Doorgaan naar artikel
Patrick van Meijl
Patrick van Meijl
Redacteur
Profiel

Conclusie

Farming Simulator 19 is wederom een verbetering van het vorige deel. Het ziet er goed uit, het aanbod aan voertuigen en gereedschappen is enorm, er zit een hoop progressie in en het maakt het boerenleven onwijs leuk. Het komt alleen soms wel wat overweldigend over en je werknemers kunnen net iets te weinig. Desondanks is het een spel waar je, samen met je vrienden, onwijs veel tijd in kunt steken.

Sinds een aantal jaar zijn simulatie-games flink populair aan het worden. Dan bedoelen we degene waarbij je een beroep uitoefent die ook gewoon in het echt bestaat. Zo kun je virtueel vrachtwagenchauffeur worden met Truck Simulator en een trein-imperium opbouwen in Train Simulator. Een ander spel dat in dat rijtje thuishoort is Farming Simulator. Daarvan zijn wij aan de slag gegaan met het vijfde deel getiteld Farming Simulator 19. Deze franchise wordt met ieder deel populairder en weet altijd goede reviewscores te halen. Hopelijk kan het nieuwste deel deze stijgende trend voortzetten.

farming simulator 19

Zodra je het spel opstart, krijg je drie opties voor de moeilijkheidsgraad, zodat beginners een kans hebben om alles te leren en ervaren spelers meteen aan de slag kunnen. Je krijgt een korte tutorial die je uitlegt hoe je op je boerderij de voertuigen bestuurt, het land bewerkt, geld verdient en nieuwe aankopen doet. Daarna begint Farming Simulator 19 pas echt. Je stapt het boerenleven in en dat is onwijs realistisch nagemaakt. Zo begin je met drie velden, maar voordat je hier iets op kunt verbouwen moet je eerst het veld omploegen. Daarna kun je zaadjes planten en wachten tot je gewassen groeien, maar je blijft bezig aangezien je onkruid moet verwijderen en de grond moet bevruchten met mest. Deze mest kun je kopen, maar je kunt ook dieren houden om dit te produceren. Doordat zij zich voortplanten, kun je er zelfs extra winst mee maken.

Natuurlijk doe je bovenstaande niet allemaal met de hand. In het begin heb je wat tractoren, een oogstmachine, een oplegger en wat gereedschappen voor aan je tractor zoals een ploeg. Naast dat het hele boerenproces zo lekker gedetailleerd is, zijn de voertuigen dat ook. Ze bestaan allemaal in het echt en zijn precies nagemaakt. Alles heeft ook een licentie, dus bekende merken als Fendt en John Deere zijn ook aanwezig. Dit alles geldt voor alle voertuigen, gereedschappen en andere boerderij-spullen, waarvan er in totaal meer dan tweehonderd in Farming Simulator 19 zitten. Hierdoor heb je een hoop voortgang in de vorm van het kopen van steeds geavanceerdere en betere werktuigen.

farming simulator 19

Deze voortgang is ook aanwezig in de mogelijkheid om uit te breiden. De map is heel groot en ieder stuk land kun je kopen. Hierop liggen dan vaak weer stukken vruchtbare grond van soms wel tien hectare groot. Je kan je voorstellen dat zo’n groot veld omploegen wel even gaat duren. Gelukkig kun je voor de meeste klusjes werknemers inhuren die het overtollige werk van jou overnemen. We hadden wel graag gezien dat zij nog iets meer konden, zoals een oogst naar een verkooppunt brengen of spullen bij de winkel ophalen. Nu ben je altijd verplicht dat zelf te doen wat soms erg lang kan duren.

Dit is niet altijd erg, want het is heerlijk om in first-person achter het stuur van je trekker te kruipen en lekker een stukje te rijden met de radio aan terwijl je kijkt naar de omgeving. Deze ziet er, net als alles in het spel, prima uit. Het is lekker kleurrijk en zeker de voertuigen en gereedschappen zitten vol met details. Soms zijn de velden nog wel wat lelijk, maar dit is nooit echt storend.

farming simulator 19

Een ander positief punt van Farming Simulator 19 is de mogelijkheid tot multiplayer. Je kunt met totaal zestien mensen een boerderij beheren. Dit maakt alles een stuk gemakkelijker, zeker wanneer je steeds meer stukken grond moet beheren. Natuurlijk is het ook nog eens een stuk gezelliger met vrienden.

Nadat wij al een hoop uren hebben gestoken in Farming Simulator 19, snappen we de charme maar al te goed. Het is heerlijk te zien hoe je gewassen groeien om ze daarna te verkopen voor een dikke winst. Daarmee kun je dan weer steeds betere en indrukwekkendere voertuigen en gereedschappen kopen en de cyclus opnieuw beginnen. De mogelijkheden zijn zo divers en zo uitgebreid, dat het de werkelijkheid benadert terwijl het ook nog leuk blijft. Het onderhouden van je vee is ook leuk en flink verbeterd. Tevens heb je voor het eerst de mogelijkheid om paarden te fokken en te trainen. Al met al is dit deel wederom een verbetering en een van de beste simulatie-games. Wij zullen nog een hoop uren steken in ons virtuele boerenleven.

Voor deze review speelden wij Farming Simulator 19 op pc. Het spel is beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.