Doorgaan naar artikel
Razer Nari
Patrick van Meijl
Patrick van Meijl
Redacteur
Profiel

Conclusie

De Razer Nari scoort punten met zijn mooie looks, goede bouwkwaliteit en het fantastische geluid door de THX spatial audio-techniek. Helaas moeten we de belabberd slechte microfoon zwaar meetellen, aangezien deze bijna onbruikbaar is.

Een vaak ondergewaardeerd gedeelte van games is het geluid. Maar goede muziek of geluidseffecten kunnen de gehele ervaring vaak naar een hoger niveau tillen. Gelukkig worden gaming-headsets steeds beter en hebben ze steeds betere soft- en hardware, waardoor deze ervaring alleen maar beter wordt. Razer is ondertussen geen onbekende naam meer op het gebied van headsets en wij kregen de Razer Nari toegestuurd. Tijd om deze eens grondig te testen.

Razer Nari

Zodra je de doos opent, valt natuurlijk als eerste het uiterlijk op. Dit ziet er stevig en stoer uit met een mooie zwarte afwerking. Je hoeft de Razer Nari niet af te stellen, want dit gebeurt door de flexible hoofdband de zich om je hoofd heenbuigt. De oorkussens zijn groot genoeg om om iedere maat oren heen te passen, maar zit tegelijkertijd niet los. De kussens worden lichtjes tegen je hoofd geduwd, maar hier heb je geen last van door de zachtheid van het materiaal. Zelfs aan de brildragende gamers is gedacht, aangezien er een onopvallende inkeping in de oorkussens zit, waar precies de pootjes van een bril invallen.

Dan is het tijd om het geluid te testen. De Razer Nari is niet uitgerust met standaard 7.1 surround sound, maar met THX spatial audio. Dit wil zeggen dat je het geluid hoord, waar het zich in de game zou bevinden. Zo kun je in een shooter bijvoorbeeld precies horen waarvandaan geschoten wordt, zelfs als dit boven of onder je gebeurt. In de praktijk werkt dit best goed: je hoort inderdaad goed waar alle geluiden vandaan komen.

razer nari

Door de THX spatial audio klinkt deze headset wel anders dan zijn concurrentie. Het klinkt allemaal wat holler en dit was even wennen voor ons. Maar zodra we dit gewend waren, bleek het eigenlijk beter dan normale surround sound. Het klinkt namelijk echt alsof je op de plek staat waar je je op dat moment in de game bevindt. Verre geluiden klinken zachter en het klinkt wat holler doordat de wereld om je heen ook hol is. De headset is overigens draadloos, waardoor je geen last hebt van geklungel met draden, dit is altijd een voordeel.

Een leuke extra van de Razer Nari is de mogelijkheid om de kleur op de oorkussens aan te passen. Dit kan met volledige RGB-mogelijkheden waardoor iedere kleur mogelijk is. Je kan dit per game instellen of een standaard kleur kiezen. Een andere extra is de mogelijkheid om je voice-chat-geluid en je game-geluid via verschillende kanalen te laten gaan. Op deze manier kun je middels een knop op de headset de verhouding tussen deze twee aanpassen. Ideaal voor als je vrienden net iets te hard in je oor schreeuwen als je even geconcentreerd moet blijven.

Helaas liet de Razer Nari wel steekjes vallen als het om de microfoon gaat. Deze deed het namelijk heel slecht. Hij pikte onze stem erg slecht op en zelfs na vele aanpassingen, bleef dit probleem aanhouden. Aangezien het een gaming-headset is, wegen we dit vrij zwaar. Tegenwoordig is een groot deel van gamen namelijk met je vrienden of teamgenoten overleggen en kletsen. We weten niet zeker of dit een probleem is dat iedere headset zal hebben en of het hardware of software gerelateerd is, maar wij kregen het absoluut niet fatsoenlijk werkend.

De Razer Nari is een erg goede headset als het gaat om looks, bouwkwaliteit en geluid. Door de nieuwe THX spatial audio-techniek lijkt het alsof je je midden in een game bevindt. De software van Razer laat je allerlei kleine instellingen doen en hiermee kun je ook allerlei lichtseffecten op de oorkussens toveren. Helaas werkte de microfoon echt heel slecht en moesten we letterlijk schreeuwen voordat onze vrienden ons fatsoenlijk konden horen. Dat is jammer, want al was dit aspect ook goed geweest, had de headset zomaar een perfecte score kunnen halen.