Review: New Super Mario Bros. U Deluxe

Jeffry van Geel, 09 januari 2019
Profiel
New Super Mario Bros. U Deluxe is een absolute must-have voor iedere Nintendo-fan die hem nog niet gespeeld heeft en voor iedereen die hem graag gewoon nog een keer speelt.

New Super Mario Bros. U Deluxe ligt vanaf komende vrijdag in de winkels en wij mochten al met de game aan de slag om hem uitgebreid te reviewen. Weet deze remaster van de Wii U-game te overtuigen, of had Nintendo de moeite beter ergens anders in kunnen stoppen?

Het mag niet als een verrassing klinken: Bowser heeft het weer eens op Peach voorzien. Maar in plaats van haar te ontvoeren, gooit Bowser dit keer Mario en zijn vrienden uit het kasteel van de prinses. Dit is weliswaar de enige echte diepgang in het spel, maar een game alsĀ New Super Mario Bros. heeft geen echte diepgang in het verhaal nodig.

Veel belangrijker is de gameplay. Traditioneel is natuurlijk het 2D-aspect, waarin je in levels van links naar rechts moet, met aan het einde een vlag. Omdat het een remaster is, is er geen grote vernieuwing in het spel te vinden. Nintendo heeft wel kleine wijzigingen heeft toegepast.

Nieuw in het origineel vanĀ New Super Mario Bros. U Deluxe was de eikel-paddenstoel. Een speciale paddenstoel die Mario de krachten geeft van een vliegende eekhoorn. Mario kan hierdoor zweven, kleine stukjes vliegen en aan de muur plakken. Dit levert nieuwe puzzels en gameplay op, die verfrissend en innovatief aanvoelen.

Helemaal nieuw in de remaster is Toadette, die een speciale functie kent in het spel. Wanneer je een power-up (paddenstoel) pakt, verandert Toadette in Peachette. Dit is een soort van kopie van Peach, maar dan wel met de kwaliteiten van Toadette. Als zij wordt geraakt, verandert ze ook weer terug in Toadette. Qua gameplay voegt het weinig toe, maar het is goed om te zien dat Nintendo openstaat voor dergelijke vernieuwingen.

Grafisch is de game enigszins opgepoetst. Het past qua kwaliteit goed bij de Nintendo Switch en ziet er vooral heel vrolijk en kleurrijk uit. Nintendo weet hiermee de gebruikelijke doelgroep aan te spreken zoals het dit altijd doet. Waar de game echt punten op scoort is overigens de multiplayer.

Het is een van de vele Nintendo-games die een offline-multiplayer heeft en met dank aan het feit dat iedere Switch wordt geleverd met twee Joy-Cons, kan iedereen sowieso met een vriend of vriendin samenspelen. In deze modus doe je overigens weinig anders dan samen de levels doorkomen, kijken wie de hoogste highscore kan krijgen en samen de munten verzamelen.

New Super Mario Bros. U Deluxe is absoluut het aanschaffen waard. Aangezien de Switch al meer verkocht is dan de Wii U, zijn er genoeg spelers die de game nooit hebben gespeeld. En zeg nou zelf, de Switch is zeker in handheld-modus de perfecte console voor dit soort spellen.