Doorgaan naar artikel
Omen X by HP Mindframe
Britt Luttik
Britt Luttik
Algemeen manager
Profiel

Conclusie

De Omen X by HP Mindframe is een prima headset met goede geluidskwaliteit. Echter zit er wel een stevig prijskaartje aan.

HP is een wereldwijd bekend merk waar we al jaren vertrouwd mee zijn. De bekendste producten zijn natuurlijk de desktops, notebooks en printers. Echter heeft HP een aantal jaar geleden flink ingezet op haar eigen gaming-serie: Omen. Strak design, rode en zwarte kleuren en geometrische figuren kenmerken de serie van het merk, dat inmiddels uit een ruim assortiment bestaat van desktops, monitoren en notebooks. Accessoires zijn uiteraard een belangrijk onderdeel en onlangs werd de Omen X by HP Mindframe aan de serie toegevoegd. In deze review gaan we dieper in op wat deze headset allemaal te bieden heeft.

Op het eerste gezicht past de Omen X erg goed bij de gaming-lijn. De headset is compleet zwart met aan de zijkant de rode accenten en het bekende logo van Omen op een ruit. Doordat het frame van metaal is, straalt het een soort luxe uit. Tevens heb je geen last van gedoe met verstellen, doordat er een hoofdband op zit die zich automatisch aan de grootte van je hoofd aanpast. De oorschelpen zijn bekleed met stof en vallen prettig over je oren. Daarmee belanden we gelijk bij een van de meest interessante specificaties, namelijk de FrostCap-technologie, waarmee oorschelpen actief gekoeld worden. Dit is een bijzondere techniek die we recentelijk steeds vaker zien bij fabrikanten, hoewel het nog behoorlijk nieuw is. Door een thermo-elektrisch apparaat wordt de warmte van de oren weggevoerd. Daardoor kan de gebruiker langer spelen zonder last van de oren te krijgen. Je merkt na een tijd van intensief gebruik dat de oorschelpen ook prettig koel blijven. Mocht je toch nog niet helemaal overtuigd zijn, dan kun je na een tijdje gamen eens een kijkje binnen nemen. Daar zie je de condensvorming door de koelheid. Dit klinkt wellicht gevaarlijk omdat elektronica en water niet goed samen gaan, maar de druppels zitten alleen op het oppervlak en intern lijkt alles goed afgesloten.

Omen X by HP Mindframe

De kwaliteit van het geluid is niet geheel onbelangrijk en de Omen X by HP Mindframe adverteert dan ook met virtueel 7.1 surround-geluid. Doordat 7.1 in een headset moeilijk is te vergelijken met een set-up van zeven speakers, is er een tijd geleden een onderscheid gemaakt tussen ‘virtueel’ en ’true’. Ook biedt dit het voordeel dat het prijsmatig behoorlijk wat scheelt, wat een grote groep gebruikers erg zal aanspreken. Is het verschil tussen virtueel 7.1 en true 7.1 erg groot? Dit is vooral een persoonlijke voorkeur, hoewel de kwaliteit van virtueel geluid in de recente jaren steeds beter wordt. De Omen X by HP Mindframe is dan ook geen uitzondering en levert prima surround-geluid. Wel is het belangrijk om in de gaten te houden dat ‘Windows Sonic for Headphones’ eerst wordt aangezet, dit gebeurt namelijk niet automatisch.

Het geluid door de headset staat altijd hard, waardoor je het volume altijd lager moet zetten dan met andere headsets. Wel klinkt het geluid erg goed in verschillende games. Het voordeel van surround is dat je echt een verschil merkt of er iets links of rechts gebeurt, wat de ervaring veel meer diepgang geeft. Terwijl je in een gevecht bent hoor je links de schoten die afgevuurd worden en rechts een teamgenoot om hulp roepen. Het maakt niet zoveel uit of je nu voor een FPS gaat of een MMO, de ervaring wordt versterkt door het goede geluid. De Omen X is dan ook uiterst geschikt voor gaming en films. Op gebied van muziek merk je dat de kwaliteit iets minder is, de bass klinkt soms een beetje vlak en niet diep genoeg.

Het gebruiksgemak is zeker een grote pluspunt. Wanneer je het apparaat uit de doos haalt, is het enkel een kwestie van inpluggen, instellen en starten. De software die erbij wordt geleverd is Omen Command Center, maar de mogelijkheden zijn vrij beperkt. Zo kun je de kleuren van de leds op de headset aanpassen, maar daar blijft het ook wel bij. Voor de prijs was een mogelijkheid om het geluid te configureren zeker welkom geweest. Verder is de Omen X erg gemakkelijk in het gebruik van de microfoon en de volumeknop die achter op een van de schelpen zit. Daardoor is het eenvoudig om het geluid aan te passen tijdens het gamen, hoewel het wel even zoeken naar de knop is. Ten slotte hebben we de microfoon die je kunt uitschakelen door deze omhoog te klikken, wat met een kort piepje wordt bevestigd. Dit is een handig mechanisme die we regelmatig zien. Wel is het opvallend dat de microfoon veel omgevingsgeluid opneemt, wat vrij hinderlijk kan zijn voor de gebruiker. Voor de prijs van de headset is het jammer dat er geen noise-cancelling zit in de microfoon.

Omen X by HP Mindframe

De Omen X by HP Mindframe is een luxe uitziende headset met sterke kwaliteiten op het gebied van geluid. De headset past erg goed in de Omen-lijn van HP, maar is ook interessant voor diegene die kennis wil maken met de gaming-producten van HP. Toch is het prijskaartje van €199,99 vrij stevig en zal dit de mensen met een budget al vrij snel afschrikken. Daarnaast zou je voor die prijs iets meer mogelijkheden verwachten op gebied van geluidsinstellingen. Desondanks is het een geschikte headset voor gamers die 7.1 surround-geluid willen zonder teveel gedoe.