Doorgaan naar artikel
FutureGrind
Rutger Engel
Rutger Engel
Hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

FutureGrind brengt zeer dynamische gameplay met zich mee waardoor je steeds nog een level zal willen blijven spelen. Alhoewel de manier van spelen in het begin zeer eendimensionaal lijkt, komen er al snel nieuwe systemen bij die de gameplay continu fris houden.

Af en toe is het bijzonder prettig om een game te spelen zonder al te veel poespas. Je hebt niet altijd behoefte aan een uitgebreide introductie over de wereld of over de achtergrond van je personage. Soms wil je gewoon een spel opstarten en meteen actie. Zo’n ervaring wil FutureGrind bieden.

FutureGrind bevat geen open wereld, geen uitgebreid achtergrondverhaal, geen verschillende personages waar je rekening mee hoeft te houden, maar vooral veel actie wanneer je maar wilt. De naam verklapt al een beetje wat je kan verwachten. In een toekomstige setting ‘grind’ je over allemaal buizen om het einde van een level te behalen. Het wordt interessant wanneer je doorkrijgt dat de buizen verschillende kleuren hebben. Met je tweewieler (één wiel boven en één wiel beneden) ga je van buis naar buis, maar je wielen hebben ook verschillende kleuren. Je raadt het al, buizen mogen alleen aangeraakt worden door een wiel met de bijbehorende kleur en als je dat goed blijft doen, kom je een level door.

Dit begint vrij simpel. Je ene wiel is paars en het andere is blauw en door met je linkerstick te draaien balanceer je je motorfiets. Je maakt sprongen en door goed om je assen heen te draaien, zal je met het wiel van de juiste kleur op de juiste buizen vallen. In het begin is dit al even flink wennen; het is namelijk een boel om op te letten. Zodra dit simpel begint te worden, worden er uiteraard nieuwe dingen toegevoegd. Er komen ook buizen boven je waar je aan kan hangen, of je hebt een fiets met één wiel dat de hele tijd van kleur verwisselt en één wiel dat helemaal nooit ook maar iets aan mag raken.

Zodoende blijft de gameplay steeds fris. Denk je net alle uitdagingen die het spel te bieden heeft wel onder de knie te hebben, wordt er weer iets nieuws naar je hoofd gegooid. Het leuke is dat soms zo’n nieuw level echt even onmogelijk lijkt, of in ieder geval heel lastig. Dan accepteer je alvast dat je het niet gaat halen of misschien de controller maar even weg moet leggen. Des te beter voelt het vervolgens om na een paar keer af te gaan toch te overleven.

Als je een level eenmaal hebt overleefd, moet je nog een paar uitdagingen voltooien. Zo moet je soms een level halen zonder de witte (neutrale) buizen aan te raken, of moet je een driedubbele backflip maken. Dit is een bijzonder simpele manier om meer content in de game te stoppen, maar het werkt verrassend goed.

Om de een of andere reden heeft men het nodig gevonden om een beetje een verhaaltje toe te voegen. Niet alleen is dit absoluut niet nodig, maar ook komt het niet lekker uit de verf. FutureGrind is simpelweg niet een game die je koopt om een dialoog te krijgen van je zogenaamde sponsor, laat staan als opeens plottwists en dergelijke toegevoegd worden.

Mocht je alle levels hebben overleefd en de uitdagingen hebben voltooid, dan kan je nog lekker los met de Score Attack-modus. Hierin kan je alles naar hartenlust opnieuw spelen, maar in plaats van dat je je alleen richt op overleven, probeer je ook nog eens zoveel mogelijk punten te halen door trucjes te doen.

FutureGrind-footage

Al met al is er bijzonder veel plezier uit FutureGrind te halen. De gameplay met de verschillende kleuren is verrassend leuk en door de nieuwe soorten tweewielers die je vrijspeelt en door de verschillende soorten levels, blijft het je vastgrijpen totdat je alles hebt gehaald. “Oké, ik wil alleen de volgende uitdaging nog even voltooien” is iets dat je vaak tegen jezelf zult zeggen, maar vervolgens speel je toch nog wat verder.

Je bent best een uurtje of vijf zoet met FutureGrind. Alhoewel je jezelf daarna technisch gezien nog oneindig lang kan blijven pushen om de hoogste scores te behalen, verwachten we toch niet dat je daar nog tientallen uren mee door zal gaan. Echter is de gameplay wel van zodanig strakke kwaliteit, dat we iedereen die geïnteresseerd is zeker aan kunnen raden om een poging te wagen: je zal versteld staan van de complexiteit.

FutureGrind is voor deze review gespeeld op de Nintendo Switch. De game is beschikbaar op PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en pc.