Doorgaan naar artikel
Marco Vrolijk
Marco Vrolijk
Redacteur
Profiel

De meeste Nederlanders gebruiken hun smartphone dagelijks voor sociale media, voor het kijken van video’s of voor het nemen en delen van een groot aantal foto’s. Dit jaar ligt de nadruk voor een aantal toestellen echter op een ander punt: gaming. Op de internationale markt zijn dit jaar al enkele gamingsmartphones uitgebracht, zoals de onlangs gelanceerde Asus ROG Phone. Veel van die toestellen dragen echter een fiks prijskaartje. Voor wie niet de hoofdprijs wil betalen, maar wel een echte smartphone zoekt gericht op het gamen is er goed nieuws; sinds deze week is namelijk de Black Shark-gamingsmartphone uit in Nederland.

Enigszins verwarrend is dat zowel het merk als het eerste toestel de naam Black Shark dragen. Black Shark is op het eerste gezicht een nogal onbekende merknaam, maar achter het zwart-groene logo gaat de inmiddels veel bekendere Internet of Things-gigant Xiaomi schuil. Het Chinese Xiaomi heeft het submerk pas onlangs opgericht en bracht de Black Shark in april van dit jaar uit in China. In het thuisland is inmiddels de opvolger, de Black Shark Helo uitgebracht. Xiaomi heeft onder de eigen naam officieel nog geen smartphones in Nederland uitgebracht, maar doet dit dus voor het eerst via hun submerk. Het doel van Black Shark als bedrijf is in eigen woorden om de ervaring van het gamen op de smartphone voor zowel hardcore als casual gamers te verrijken en het niveau meer richting dat van de consoles en pc te trekken.

Black Shark gaming smartphone uit in Nederland

Om de ervaring van het mobile gamen te verbeteren, heeft de Black Shark een aantal toevoegingen ten opzichte van een normale smartphone. Ten eerste levert Black Shark in de doos een bijzonder accessoire mee. Elke Black Shark heeft een gamepad die je aan de onderkant van het toestel kunt vastzetten, waardoor je zowel via het touchscreen als met fysieke knoppen kunt gamen. De gamepad heeft een kleine joystick en enkele druk-knoppen die het gamen op de smartphone makkelijker moeten maken. Of dit in praktijk ook goed werkt, is uiteraard de vraag, net als de mate waarin Android-games de Black Shark-gamepad ondersteunen.

Om de smartphone ook onder de motorkap op games toe te spitsen, is er een speciaal vloeibaar koelsysteem aan de Snapdragon 845-processor toegevoegd, waardoor deze volgens Black Shark hogere prestaties kan leveren zonder oververhit te raken. Daarnaast is er een extra grafische processor aanwezig met de naam Pixelworks. Deze extra GPU zorgt volgens Black Shark voor een verbeterde kleurweergave en een stabielere framesnelheid tijdens games en video’s (op 60 frames per seconde). De overige specificaties lijken wat ons betreft ook degelijk te zijn voor een gamingsmartphone: 6GB of 8GB aan RAM-geheugen, een 5,99-inch IPS-scherm met 2160×1080 pixels, een flinke 4,000 mAh accu, stereo-speakers en een duidelijk op gamers toegespitst uiterlijk.

De Black Shark is nu voor een prijs van €469 te verkrijgen via de officiële website van Black Shark. Er is tijdelijk een actie voor €30 korting op het toestel.