Doorgaan naar artikel
Britt Luttik
Britt Luttik
Redacteur
Profiel

Conclusie

De Razer Phone 2 is een prachtige smartphone, bedoeld voor diegene die het allerbeste wil voor entertainment. Echter zal door de matige camera, het ontbreken van een 3.5mm-aansluiting en het stevige prijskaartje de telefoon niet voor iedereen geschikt zijn.

Toen hardwarefabrikant Razer vorig jaar aankondigde ook een smartphone uit te brengen, gingen de wenkbrauwen even omhoog uit verbazing, maar Razer bewees succesvol te kunnen uitbreiden naast de productie van randapparatuur en gaming-systemen. De Razer Phone werd geboren en was precies gericht op de klant: RGB, een strak uiterlijk en vooral veel prestatie. Inmiddels zijn we een jaar verder en blijft de fabrikant natuurlijk niet achter. Ruim een maand geleden werd de opvolger aangekondigd, de Razer Phone 2. Wat onze indruk van Razers tweede vlaggenschip is, lees je in deze review.

Op het eerste gezicht lijkt de telefoon behoorlijk veel op zijn voorganger, wat ook precies de intentie is. Het uitpakken van de Razer Phone 2 is zeker geen straf als je kijkt naar de verpakking. In vergelijking met de meeste andere smartphones wordt deze luxe verpakt samen met de accessoires. Na het uitpakken van de telefoon zit een tweede compartiment in de doos met enkele accessoires, een pin voor de simkaartlade, instructies, de oplader en een USB-C naar 3.5mm-adapter. Hier zullen we later nog wat dieper op ingaan. Typerend voor Razer zit er ook een kaartje ondertekend door CEO Min-Liang Tan en een echte Razer-sticker. Dit is iets wat we kunnen waarderen: het aanschaffen van het product voelt echt als een cadeautje dat je hebt gekregen. De telefoon zelf heeft wederom een aluminium zwarte behuizing, vergezeld door twee opvallende speakers aan weerszijden. De achterkant is voorzien van het bekende Chroma-logo, die RGB-verlichting ondersteunt. Aan de linkerzijde vinden we de volumeknoppen samen met de simkaartlade. De rechterzijde bevat de vingerafdrukscanner die tegelijkertijd als powerknop functioneert.

Razer Phone 2

Het instellen van de Razer Phone 2 spreekt zoals de meeste telefoons voor zichzelf. Het enige verschil is dat in het begin ook wordt gevraagd om een Razer ID aan te maken. De software die standaard wordt geleverd is Android 8.1 met een lichte Razer-skin. Dit is te zien door enkele applicaties die van Razer zijn zoals Cortex, Theme Store en Chroma. Chroma spreekt redelijk voor zich, hiermee is het mogelijk om het logo te laten oplichten bij notificaties. De Theme Store is een bijzonder leuke toevoeging, hiermee is het mogelijk om nieuwe thema’s te installeren op de smartphone, bijvoorbeeld een Sonic-thema. Niet alleen de achtergrond verandert dan, ook verschillende apps passen zich in de kleur en stijl aan. Over de prestaties van de telefoon zelf valt verder weinig op te merken, alles loopt soepel en er zijn vrijwel geen beperkingen. Het feit dat er een krachtige Snapdragon 845-processor aanwezig is zal een van de redenen zijn. Ook is het opmerkelijk dat de Razer Phone 2 gemiddeld wat koeler aanvoelt dan menig smartphone waarmee je een spelletje speelt. Natuurlijk wordt deze ook na een tijdje warm, maar het is beduidend minder.

Een van de kenmerken die er echt uitspringt is natuurlijk het 120Hz-display, iets wat we nog erg weinig zien op de smartphone-markt. De ervaring is moeilijk te beschrijven en het beste om dit gewoon zelf mee te maken, maar één ding is helder: wanneer je eenmaal een hogere verversingssnelheid gewend bent, is het erg lastig om terug te gaan naar 60Hz. Dit zie je vooral terug in gaming en HDR-ondersteunde films, maar ook de interface komt vloeiender over. Een 120Hz-scherm is niet voor iedereen een echte toevoeging, zeker niet wanneer een telefoon puur wordt gebruikt om te bellen en berichten te sturen. Gebruikers die ook graag hun smartphone gebruiken voor verschillende media-toepassingen, zouden zeker een hogere verversingssnelheid kunnen overwegen wanneer ze het allerbeste willen. Verder heeft het 5.7 inch scherm nog andere upgrades gehad, zo is de maximale helderheid verhoogt met 50%, iets wat erg prettig is in sterk daglicht. Het scherm is uitgerust met Corning Gorilla Glass 5, wat de telefoon behoorlijk robuust maakt voor kleine ongelukjes.

Razer Phone 2

Op gebied van accucapaciteit doet de Razer Phone het prima, maar niet extreem bijzonder. De 4000mAh batterij heeft een flinke capaciteit, maar is ook in staat om binnen ongeveer een uur weer op te laden dankzij QuickCharge. Met een hele dag relatief weinig gebruik (enkele e-mails sturen, wat foto’s maken en websites bezoeken) is de accu nog behoorlijk vol aan het einde van de dag. Wordt de telefoon echter intensief gebruikt (veel gamen, livestreamen en filmen) dan gaat het vrij hard met de batterij. Dit is echter te verwachten wanneer je intensieve games speelt in combinatie met het 120Hz scherm. Wat wel weer een extra toevoeging is, is het draadloze opladen. Daardoor kan de Razer Phone 2 opgeladen worden met de meeste opladers die de Qi-standaard ondersteunen en de Wireless Charger die door Razer zelf uitgebracht is. Echter hebben we dit niet kunnen uittesten.

Ten slotte belanden we bij de camera en het geluid. De camera heeft een lichte upgrade gehad en bestaat nu uit een dual-setup van tweemaal 12MP camera’s met Optical Image Stabilization. Het laatstgenoemde zorgt vooral voor minder wazige foto’s en strakkere video’s. Foto’s maken gaat vrij gemakkelijk, maar het resultaat lijkt nog niet helemaal uit de verf te komen. Vooral in slechte of kunstmatig verlichte ruimtes lijken de foto’s erg matig van kwaliteit, iets wat we niet zouden verwachten van een vlaggenschip. Foto’s die buiten of van dichtbij worden gemaakt zien er dan wel weer vrij goed uit. Waar we vooral over te spreken zijn, zijn de opvallende speakers die erg goed geluid produceren. Dankzij Dolby Atmos produceren de speakers prima audiogeluid wat ten goede komt tijdens gamen of films kijken. Soms lijkt de bas nog licht te ontbreken, maar dat is ook niet zo gek met zo een klein en smal apparaat. Zoals eerder genoemd heeft Razer ervoor gekozen om de 3.5mm aansluiting te verwijderen, een trend die we steeds meer zien. Het is niet echt een groot nadeel aangezien steeds meer headsets op Bluetooth gaan werken, maar toch heeft de fabrikant gedacht aan iedereen want in de doos is een adapter aanwezig die in de USB-C-poort past. Desondanks zal dit minder aantrekkelijk zijn voor bekabelde headset-bezitters aangezien je toch weer een extra kabel moet meeslepen.

Razer Phone 2

Het is duidelijk dat de Razer Phone 2 gemaakt is voor een heel specifiek publiek. Er zit een hoop aandacht in het uiterlijk en de grootste voordelen zijn aanwezig op gebied van entertainment. Deze ervaring wordt versterkt dankzij een 120Hz-scherm, twee zeer goede speakers en krachtige prestaties zonder dat de telefoon meteen heet wordt. Razer heeft er goed aan gedaan door niet te veel extra eigen apps aan Android toe te voegen, maar enkel apps die ook een toevoeging bieden. Deze smartphone is dan ook een aanrader voor diegene die het beste van het beste wil. Dat maakt wel dat de smartphone voor een redelijk specifiek publiek is en niet voor iedereen aantrekkelijk. Er hangt een stevig prijskaartje aan van €849,- en er zijn tekortkomingen bij de camera en het gebrek van een 3.5mm-aansluiting. Desondanks bewijst Razer wel dat ze kunnen uitbreiden en producten kunnen maken die echt bij het bedoelde publiek past.