Review: Corsair Harpoon RGB Wireless

Britt Luttik, 09 maart 2019
Profiel
De Corsair RGB Wireless is een van de goedkoopste gamingmuizen op het moment die toch waar voor je geld biedt.

Draadloze gamingmuizen ontvangen langzaam steeds meer populariteit, hoewel het vaak nog dure modellen zijn met erg geavanceerde specificaties. Corsair kondigde een tijdje geleden de Harpoon RGB Wireless aan, een draadloze muis voor een vriendelijke prijs van €59,99. Onze indruk lees je hier.

De Harpoon RGB Wireless onderscheidt zich door een gunstige prijs zonder dat de technische specificaties hierdoor tekortschieten. De muis bevat een oplaadbare batterij die maximaal zestig uur mee kan gaan. Opladen gaat door middel van een bijgeleverde USB-kabel. Op de bovenkant zien we het welbekende Corsair-logo met RGB-verlichting. Verder bevat de muis een resolutie tot 10.000 DPI en zes knoppen. Aan beide zijkanten is het materiaal van rubber, voor meer grip. De afmetingen maken het product wat kleiner dan de gemiddelde muis, maar dit is vooral een kwestie van persoonlijke smaak.

Een van de meest interessante specificaties is de draadloze verbinding, hier excelleert de Harpoon in dankzij de keuzes. Onder de muis zit een klein compartiment waarin een USB-dongel zit voor een 2.4GHz-verbinding. Ook kan de muis verbonden worden via Bluetooth. Het wisselen tussen deze twee verbindingen wordt geregeld via een kleine schakelaar, die ook aan de onderkant zit. Het voordeel hiervan is dat draadloos verbinden geen probleem is wanneer je geen Bluetooth-module hebt op de pc. De 2.4GHz-dongel is zo opgezet dat deze direct functioneert bij het aansluiten.

De Corsair Slipstream Wireless Technology belooft draadloos gamen met minimale vertragingen. Echter lijkt de muis dit niet altijd waar te maken: op sommige momenten hapert de verbinding voor enkele seconden. Dit gebeurt op willekeurige momenten en lijkt ook alleen te gebeuren wanneer de 2.4GHz-verbinding wordt gebruikt. Een klein minpuntje, hoewel de impact redelijk minimaal blijft. Wat wel erg prettig is, is hoe gemakkelijk er gewisseld kan worden tussen draadloos en bedraad gebruik. Er hoeft niets ingesteld of aangepast te worden in de instellingen, wat het gebruiksgemak erg vergroot.

De RGB-verlichting is iets dat flink aangepast kan worden, evenals de programmeerbare knoppen en de DPI-instellingen. Dit gebeurt allemaal in iCUE, een programma dat te downloaden is op de website van Corsair. De muis wordt automatisch herkend en weergegeven, samen met andere Corsair-apparaten als je die hebt aangesloten. De Harpoon RGB Wireless heeft een resolutie van maximaal 10.000 DPI, die gemakkelijk naar wens aangepast kan worden in iCUE. Ook kan bijvoorbeeld het kleurenschema voor de RGB-verlichting worden ingesteld en zelfs complexe macro’s worden opgenomen voor games of juist productiviteit. Het programma is erg gebruikersvriendelijk en biedt veel mogelijkheden. Wat echter een klein nadeel kan zijn, is dat je dus wel een apart programma nodig hebt op je pc voor deze functionaliteiten. Dit is prettig wanneer je meerdere apparaten van Corsair hebt, maar als je in het bezit bent van producten van verschillende merken, betekent het wel weer een extra applicatie.

Tot slot is de prestatie van de accu ook erg belangrijk. Volgens specificaties gaat deze maximaal zestig uur mee wanneer de muis in de spaarstand staat en de RGB uitgeschakeld is. Met de verlichting ingeschakeld en verbonden via 2.4GHz zou hij gemiddeld dertig uur meegaan, wat nog met tien uur verlengd wordt indien de Bluetooth-modus gebruikt wordt. De cijfers liegen er niet om, na ruim een week de muis regelmatig te gebruiken en mee te nemen op reis, hebben we deze tot nu toe nog niet hoeven opladen. De muis is ideaal voor op reis dankzij de accucapaciteit en het opbergcompartiment voor de dongel. Het zou helemaal compleet zijn als we de USB-kabel ook in een compartiment zouden kunnen opbergen.

De Harpoon RGB Wireless is een prettige gamingmuis van Corsair, met een flink aantal interessante functies, die erg scherp geprijsd is. De keuze uit Bluetooth en 2.4GHz, goede accuduur en optische sensor van 10.000 DPI maken het product een van de best geprijsde gaming-accessoires die momenteel verkrijgbaar is. Echte nadelen zijn er bijna niet, behalve de vertraging die soms verschijnt en het feit dat het formaat wat kleiner dan gemiddeld is. Verder zou een extra plus zijn als de USB-kabel net zoals de draadloze receiver opgeborgen kon worden.