetje te erg herhaald. Zo wisten wij al vaak wie de moordenaar was binnen een kwartier omdat iedere moordzaak vrijwel dezelfde opbouw heeft. Daarnaast lijkt Sherlock soms te slim. Hij komt namelijk met deducties die onwijs vergezocht zijn en nergens op gebaseerd lijken, maar keer op keer blijken ze toch te kloppen. Watson is vaak degene die door duizenden documenten, e-mails en telefoontjes mag graven op zoek naar aanwijzingen. Natuurlijk vind ze deze precies op het moment dat ze nodig zijn in een tijdsbestek dat onrealistisch is. Dit is allemaal nog leuk en acceptabel in het eerste seizoen, maar na honderd afleveringen ga je je er erg aan irriteren. Dan wordt het verhaal op de achtergrond het interessantst, maar dit neemt vaak weinig van een aflevering in beslag.

Elementary seizoen vijf blijft dus bij dezelfde formule van de serie, maar zou daar gerust net wat meer van af mogen wijken. Als losstaand seizoen is het erg leuk en de moordzaken bevatten iedere keer weer een paar originele aspecten, personen en settings. Helaas zullen velen die dit seizoen gaan bekijken, de vorigen ook gezien hebben en dan verliest het toch veel van de magie. Wij kunnen dus aanraden dit siezoen te gaan kijken als je al een tijdje niks van Elementary hebt gezien of als je van plan bent rustig af en toe een aflevering te kijken. Want in dat geval is het een erg toffe misdaadserie.