Doorgaan naar artikel
The Settlers History Collection
Rutger Engel
Rutger Engel
Hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

De The Settlers History Collection is wat duur voor wat het aanbiedt: een compatibiliteits-update voor Windows 10. Toch is het een aangewezen kans voor fans van de oude games. The Settlers is een echte klassieker en niets kan het dat ooit nog wegnemen, dus wat dat betreft zijn we blij het nogmaals te kunnen spelen.

Een paar maanden terug werd, tot plezier van velen, een volledig nieuwe The Settlers aangekondigd. Wij mochten de terugkeer van de gouden strategiereeks ook meteen op Gamescom al even bekijken en onze bevindingen lees je in onze preview. Deze aankondiging ging gepaard met het nieuws dat er ook een The Settlers History Collection zou verschijnen. Deze bevat alle eerder uitgebrachte delen, van nummertje één tot nummertje zeven, speelbaar op de moderne pc.

Het klinkt wellicht lullig, maar daar is het ook wel mee gezegd. De grootste update is dat alle games nu, zonder poespas of externe methodes, direct speelbaar zijn op Windows 10. Daarnaast is er Dual Monitor- en 4K-ondersteuning, maar let goed op, niet voor alle games. Het eerste deel heeft dit bijvoorbeeld niet en deze doet ook bijna pijn aan je ogen om op een beetje normale grootte op een modern scherm te spelen. Bij deeltje twee is het al beter en bij alle andere games, ziet het er eigenlijk prima uit. Vanaf The Settlers III is er tevens ook multiplayer via Uplay gefaciliteerd, mocht dat je ding zijn.

Ben je alleen maar benieuwd wat de History Editions van de games met zich meebrengen, dan weet je nu wel genoeg. Voor de prijs van €39.99 heb je de volledige collectie in huis, wat eigenlijk behoorlijk prijzig is voor een bundel van games die vrijwel alleen Windows 10-compatibiliteit hebben gekregen als update. Mocht je niet in alle games geïnteresseerd zijn, kun je de games ook loskopen. Het gemiddelde deel is dan €8.99, met de eerdere titels een paar euro minder en de laatste titels een paar euro meer.

The Settlers History Collection-gameplay

Genoeg over de History Editions, hoe zit het met de games zelf, is de magie na al deze jaren nog bewaard gebleven? The Settlers is behoorlijk oud en met name bij de eerste game is dit te merken, mede vanwege het gebrek aan ondersteuning voor hogere resoluties. Woorden zijn lastig te lezen en het is geen plezier om op het, soms wat chaotische scherm, naar je onderdanen te zoeken. Vanaf The Settlers III kunnen we echter zeggen dat dit absoluut geen punt meer is. De game ziet er helder uit en speelt ook nog steeds lekker weg. Het grootste punt is eigenlijk dat de reeks enorm traag is vergeleken met wat we vandaag de dag gewend zijn, zelfs voor de grotere managementgames. Wees dus gewaarschuwd.

Echter is dit geen probleem voor de liefhebbers van de oude reeks. We kunnen lang zeuren over kleine verbeterpuntjes die we graag hadden gezien, of over de prijs die best iets lager had mogen zijn, maar het is ook belangrijk dat we allemaal een manier hebben om deze klassiekers te spelen op moderne apparaten. Als je even over de eerste schrik heen bent, is het vooral genieten van de dingen die de reeks zo goed maken. Het is nog steeds voortreffelijk om je nederzettingen op te bouwen, van de juiste materialen te voorzien en uiteindelijk je territorium uit te breiden en de vijand te verslaan waar nodig. Met name The Settlers 7: Paths to a Kingdom heeft wat negatieve aandacht gekregen door technische problemen bij het begin. Echter is het een zeer mooie titel die zeker de moeite waard is. We hopen dat mensen het dankzij deze nieuwe uitgave een kans willen geven.

Het is dus heel simpel: houd je van de oude games en speel je ze graag zonder gedoe op je modernere pc, haal dan zeker de The Settlers History Collection. Ben je echter op zoek naar enige vorm van updates, dan kom je bedrogen uit.

The Settlers: History Collection is door ons gespeeld op pc. De game is enkel voor pc beschikbaar.