Doorgaan naar artikel
Mobvoi Ticwatch E
Stefan Manenschijn
Stefan Manenschijn
Profiel

Conclusie

De Ticwatch E is in de basis een prima horloge. Alle mogelijkheden van Wear OS worden goed ondersteund en ook de snelheid is uitstekend te noemen. Helaas doen de vormgeving en de materialen van het horloge goedkoop aan. Onze grootste bezwaren zijn echter de slechte registratie van polsbewegingen en de korte accuduur bij intensief gebruik.

Na een succesvolle Kickstarter-campagne zijn de Ticwatch E en S van Mobvoi nu ook in Nederland verkrijgbaar. Waar de S vooral voor sporters is bedoeld, richt de E zich meer op dagelijkse gebruikers. Wij kregen een E-model om uit te testen en keken of deze zich, ondanks de voordelige prijs, kan meten met de concurrentie.

Je krijgt de Ticwatch E in een fraaie, blikken verpakking die je meteen het gevoel geeft een horloge gekocht te hebben in plaats van een gadget en ook aan de binnenkant van de verpakking ziet het er allemaal prima uit. De inhoud bestaat uit het horloge, een oplaadkabel met een magneetje en de handleiding.

Als we de Ticwatch E zelf voor het eerst zien, zijn we toch wat teleurgesteld. Onze witte variant ziet er erg plastic uit en ook de doorzichtige aansluitpunten voor het bandje zien er erg breekbaar uit. Daarbij is het horloge behoorlijk aan de dikke kant vergeleken met de concurrentie, iets wat het draagcomfort niet ten goede komt. Uiteindelijk raak je wel gewend aan het uiterlijk en de dikte, maar echt mooi en prettig wordt het horloge nooit. Dat blijkt ook wanneer we wat vrienden en collega’s vragen naar hun mening; vrijwel niemand is erg gecharmeerd van het uiterlijk. Overigens is de Ticwatch E ook in het zwart en geel te verkrijgen, waarvan vooral de zwarte er een stuk minder fragiel en opvallend uitziet.

Ticwatch E

Gelukkig blijkt dat wanneer we het horloge in gebruik nemen dat Mobvoi op dit gebied wel alles prima voor elkaar heeft. Dankzij het gebruik van Wear OS van Google is de applicatiewinkel al lekker gevuld en zijn er voor veelgebruikte apps al horloge-versies te vinden. Ook over de performance van de smartwatch zijn we erg tevreden: alles vliegt over het scherm en we hoeven maar zelden even te wachten tot een applicatie geladen is. Op dit gebied kan de Ticwatch E zeker wedijveren met duurdere modellen.

Qua software zijn, dankzij Wear OS, alle standaarden aanwezig, waaronder een uitgebreide stappenteller. Dit zal voor velen een van de redenen zijn om een smartwatch aan te schaffen en het is goed om te merken dat dit prima werkt. Ook de ingebouwde hartslagmeter werkt uitstekend en is een prima aanvulling voor mensen die bewust met hun gezondheid bezig zijn. Het is wel goed om op te merken dat je als iPhone-gebruiker wat beperkter bent in je mogelijkheden. Zo kunnen Android-gebruikers antwoorden op berichten via hun horloge, iets dat op iOS niet mogelijk is. Ook het gesprekken voeren via de Ticwatch is voorbehouden aan eigenaren van een Android-telefoon.

Het scherm van de Ticwach E is prima, al onderscheidt het zich nergens. Alles is duidelijk leesbaar en het horloge schakelt automatisch naar een energiezuinige weergave, wanneer je de smartwatch niet gebruikt. Het is ook mogelijk om het scherm volledig uit te schakelen wanneer hij inactief is, zodat de batterij langer meegaat.

Hier komt helaas onze grootste ergernis van deze smartwatch om de hoek kijken. De registratie van je polsbeweging is namelijk enorm slecht. Normaal gesproken hoort een slim horloge automatisch wakker te worden wanneer je het richting je hoofd beweegt. Bij de Ticwatch E werkt dit echter voor geen meter en regelmatig sta je hem een paar keer heen en weer te schudden voor hij wakker wordt. Dat zorgt ervoor dat het scherm helemaal uitzetten eigenlijk geen optie is en je daardoor de kortere accuduur maar voor lief moet nemen.

Ticwatch E

Helaas is ook de accuduur niet wat het moet zijn. De ontwikkelaar adverteert met een duur van maximaal 48 uur, maar in de praktijk hebben we dat nooit gehaald. Over het algemeen gaat de Ticwatch E ongeveer een dag mee wanneer je hem niet al te intensief gebruikt. Dat zorgt er wel voor dat wie regelmatig met zijn horloge wil bellen, berichten beantwoorden en sporten, het horloge waarschijnlijk ruim voor het eind van de dag al uitschakelt. Het is door het gebrek aan draadloos laden of een micro-usb oplaadmogelijkheid ook niet mogelijk om de smartwatch tussentijds op te laden, zonder de magnetische kabel mee te nemen.

Hoewel deze review misschien wat negatief van toon is, betekent dit niet dat de Ticwatch E een superslecht horloge is. Mocht je wat minder moeite hebben met het ontwerp en hem vooral willen gebruiken voor het ontvangen van berichtjes en daarop antwoorden, dan is dit horloge zeker de moeite waard. Wij denken echter wel dat Mobvoi een aantal essentiële fouten heeft gemaakt die het horloge voor de wat intensievere gebruiker ongeschikt maakt. Vooral de slechte registratie van polsbewegingen en de batterij die erg kort meegaat zijn flinke tekortkomingen die maken dat we de Ticwatch E, ondanks de zeer schappelijke prijs, niet echt aan kunnen raden.