Doorgaan naar artikel
Marco Vrolijk
Marco Vrolijk
Redacteur
Profiel

Tijdens het Mobile World Congress in Barcelona is officieel de Nokia 9 PureView met vijf camera’s onthuld. De onthulling kwam van de Finse fabrikant van het toestel, dat de naam HMD draagt. Het hoogtepunt van het toestel is de module met maar liefst vijf camera’s op de achterzijde, maar daarnaast is ook de prijs erg interessant. Dit vlaggenschip krijgt vanaf maart namelijk een verwachte adviesprijs mee van ‘maar’ €599.

De specificaties van het toestel zijn als volgt:

Vijf camera’s voor één foto

Dit is de eerste smartphone die zoveel camera’s in één smartphone tegelijk weet te plaatsen. Het is tevens zo dat alle vijf camera’s tegelijk worden benut bij het nemen van een foto. Om dit mogelijk te maken heeft HMD samengewerkt met het Britse bedrijf Light, dat een speciaal stukje technologie levert voor de Nokia 9 PureView. Foto’s gemaakt met de Nokia 9 PureView hebben een resolutie van 12 megapixels en je kunt achteraf de scherpte en focus in de foto aanpassen. Dat zal dankzij een samenwerking met Google ook mogelijk zijn in de Google Photos-app. Tevens is er een samenwerking met Adobe, waarmee je de foto’s meteen in een vooraf geïnstalleerde versie van Lightroom kunt bewerken. Uiteraard hoort RAW-ondersteuning hier ook bij.

Drie van de vijf camera’s schieten in zwart-wit (monochroom) en twee schieten in kleur. Dit biedt veel mogelijkheden voor mooie zwart-wit beelden. De Nokia 9 PureView lijkt dan ook erg interessant voor amateur- of hobbyfotografen. Tevens is de selfie-camera aantrekkelijk door de 20 megapixel-resolutie en een eigen flitser. Het toestel legt de lat in ieder geval weer een stuk hoger wat betreft onze verwachtingen voor komende smartphones.

Het enige waarbij de Nokia 9 PureView in negatievere zin opvalt ten opzichte van de overige aangekondigde smartphones, is dat hij niet de nieuwste Qualcomm-processor mee krijgt. De nieuwste toestellen van bijvoorbeeld Xiaomi en Samsung die tijdens MWC 2019 zijn onthuld, komen allemaal met een gloednieuwe Snapdragon 855-chip. De Nokia 9 PureView houdt het bij de Snapdragon 845 van afgelopen jaar. Of dat in praktijk ook een merkbaar verschil oplevert kunnen we nu nog niet zeggen, want de Snapdragon 845 is op zich een erg snelle en goede chipset.

De Nokia 9 PureView krijgt een redelijk groot p-OLED-scherm met een diameter van 5,99 inch en een nette qhd+ resolutie. Het scherm heeft geen inkeping, maar er is gekozen voor een wat dikkere rand aan de bovenkant waar de selfie-camera in zit verwerkt. Dat geeft een iets ‘ouderwetse’ uitstraling, maar wat ons betreft mooier dan een brede inkeping. Onder het scherm bevindt zich een vingerafdrukscanner. Tenslotte heeft de Nokia 9 een IP-67 certificering gekregen, wat inhoudt dat hij waterdicht is.

Als de adviesprijs daadwerkelijk op €599 komt te liggen wordt de Nokia 9 PureView een erg aantrekkelijk toestel voor de prijs. We zijn dan ook benieuwd hoe de vijf camera’s in praktijk zullen uitpakken.