Doorgaan naar artikel
Marco Vrolijk
Marco Vrolijk
Redacteur
Profiel

Tijdens een persconferentie in Beijing zijn gisteren de Xiaomi Mi 9 en Mi 9 SE officieel onthuld. In de afgelopen dagen werden al steeds meer details bevestigd, maar nu zijn alle specificaties en de prijzen van de nieuwe toestellen bekendgemaakt. De Mi 9 tilt de prestaties van het vlaggenschip van Xiaomi weer naar een hoger niveau, met als hoogtepunten een primeur met de nieuwste Snapdragon 855-processor en maar liefst drie camera’s aan de achterzijde van het toestel, waaronder een 48 megapixel-sensor van Sony.

De Mi 9 is de opvolger van Xiaomi’s Mi 8 uit 2018. De Mi 8 is een van de beste betaalbare vlaggenschepen van dit moment, onder andere omdat Xiaomi afgelopen jaar veel heeft ingezet op het verbeteren van de camera’s op hun toestellen. Met de Mi 9 gaat Xiaomi daarin nog een stap verder. De Mi 9 heeft namelijk drie camera’s aan de achterzijde: een 48MP Sony IMX586, een 12MP telephoto-camera en een 16MP Ultrawide lens met een kijkhoek van 117 graden voor macro-shots. Autofocus geschiedt door een combinatie van PDAF, laser en 3D ToF-contrastdetectie. Over de kwaliteit van de foto’s en video’s kunnen we op dit moment niet veel zeggen, maar de bekende camera-reviewsite DxOMark heeft de Mi 9 nu al de hoogste videoscore ooit gegeven.

Qua design heeft de Mi 9 een update naar 2019 gekregen, met een druppelvormige inkeping voor de 20MP selfie-camera bovenin, waardoor er meer scherm beschikbaar is in hetzelfde formaat. De scherm-diameter is gegroeid naar 6,39 inch en het betreft wederom een AMOLED-paneel met 1080p-resolutie. In de Mi 8 leverde dat al een goed resultaat op en de verwachting is hier dan ook hetzelfde. De Mi 9 is het eerste toestel dat gelanceerd wordt met de Snapdragon 855-processor van Qualcomm, het topmodel voor 2019. Daarnaast vinden we de snelste accu-laadsnelheid tot nu toe: 27W bedraad en 20W draadloos voor de 3,300 mAh accu.

Xiaomi Mi 9 en Mi 9 SE officieel onthuld

De Mi 9 biedt een keuzecombinatie voor 6GB RAM met 64 of 128GB ROM-geheugen, naast een 8GB RAM en 256GB ROM-variant. Tevens is een nog uitgebreidere versie met 12GB/256GB aangekondigd. Alle varianten hebben een vingerafdrukscanner aan de voorkant in het scherm. Wat mist is echter een IP-certificering voor waterdichtheid, naast het feit dat de 3,5mm-aansluiting definitief verleden tijd is.

De Mi 9 SE is de midrange-variant van de Mi 9 en komt als eerste toestel uit met de Qualcomm Snapdragon 712-chipset. Ook de Mi 9 SE heeft drie camera’s aan de achterzijde: een 48MP IMX586-sensor van Sony, een 13MP Ultrawide-lens en een 8MP telephoto-lens. Het toestel is met 5,97 inch aan diameter iets kleiner dan de Mi 9 en heeft een 3,070 mAh accu. Er bevindt zich een vingerafdrukscanner onder de display aan de voorkant. In de druppelvormige inkeping van het display zit bovendien de 20MP selfie-camera.

De Mi 9 en Mi 9 SE worden op 24 februari officieel voor de rest van de wereld onthuld tijdens het MWC2019. Voorlopig zijn de toestellen alleen in China verkrijgbaar, maar dat zal waarschijnlijk niet lang meer duren. Xiaomi heeft de afgelopen maanden vacatures geplaatst voor een kantoor in Amsterdam, dus wie weet dat de Mi 9 en Mi 9 SE binnenkort officieel in Nederland te koop zijn. De prijzen beginnen in China voor de Mi 9 bij €395 en voor de Mi 9 SE bij €262.