Review: OPPO AX7

Britt Luttik, 02 maart 2019
Profiel
De OPPO AX7 is met een prijs van €249 een betaalbare telefoon met een premium uiterlijk. Ondanks dat er enkele zaken ontbreken die we wel op high-end smartphones zien, heeft dit model verrassend indrukwekkende specificaties.

De smartphonemarkt wordt ieder jaar steeds groter en belangrijker. Concurrenten strijden om hun klanten met de nieuwste technologie, de beste hardware en de mooiste designs, vaak met een prijs waarvan we toch even achter onze oren gaan krabben. Met als gevolg dat het steeds belangrijker wordt voor fabrikanten om met premium-modellen te komen die toch een betaalbare prijs hebben. Hierdoor zien we vooral andere merken hun opmars maken, waarvan eentje OPPO is. Afgelopen week werd de OPPO AX7 gelanceerd, een luxe smartphone met een scherpe prijs van €249. Op het eerste gezicht een indrukwekkend uitziende telefoon, maar weten de prestaties het ook waar te maken? Je leest het in deze review.

We beginnen bij het uitpakken en opstarten van de telefoon. De OPPO AX7 komt in een compacte doos samen met een handleiding, een pin om de simkaartlade te openen, een oplader en oordopjes. Vooral het laatste maakt ons erg blij, want de toevoeging van een headset is helemaal niet meer zo gebruikelijk als voorheen. Wat ook opvalt is dat de oplader een micro-USB-kabel is, in plaats van USB-C, wat bijna een standaard is geworden voor smartphones. De telefoon zelf komt in ‘Glaze Blue’, een bijzondere kleur die een combinatie lijkt van donkerturquoise en blauw. De camera en vingerprintscanner op de achterzijde zijn voorzien van een metalen rand. Verder heeft de voorkant een druppelvormige inkeping voor de frontcamera en is het 6.2 inch scherm beschermd tegen krassen met Corning Gorilla Glass. Ondanks de vriendelijke prijs oogt de telefoon op het eerste gezicht erg stijlvol en luxe.

De OPPO AX7 draait op Android 8.1 met een eigen schil eroverheen, namelijk ColorOS. Deze interface lijkt op wat kleine verschillen veel op het standaard Android en bevat zelfs extra toegevoegde apps. De upgrade naar Android 9 staat op de planning, dus deze kunnen we binnenkort verwachten. De smartphone is uitgerust met een Qualcomm Octacore-processor van 1.8GHz in combinatie met 4GB werkgeheugen en 64GB opslagcapaciteit. Dat is eigenlijk meer dan prima voor de gemiddelde gebruiker die gevarieerde dingen wil doen op de telefoon. Weliswaar merken we dat de telefoon iets meer moeite heeft wanneer we twee zaken tegelijk proberen te doen, zoals automatische updates en een video bekijken. Toch stelt de snelheid van de telefoon ons niet teleur. Een van de fijne toevoegingen van OPPO’s ColorOS is de Smart Bar, waarmee snelkoppelingen gemaakt kunnen worden naar apps of bijvoorbeeld een screenshot gemaakt kan worden. Deze werkt zowel in de horizontale als verticale ligging en dus ook wanneer applicaties geopend zijn. Wat we wel missen is 5GHz WiFi-ondersteuning en NFC, hoewel het laatstgenoemde vooral afhangt van of je het ooit gebruikt. Het gemis van 5GHz is soms wel merkbaar, zeker wanneer we nieuwe applicaties proberen te downloaden.

De AX7 is uitgerust met een 4230mAh accu, wat behoorlijk genereus is voor de prijscategorie. Een hoop smartphones zitten vaak nog rond de 3400 of 3700mAh en de onlangs aangekondigde Samsung Galaxy S10+ heeft er een van 4100mAh. In de praktijk gaat de telefoon met flink wat gebruik zeker zo’n twee dagen mee voordat deze opnieuw opgeladen moet worden. Wanneer je de telefoon amper aanraakt, haal je gemakkelijk vijf tot zes dagen. Opladen gaat door middel van micro-USB en jammer genoeg is er helaas geen ‘snel opladen’-functie, toch een klein puntje dat we missen. Verder zijn er redelijk wat instellingen beschikbaar waarmee de batterij geoptimaliseerd kan worden, zoals een energiezuinige stand waarmee zoveel mogelijk achtergrondprocessen stilgezet worden. Niet alleen de batterij kan geoptimaliseerd worden: games krijgen een extra duwtje dankzij de Hyper Boost. De telefoon wordt op niet storen gezet, er wordt extra geheugen vrijgemaakt en grafische acceleratie wordt aangezet om de games extra soepel te laten draaien. Natuurlijk hebben we het gamen ook getest door PlayerUnknown’s Battlegrounds (PUBG) te downloaden voor Android. Initieel waren we sceptisch of gamen werkelijk realistisch was op deze telefoon, maar de OPPO AX7 wist ons flink te verrassen met een soepele gameplay zonder enorme vertragingen of crashes.

Een van de zaken waar OPPO toch altijd goed om bekendstaat, is de kwaliteit van de camera op de telefoons. Dit model heeft een 16 megapixel frontcamera en een een dubbele 13- en 2-megapixel camera op de achterzijde. Daarnaast biedt de software nog extra mogelijkheden, waaronder een uitgebreide lijst van stickers voor het maken van selfies. Bijzonder interessant is de dieptesensor die de foto’s net dat beetje extra geven. Wel lijkt de camera moeite te hebben in situaties met sterk (kunst)licht. Wanneer je veel foto’s en video’s maakt in combinatie met redelijk wat apps, zal de opslagcapaciteit wel al snel tekortschieten. Gelukkig heeft OPPO hier ook iets op bedacht: de aanwezigheid van een micro-SD-slot in de simkaartlade. Een alternatief is het gebruikmaken van cloudopslag zoals Google Drive.

De OPPO AX7 ziet er op het eerste gezicht erg luxe uit, maar heeft toch een bijzonder vriendelijke prijs. Wie sceptisch is over de prestaties van deze telefoon, dagen we uit om het zelf uit te testen, want de prestaties zijn verrassend goed. Natuurlijk merken we zo nu en dan dat we geen high-end telefoon in handen hebben, vooral wanneer we meerdere apps tegelijk proberen te draaien. Ook het gebrek aan 5GHz en snel opladen is merkbaar, maar dit is niet zo gek gezien de prijs. Wat we er wel voor terugkrijgen is zeker indrukwekkend. De batterij zorgt ervoor dat de telefoon langer meegaat dan concurrenten in dezelfde en zelfs hogere prijsklassen. Ook de camera is zeker niet mis voor wie graag foto’s maakt. Tot slot ziet de telefoon er zeer stijlvol uit en het oogt daardoor als een premiumtoestel. Dat maakt de OPPO AX7 ideaal voor diegene die op zoek is naar een betaalbare telefoon.