Doorgaan naar artikel
Marco Vrolijk
Marco Vrolijk
Redacteur
Profiel

Sony heeft tijdens de CES van dit jaar een aantal nieuwe tv-toestellen onthuld. Sony lijkt vooral in te zetten op het brengen van een bioscoopervaring in de huiskamer met een aantal zeer grote schermen. Tijdens de vorige CES werd al gehint naar de mogelijke prestaties van Sony’s X1 Ultimate-chip. Deze is nu te vinden in een aantal van de nieuwe modellen en weet hier volgens Sony de beeldkwaliteit op meerdere manieren te verbeteren.

Sony heeft dit jaar twee paradepaardjes onthuld op de CES, beide onderdeel van hun bestaande MASTER-lijn. Ten eerste is dit de ZG9, een 8K HDR Full Array LED-tv die gericht is op liefhebbers van een zo groot mogelijk scherm; de ZG9 komt namelijk in een 85 inch en 98 inch versie, die alleen al door de grootte een thuisbioscoop-ervaring kan bieden. Door de 8K-resolutie met 33 miljoen pixels blijven de beelden op deze schermen volgens Sony toch erg scherp: de ZG9 heeft vier keer meer beeldlijnen dan een 4K-scherm van gelijke grootte. Het toestel wordt aangedreven door de X1 Ultimate-chip. De grafische werkkracht van deze nieuwe chip uit zich onder andere in verbeterde HDR-verwerking voor hogere contrasten en verbeterde ‘upscaling’ (het verscherpen) van ‘normale’ SD- en HD-beelden naar 4K- en 8K-resolutie. Dat laatste onder andere door gebruik van een beeldbank met 8K-beeldmateriaal. Andere vernieuwingen vergroten de kijkhoek en het contrast van het tv-scherm.

CES 2019: Sony onthult 8K HDR LED en 4K HDR OLED-tv

Daarnaast is de ZG9 uitgerust met Acoustic Surface-geluidstechnologie, wat er op neer komt dat het beeldscherm zelf geluidstrillingen produceert. Hierdoor lijkt het geluid volgens Sony direct uit de scènes op het scherm te komen, in plaats van uit speakers vanaf de zijkanten. De vier akoestische speakers in het scherm kunnen bovendien geschakeld worden met een surround-systeem en dienen als centrale speaker. Dolby Atmos-ondersteuning wordt in een later stadium softwarematig toegevoegd.

Het tweede toestel dat de aandacht trekt is de AG9 Bravia 4K OLED HDR-tv. De AG9-serie komt in uitvoeringen van 55, 65 en 77 inch. Dankzij de OLED-technologie biedt dit scherm naar verwachting uitstekende contrasten, die als we Sony mogen geloven nog verbeterd worden dankzij de X1 Ultimate-chip die ook in de AG9 te vinden is. Het contrast wordt verhoogd en SD- en HD-content wordt door de X1 Ultimate verbetert naar 4K HDR-standaarden. Het geluid in de AG9-toestellen wordt net als bij de voorganger geproduceerd door akoestische technologie: ook in dit geval komt het geluid uit het beeld en niet uit speakers aan de zijkanten en is deze op te nemen in een home-theatersysteem. De AG9 is daarnaast erg dun vormgegeven, waardoor hij gemakkelijk op een muur in het interieur te integreren is.

Zowel de ZG9 en de AG9 zijn uitgerust met het zogenaamde IMAX Enhanced. Dit is een speciale certificering voor home-entertainment, waarbij later dit jaar via de Rakuten-streamingdienst content kan worden bekeken. Of dit ook in praktijk erg nuttig is valt nog te bezien. Wat interessanter is, maar tevens nog niet erg specifiek wordt uitgelegd, is een speciale Netflix Calibrated Mode. Met deze modus wordt Netflix-content geoptimaliseerd. Verder is bekend dat de ZG9 en AG9 zullen draaien op Android TV en dat Sony Android-tv’s vanaf nu tevens compatibel zijn met Apple AirPlay 2 en HomeKit.

Als laatste kondigde Sony ook nog een aantal andere tv-toestellen aan voor de Benelux. de XG85, XG90 en XG95 zijn een aantal 4K HDR LED-tv’s, waarbij de XG85 en XG95 in groottes van 55 tot 85 inch uit komen. De XG95 is ook uitgerust met de nieuwe X1 Ultimate-chip en profiteert van veel van de hierboven beschreven vernieuwingen van de twee topmodellen. De AG8 is een 4K HDR OLED-tv met de X1 Xtreme-chip van vorig jaar, verkrijgbaar in een 55 en 65 inch variant.