Doorgaan naar artikel
Battlerite Royale
Rutger Engel
Rutger Engel
Hoofdredacteur
Profiel

In 2016 verscheen Battlerite, de spirituele opvolger van het nogal hardcore spel Bloodline Champions. Battlerite zou dezelfde ervaring bieden, maar dan gestroomlijnder, mooier, beter, kortom: moderner. Alhoewel de game zeer positief ontvangen werd door de spelers, wist het geen momentum te houden. Om in te haken op de Battle Royale-gekte, werd afgelopen zomer Battlerite Royale aangekondigd, een standalone-modus. Inmiddels is het al een paar weken in Early Access en hebben we genoeg kunnen zien voor een mening.

Battlerite is een game waarin spelers uit verschillende helden kiezen om vervolgens in drie-tegen-drie-gevechten in een arena het andere team proberen uit te schakelen. Helden spelen hierbij voor het grootste gedeelte hetzelfde als bij een MOBA (League of Legends, Dota). De game werd onder de serieuze spelers geprezen om de moeilijkheidsgraad, aangezien elke aanval ontweken kan worden als je het vooruitblikkende vermogen en de behendigheid ervoor hebt. Dit is ook waarom wij enthousiast werden toen Battlerite Royale werd aangekondigd: een Battle Royale-titel met magie waarin de betere speler zo goed als al zijn gevechten zou moeten winnen.

In Battlerite Royale begin je, net zoals bij elke Battle Royale, in de lucht en kun je kiezen waar je op de kaart wilt gaan landen. Wat opvalt is hoe kleurrijk de wereld hier is, wat het meteen een hele fantasievolle sfeer geeft. In plaats van dat je na het landen meteen op zoek gaat naar geweren om je tegenstander mee overhoop te knallen, ga je op zoek naar spreuken en vaardigheden. Welke spreuken je vindt, hangt af van het personage dat je hebt gekozen. Zo zal de ene vuurballen en andere magie kunnen gebruiken, terwijl de ander gebruikmaakt van vaardigheden die hun behendigheid versterken. Elk personage heeft zo zijn eigen sterke en zwakke punten en dat je voordat het spel begint al belangrijke keuzes kan maken, is relatief nieuw in het Battle Royale-genre. Alleen Realm Royale was een grote game die dit eerder deed, maar op veel kleinere schaal.

Als je voor het eerst de game gaat spelen, zal je merken hoe groot het verschil is tussen een goede speler en een nieuwkomer: je zult tegen iemand die beter is de meeste gevechten verliezen zonder enige relevante schade aangericht te hebben. Echter zal je hierdoor ook gaan merken hoe het beetje bij beetje beter gaat als je er meer tijd in stopt. De eerste keer dat je zelf iemand genadeloos inmaakt, geeft je een almachtig gevoel en dan begint de lol pas echt.

Dat is waar het sterkste punt van Battlerite Royale ligt: het gevoel van eerlijkheid. Bij veel Battle Royale-titels eindig je een potje regelmatig met een gevoel van oneerlijkheid, omdat je tegenstander een veel betere uitrusting had of omdat je in je rug werd geschoten terwijl je wat rondliep en je geen tijd had om te reageren. Bij Battlerite Royale heb je echter vrijwel altijd de mogelijkheid om je tegenstander te slim af te zijn, in wat voor situatie dan ook. Dit komt allemaal vooral door de uiterst soepele gameplay. De besturing voelt geweldig aan en je hebt echt het gevoel dat je perfecte controle kan hebben over je eigen held.

Battlerite Royale-gameplay

Het enige minpuntje is dat het wat lastig kan zijn om met een nieuw personage in een potje te duiken. Aangezien de actie vaak meteen losbarst en elke held over volledig andere vaardigheden beschikt, heb je niet of nauwelijks de tijd om echt even lekker te ontdekken hoe alles werkt. Hierdoor zal je ofwel in een trainingswedstrijd moeten duiken van te voren, of er vrede in vinden dat je waarschijnlijk weinig succes zal hebben in je eerste twee pogingen met een nieuwe held.

Al met al levert Battlerite Royale precies wat je kan verwachten: een Battle Royale-game voor de wat meer doorgewinterde speler, of voor het publiek dat liever als een held met magie speelt dan als een soldaat met machinegeweren. Er kan wellicht nog gedacht worden aan een iets soepelere ervaring voor beginners, zoals bijvoorbeeld een rangensysteem zodat je niet meteen tegen iemand speelt met honderden uren ervaring. Maar het mag de pret niet drukken, want de gameplay voelt zo ongelooflijk soepel aan, dat het ook voor nieuwe spelers een genot is om te leren.

Battlerite Royale is momenteel in Early Acces op Steam.

Battlerite Royale