Doorgaan naar artikel
Stefan Manenschijn
Stefan Manenschijn
Filmredactiemanager
Profiel

Conclusie

Mission Impossible: Fallout is misschien wel de beste actiefilm van dit jaar. De manier waarop de overzichtelijkheid bewaard wordt in de spectaculaire actiescènes maakt de film al de moeite waard. Het toffe verhaal maakt het uiteindelijk helemaal af.

Met Mission Impossible: Fallout zijn we alweer toe aan de zesde film in de reeks met de superspion Ethan Hunt (Tom Cruise, Top Gun, The Last Samurai) in de hoofdrol. De Amerikaanse tegenhanger van de Britse James Bond heeft inmiddels een plek veroverd in de harten van vele liefhebbers van actie- en spionagefilms. Weet deze zesde worp opnieuw de fans te veroveren?

Wanneer een missie om uranium te bemachtigen misgaat, moeten Ethan Hunt en zijn team alles op alles zetten om te voorkomen dat de terroristen hun kernwapens tot ontploffing brengen, waarbij ze opnieuw te maken krijgen met Solomon Lane (Sean Harris, Mission Impossible: Rogue Nation), de voormalige MI6-agent die vastberaden is om ditmaal wél te slagen in het creëren van een nieuwe wereldorde.

Mission Impossible: Fallout, week 9 Netflix-releases, Mission: Impossible 7 Foto: Mission: Impossible - Fallout | Universal

Mission Impossible-films moeten het natuurlijk hebben van veel spectaculaire actie en een verrassend plot en we kunnen zeggen dat regisseur Christopher McQuarrie daar met verve in slaagt. Tijdens het kijken blijft het altijd de vraag wie nu betrouwbaar is en wie niet. Zeker vanaf het moment dat ex-vriendin Ilsa Faust (Rebecca Ferguson) weer opduikt, word je als kijker heen en weer geslingerd tussen verdenkingen, zonder dat het plot daardoor onduidelijk wordt.

Ook over de actie kunnen we kort zijn: die is fenomenaal. Waar bijna alle blockbusters zich bedienen van overbodige CGI en daarbij het overzicht vaak volledig verliezen, laat McQuarrie zien hoe het moet. De scènes zijn voorzien van het juiste tempo, waarbij de balans tussen spectaculaire beelden en overzicht perfect bewaard wordt. Dat Tom Cruise daarbij alles stunts voor eigen rekening neemt, maakt het allemaal nog een tikje echter en adembenemender. Dat zorgt ervoor dat Mission Impossible: Fallout misschien wel de beste actiefilm van dit jaar is.

Mission Impossible: Fallout combineert waanzinnige actie met een verrassend verhaal. De manier waarop dit allemaal is uitgevoerd, verdient daarbij een dikke pluim. Als de reeks op deze manier doorgaat, zijn we Ethan Hunt en consorten nog lang niet zat!