Doorgaan naar artikel
Adrift
Stefan Manenschijn
Stefan Manenschijn
Profiel

Conclusie

Adrift is een uitstekend drama dat het verhaal vertelt van Tami Oldham en Richard Sharp. Vooral de verhaalvertelling en de acteerprestaties van Shailene Woodley maken indruk.

Wanneer de jonge Tami (Shailene Woodley, Divergent) en Richard (Sam Claflin, The Hunger Games: Catching Fire) elkaar tegenkomen, zijn ze op slag verliefd. Richard zeilt al een tijdlang over de wereld met zijn zelfgebouwde zeilboot. Wanneer ze de opdracht krijgen om met een luxe zeiljacht naar San Diego te zeilen, lijkt dit een droom die uitkomt voor het jonge stel. Het noodlot slaat echter al snel toe, wanneer ze in een heftige orkaan terechtkomen. Ze zullen alle zeilen bij moeten zetten om de barre tocht die volgt te overleven. Regisseur Baltasar Kormákur (Everest) verfilmde dit waargebeurde verhaal in Adrift, dat sinds kort verkrijgbaar is op Blu-Ray en DVD.

Kormákur kiest ervoor om de verhaalvertelling in tweeën te splitsen: een deel voor de storm en een deel nadat deze heeft huisgehouden. Op deze manier wordt in beide verhaallijnen toegewerkt naar een climax en dit werkt erg goed voor de film. Je ervaart het contrast tussen beide situaties continu, wat zeker de beelden na de storm extra krachtig maakt. Sowieso doet Adrift het erg goed op cinematografisch gebied. Vooral de beelden van de eindeloze oceaan zijn erg fraai en brengen het juiste gevoel van reddeloosheid sterk over op de kijker. Ook de beelden voor de storm zijn prima en geven het gevoel van een opbloeiende vakantieliefde op een exotische plek.

Adrift Foto: The Searchers

Adrift draait vooral om de relatie tussen Tami en Richard. Zeker Shailene Woodley maakt een uitstekende indruk als onzekere vrouw die noodgedwongen het voortouw moet nemen, maar zich op haar zwakste momenten erg vastklampt aan Richard. Zij draagt in de film op overtuigende wijze het verhaal. Helaas geldt dat voor Richard een stuk minder. Sam Claflin weet het niveau van Woodley niet te bereiken en lijkt teveel op een wandelend cliché die zelden wat zinnigs te melden heeft.

Als we dan nog een minpuntje moeten noemen, dan is dat dat het wel erg lang duurt voordat er iets gebeurt. Je zit vanaf het begin al te wachten op het moment dat de storm losbarst, maar deze wil maar niet komen. Gelukkig duurt de film met 96 minuten zeker niet te lang en wanneer je bij het einde bent weet je dat je ook niet voor niets hebt zitten wachten.

Adrift is een prima vertelling van het waargebeurde verhaal van Tami Oldham en Richard Sharp. Regisseur Baltasar Kormákur weet een boeiende film af te leveren, waarbij vooral de manier van vertellen erg goed werkt. Dat, ondersteund met het puike acteerwerk van Shailene Woodley en de prachtige beelden, maakt dat we de iets minder indrukmakende Sam Claflin al snel vergeten.