Doorgaan naar artikel
Xenon Racer
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur / Lead Developer
Profiel

Conclusie

Door de beperkte hoeveelheid content die in de beta aanwezig was, is het op dit moment lastig in te schatten hoe het eindresultaat gaat zijn. Wat we hebben kunnen spelen van Xenon Racer, was best wel vermakelijk. Maar of dat genoeg zal zijn, hangt af van de rest van de content.

Nederland doet het niet slecht wat games betreft. We kennen natuurlijk allemaal Guerrilla Games, bekend van de Killzone-games en recentelijk Horizon Zero Dawn. Soedesco is een Nederlandse uitgever en heeft spellen uitgebracht als Giana Sisters: Twisted Dreams – Director’s Cut, Among the Sleep en Owlboy. Dat zijn natuurlijk geen titels met dezelfde verkoopcijfers als die van Guerrilla Games, maar ze doen het zeker niet onaardig. Dit jaar komen ze ook met een arcade-racer waarvan dit weekend de gesloten beta te spelen was, mits je toegang had. Wij hebben de nodige tijd gestopt in Xenon Racer en vertellen je graag hoe wij erover denken.

Xenon Racer

Racegames staan niet bekend om hun geweldige diepgaande verhalen en meestal ontbreekt deze helemaal. De ontwikkelaars van Xenon Racer hebben wel de moeite genomen om een achtergrondverhaal te bedenken. Het is de verre toekomst en de racewereld staat op de rand van een nieuw tijdperk: de voertuigen gaan de weg verruilen voor de lucht. De organisatie die verantwoordelijk is voor de racesport geeft alle teams een soort van rustperiode om zich voor te bereiden op de toekomst. Maar helemaal niet racen is geen optie, daarom organiseren ze een toernooi waarin beginnende coureurs het tegen elkaar op kunnen nemen in de beste hybride auto’s op verschillende locaties op aarde. De auto’s hebben ook nog de mogelijkheid om xenon-gas te gebruiken om de snelheid tijdelijk flink te verhogen, de zogenaamde boost.

Het is leuk dat 3DClouds de moeite heeft genomen om een verhaal te bedenken, maar het maakt voor de gameplay weinig uit. De beta geeft toegang tot twee verschillende disciplines: offline en online racen. Ook zijn er maar twee verschillenden banen en kun je kiezen uit vier auto’s. De mogelijkheden zijn dus vrij beperkt, maar de uiteindelijke versie zal een stuk meer opties hebben en een soort van campagne. Naast het racen heeft de ontwikkelaar ook veel aandacht besteed aan het customizen van de auto. Je krijgt de mogelijkheid om verschillende onderdelen aan te passen, zoals de wieldoppen, voor- en achtervleugels, kleuren etc. Het is niet alleen cosmetisch, want de aanpassingen hebben ook invloed op het rijgedrag van je auto. Zo kun je dus lekker sleutelen aan je auto om deze zo optimaal mogelijk te krijgen voor je rijstijl. Het zit leuk en eenvoudig in elkaar en je wordt niet overladen met talloze opties. Hierdoor is het door iedereen op te pakken en niet alleen voor de echte tuning-fans.

Een racegame draait natuurlijk hoofdzakelijk om het racen. Door de beperkte keuze in auto’s en banen hebben we nog niet een heel duidelijk beeld hoe het eindresultaat zal zijn. De auto’s die we hebben geprobeerd, waren eenvoudig te besturen maar de verschillen zijn minimaal. Nu is Xenon Racer een snelle arcade-racer en kunnen de verschillen natuurlijk niet al te groot zijn, anders zou iedereen altijd maar voor dezelfde auto kiezen. De besturing voelt soepel en het is heel belangrijk om het driften goed onder de knie te krijgen. Doe je dat niet, dan zul je zelfs op de laagste moeilijkheidsgraad onderaan eindigen. Naast driften is het ook belangrijk om de boost op het juiste moment te gebruiken. Je hebt geen onbeperkte toegang hiertoe, maar zult deze tijdens de race moeten herladen. Een perfect getimede boost kan het verschil betekenen tussen winst of verlies. Het is allemaal niet echt lastig om te leren, maar wel om het te perfectioneren.

Het is lastig om een voorlopige conclusie te hangen aan Xenon Racer door de beperkte mogelijkheden van de beta. Wij zijn erg benieuwd naar de hoeveelheid content in het uiteindelijke product. De besturing van de auto was niet verkeerd, maar de verschillende tussen de verschillende voertuigen zijn niet al te groot. Dit kan ook te maken hebben met de aanpassingen die we aan onze auto hebben gedaan. Het customizen van je voertuig zit simpel, maar goed in elkaar. Over het algemeen zijn wij tevreden over de nieuwe arcade-racer van Soedesco, maar we wachten met een echt oordeel tot we het uiteindelijke spel in onze handen hebben.