Doorgaan naar artikel
Vijf RPG’s om te spelen tot Diablo 4 uitkomt
Britt Luttik
Britt Luttik
Algemeen manager
Profiel

Het is een bewogen jaar geweest voor zowel Blizzard- als Diablo-fans. Het jaar begon met verschillende hints dat er iets nieuws ging komen, gevolgd door Diablo 3 voor Nintendo Switch. Maar daar bleef het niet bij: de ontwikkelaar had meer in petto voor ons, waardoor we met grote verwachtingen uitkeken naar Blizzcon 2018. Daar kregen we de onthulling van Diablo: Immortal, iets wat niet bij iedereen in de goede smaak viel. Nu blijken er weer geruchten te zijn dat er een Diablo 4 in ontwikkeling is, hoewel we zeer waarschijnlijk niet voor 2020 een release hoeven te verwachten. Dat is een flinke wachttijd voor liefhebbers van de game en daarom hebben we vijf soortgelijke RPG’s in het isometrische hack-and-slash-genre op een rijtje gezet die zeker de moeite waard zijn om te spelen.

Path of Exile

Deze titel wordt vrijwel het vaakst aangeraden wanneer iemand op zoek is naar een Diablo-alternatief. Path of Exile kent dezelfde duistere fantasy-sfeer als Diablo 2 en wordt ontwikkeld door Grinding Gear Games. Het bijzondere is dat de game in principe gratis is om te spelen, zonder haken of ogen. Er zitten weliswaar microtransacties in de game, maar deze zijn vooral gerelateerd aan cosmetics en andere zaken. In tegenstelling tot sommige games kun je met deze transacties geen voordeel krijgen op gebied van voortgang of gameplay. Dat maakt de game, samen met de kwaliteit, erg geliefd bij haar spelers. Er is meer dan voldoende om te ontdekken dankzij de willekeurig gegenereerde maps en interessante gameplay. Ook bijzonder is het unieke ruilsysteem doordat er geen valuta aanwezig is. De game heeft verschillende klassen om uit te kiezen, die ieder op een andere plek start in de reusachtige skilltree. Daarmee belanden we gelijk bij het nadeel van Path of Exile: de leercurve is in het begin behoorlijk hoog en je zult zeker gebruik moeten maken van wiki-pagina’s en forumposts. Desondanks is het zeker een interessant alternatief en de moeite waard om te proberen als je genoeg geduld hebt om het te leren.

Torchlight II

Torchlight II is als het ware het vrolijke broertje van Diablo, dit door de kleurrijke werelden en de diversiteit in de game. Er zijn vier klassen om uit te kiezen en een grote open wereld die verkend kan worden. De quests zijn relatief eenvoudig en bestaan vaak uit het verslaan van monsters en het vinden van objecten. Echter wordt dit prima afgewisseld met bonuslevels, puzzels en andere spontane evenementen. Leuk aan deze game is dat je wordt vergezeld door een dier, die je met onnodige loot naar de stad kunt sturen om het te verkopen. Daarnaast is het mogelijk om de game met mods van Steam te spelen, wat zeker een aanrader is om uit te proberen. Multiplayer wordt ook ondersteund, wat het avontuur leuker maakt om te beleven. Doordat er een gezellige community aanwezig is, is het ook interessant om te spelen met onbekende mensen online .Een sterk verhaal is hier minder aanwezig. Alhoewel dat vaker het geval is bij hack-and-slash-games, is het toch een licht gemis.

RPGs

Wolcen: Lords of Mayhem

Deze nog relatief onbekende titel kwam twee jaar geleden online als early access-game op Steam. Sindsdien heeft de game een behoorlijke groei gemaakt en had onlangs zijn allereerste ’technical beta’. Een van de unieke zaken is dat hoewel er klassen zijn, je deze volledig kunt aanpassen. Zo kun je kiezen voor een hunterwapen met enkele sorcerer-krachten. Uiteraard werken verschillende zaken beter of juist minder goed met elkaar, maar de speler heeft de volledige regie. Het is goed te merken dat het spel een behoorlijk ambitieus project is en een prachtige wereld heeft vol met interessante opties. Echter gaat ontwikkeling gestaag en is nog steeds niet duidelijk wanneer de echte releasedatum bekend zal zijn. Ook zijn er een hoop features die ontwikkelaar Wolcen Studio nog wil implementeren. Wanneer je graag betrokken bent met de ontwikkeling en het interessant vindt om een RPG met veel potentie te zien groeien, is het zeker de moeite waard. Heb je hier niet het geduld voor, kun je beter even wachten tot de release.

 

Victor Vran

RPG’s en metal gaan prima samen, zo bewijst Victor Vran in Motorhead: Through the Ages. Maar ook zonder Lemmy en zijn muziek is het een prima hack-and-slash-game waarin je hordes skeletten en demonen moet afslachten om zo de stad Zagoravia te bevrijden. Er zijn geen klassen waaruit gekozen kan worden, maar wel verschillende soorten wapens die met Victors ‘demon powers’ gecombineerd kunnen worden. Dankzij een speciaal kaartensysteem kunnen passieve vaardigheden worden toegevoegd en heeft de speler wat meer keuze in de speelstijl. Victors stem wordt vertaald door Doug Cockle, ook wel bekend uit de The Witcher-serie en geliefd bij vele spelers. De game is al een tijdje uit op pc en kreeg later een release op PlayStation 4 en Xbox One. Sinds dit najaar heeft de Nintendo Switch ook een release gekregen met extra toegevoegde content. Victor Vran heeft geen ongelooflijk diep verhaal, maar is een prettige RPG die je makkelijk even weglegt en ook zo weer oppakt.

The Incredible Adventures of Van Helsing

Deze game is al een behoorlijke tijd uit, maar desondanks zeker de moeite waard. De prijs van €15 maakt het ook aantrekkelijk. Van Helsing kennen we uiteraard uit de film, maar ook de game heeft een aantrekkelijk verhaal in een fantasy-setting. Onderweg word je vergezeld door een vrouwelijke geest Katerina, die bijdehand doch behulpzaam is. De voortgang is interessant en dialogen zijn uniek, waardoor de herspeelwaarde vrij hoog is. Verder zijn de werelden grafisch erg mooi, gevuld met bijdehante NPC’s en gevarieerde monsters. Er zijn verschillende klassen met unieke vaardigheden die je tijdens de game leert. Ook is er een Tower Defense-minigame, waardoor je het RPG-element tijdelijk voor RTS inruilt. Tegelijkertijd is de gameplay ook vrij ongebalanceerd op gebied van moeilijkheid. Er is online multiplayer mogelijk, maar de community ontbreekt waardoor dit niet te doen is. The Incredible Adventures of Van Helsing is een typisch voorbeeld dat je speelt vanwege het verhaal, de personages en de lore.

RPGs