Doorgaan naar artikel
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur / Lead Developer
Profiel

Conclusie

Asterix & Obelix XXL 2 is duidelijk een game van een vorige generatie. Het camerasysteem werkt af en toe tegen en ook grafisch is het niet het beste dat je tegenwoordig zult vinden. Toch biedt het genoeg plezier om je er een tijdje mee te vermaken.

De bekende stripfiguren Asterix & Obelix spelen al enkele jaren de hoofdrol in verschillende games. Het eerste spel met Asterix als protagonist verscheen al in 1993 voor verschillende platformen, waaronder de NES. In 1995 bracht Infogrames Asterix & Obelix samen naar de SNES. Zo’n tien jaar later kwam Asterix & Obelix XXL 2: Mission: Las Vegum uit voor de PlayStation 2 en pc. Nu, weer meer dan tien jaar later, hebben de mensen van Microïds een remaster uitgebracht voor deze klassieker, met de naam Asterix & Obelix XXL 2. Zou een spel dat meer dan een decennia geleden werd uitgebracht nog steeds de moeite waard zijn?

Asterix & Obelix XXL 2

Zoals in elk verhaal van onze twee Gallische vrienden, is Julius Caesar weer eens bezig om Gallië te veroveren. Deze keer heeft hij een pretpark gebouwd met de naam Las Vegum, duidelijk een parodie op Las Vegas. Panoramix neemt enigszins onder dwang het besluit om richting Las Vegum te gaan en zich aan te sluiten bij Caesar. Asterix & Obelix vinden het maar vreemd en besluiten de oude druïde te gaan redden. Ze staan er niet alleen voor en krijgen al snel hulp van Sam Fisher, die wel verdacht veel wegheeft van zijn naamgenoot uit de Splinter Cell-serie.

Wat grappig is, is dat het gehele spel vol zit met referenties naar verschillende spellen. Mario, Sonic the Hedgehog, Crash Bandicoot, Rayman, Pac-Man en Ryu passeren allemaal de revue. Ook hangt het logo, of iets dat er enorm veel op lijkt, van Mortal Kombat op verschillende plekken in de game. Het is allemaal op een leuke manier gedaan en voelt als een soort eerbetoon aan de vele personages die de gamewereld rijk is.

Asterix & Obelix XXL 2 is een ouderwetse 3D-platformer met puzzelelementen en ook zul je het nodige moeten vechten. En als wij zeggen het nodige, dan bedoelen we eigenlijk de helft van de tijd. Het vechtsysteem is vrij simpel: je hebt een paar knoppen om te slaan, schuiven, springen en tegenstanders vast te pakken en door het gebruik van verschillende combinaties, kun je elk gevecht aan. Je krijgt de tijd om te wennen aan het systeem en het eerste uur voelt ook een beetje als een tutorial. Al vrij snel heb je het vechten onder de knie en zijn de meeste tegenstanders een eitje. Het is vooral de hoeveelheid tegenstanders die een uitdaging vormen. Dit heeft helaas wel als gevolg dat het op een gegeven moment allemaal wat repetitief aanvoelt als je weer een nieuwe horde vijanden op je af hoort komen.

Asterix & Obelix XXL 2

Naast vechten, zul je ook de nodige puzzels moeten oplossen. Deze zijn nooit echt heel ingewikkeld, maar zetten je met enige regelmaat wel aan het denken. Het is in ieder geval een leuke afwisseling als je weer klaar bent met een langdurig gevecht. Daarnaast is het spel natuurlijk ook nog een platformer en zul je moeten rennen en springen om bepaalde gebieden te bereiken. De besturing is vrij eenvoudig, maar werkt goed. Je hebt in ieder geval nooit het gevoel dat het aan het spel ligt wanneer je de sprong niet goed uitvoert.

Dat Asterix & Obelix XXL 2 een spel uit 2005 is, wordt wel vrij snel duidelijk door het camerasysteem dat niet altijd mee wil werken. Tegenwoordig kun je de camera meestal vrij bewegen, maar dat zit er bij dit spel niet in. Je bent dus gebonden aan de automatische camerastand en dat wil er weleens voor zorgen dat je midden in een gevecht tegen een boom aan zit te kijken of je personage volledig kwijt bent. Gelukkig gebeurt dit niet de hele tijd en is het niet enorm storend. Grafisch gezien is het een stuk mooier dan dertien jaar geleden, maar het kan nog steeds niet echt mee met een game zoals Ratchet & Clank. Dit is ook vooral goed te zien bij de verschillende cutscenes die standaard zelfs in een klein scherm worden getoond waardoor het minder opvalt.

Asterix & Obelix XXL 2 is overduidelijk een platformer uit een andere generatie. Het camerasysteem werkt niet altijd goed mee en het grafische gedeelte is niet heel bijzonder. De puzzel- en platformelementen zitten leuk in elkaar en zijn een aangename afwisseling tussen de vele gevechten door. Hoewel het vechtsysteem goed in elkaar zit, gaat het vechten op een gegeven moment wel een beetje vervelen. Asterix & Obelix XXL 2 is al met al zeker geen onaardige game, maar meer iets om aan te schaffen tijdens een leuke aanbieding.

Asterix & Obelix XXL2 is voor deze review gespeeld op de PlayStation 4. De game is beschikbaar op PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en pc.