Doorgaan naar artikel
Assassin’s Creed III Remastered
Britt Luttik
Britt Luttik
Algemeen manager
Profiel

Conclusie

Assassin's Creed III Remastered bevat precies wat we graag in een remaster zien: visuele verbeteringen en het opnieuw ervaren van een waardige game

Het is inmiddels zeven jaar geleden dat Assassin’s Creed III uitkwam, een game die de succesvolle formule van de serie gebruikte en tegelijkertijd zo controversieel was. Toch is een Remaster meer dan welkom aangezien we inmiddels een generatie verder zijn op consoles en technieken verbeterd zijn. Assassin’s Creed III Remastered neemt ons mee in Connors verhaal in Assassin’s Creed III en Aveline’s avontuur in Assassin’s Creed III Liberation. Of Ubisoft succesvol de game heeft kunnen remasteren, lees je in deze review.

Assassin’s Creed III Remastered bevat twee games, die we beiden zullen bespreken in deze review. Allereerst beginnen we met Assassin’s Creed III, waarin het verhaal start met Desmond Miles die de Grote Tempel van de Eerste Beschaving opent met de Apple of Eden, een artefact met oeroude krachten. Tijdens het activeren wordt Desmond in de Animus geplaatst, geavanceerde technologie waarin historische momenten van onze voorouders opnieuw beleefd kunnen worden. We belanden in de 18e eeuw bij Haytham Kenway, een Templar die een medaillon weet te stelen en vervolgens naar Amerika reist om er een tempel mee te openen. Ondertussen bevrijdt hij een groep Mohawks van een slavenhandelaar en ontmoet Kaniehti:ío, waarmee hij een relatie ontwikkelt. Ze krijgen een zoon genaamd Ratonhnake:ton, later omgedoopt naar Connor, die opgroeit in het dorp samen met zijn moeder terwijl Haytham terug naar Boston gaat, vastberaden om een manier te vinden om de tempel te openen. Jaren later wordt Connors dorp aangevallen door een lid van de Templars en daarbij komt zijn moeder om. Connor krijgt van de stamleider een symbool van de Assassins dat bewaakt moet worden zodat het niet in de handen van Templars valt. Zo raakt Connor verwikkeld in een conflict tussen de Assassins en de Templars en begint hij aan zijn training om een Assassin te worden.

De Assassin’s Creed-games staan bekend om de niet al te gemakkelijke verhalen en dit deel is geen uitzondering. In het begin is het lichtelijk verwarrend om te wisselen van Desmond naar Haytham en vervolgens Connor, hoewel het plot erg goed bedacht is. Een veelvoorkomende klacht van Assassin’s Creed III is het vlakke karakter van Connor dat diepgang en persoonsontwikkeling lijkt te missen. Connor is wellicht niet het beste figuur uit de serie, maar gelukkig legt het plot genoeg nadruk waardoor het niet al te merkbaar is. Dit deel heeft dan ook een van de meest interessante verhalen, mede door de aanwezigheid van waargebeurde momenten uit de Amerikaanse Revolutie. Bijzonder is hoe we uiteindelijk samen met Connor tegen de Templars vechten, ondanks dat in het begin je een aantal uur bezig bent met Templar Haytham. Af en toe duikt het verhaal van Desmond tussen de stukken door, waardoor je hier ook nog rekening mee moet houden. Dit is iets waar je van houdt vanwege de afwisseling of juist verschrikkelijk vindt door Desmond die weinig waarde toe weet te voegen.

Assassin's Creed III Remastered

Wie bij Odyssey en Origins het Assassin-gevoel mistte, zal zeker blij zijn met de gameplay van Assassin’s Creed III Remastered. Hier keren we terug naar wat ooit de toon zette voor typerende AC-games. Doordat combat en stealth in de nieuwere games zo goed doorontwikkeld is, kan dat in deze remaster wel weer als een stap terug voelen doordat de mogelijkheden wat beperkter zijn. Gevechten zijn iets minder gepolijst, zoals een groep van tien soldaten die braaf om de beurt hun aanval doen, en stealth vraagt wat meer uitdaging zoals uit het zicht blijven. Dit is iets dat frustrerend kan zijn, maar ook wel weer uitdagender. Uiteindelijk is het gevoel van een Assassin zijn wel weer echt aanwezig, ook doordat de mechanieken hier flink zijn verbeterd in vergelijking met het origineel.

Een van de grootste upgrades is natuurlijk het grafische plaatje en dat mag zeker genoemd worden. De remaster biedt een 4K-resolutie op PlayStation 4 Pro, Xbox One X en pc, hoewel de framerate op consoles wel gelimiteerd is tot 30FPS. Op pc is het met de juiste instellingen mogelijk om dit op 60FPS te spelen. Mocht je geen 4K ondersteunende pc of console hebben, dan is de verbetering nog steeds zichtbaar. Al deze grafische updates zorgen ervoor dat het landschap van de game echt goed tot zijn recht komt: natuurgebieden en steden komen een stuk levendiger over, evenals het zeelandschap. Ook zijn de ’textures’ van personages verbeterd waardoor details scherper dan ooit zijn. Jammer genoeg zijn er nog regelmatig visuele ‘onhandigheden’ zoals armen die dwars door het lichaam heen gaan of gezichten met onnatuurlijk grote oogballen. Desondanks zijn deze sterk in de minderheid en verdient Ubisoft veel lof voor het upgraden van een waardige Assassin’s Creed-game.

Assassin's Creed III Remastered

Na het uitspelen van Assassin’s Creed III ben je nog lang niet klaar. Zo is er verschillende DLC te spelen die zeker de moeite waard is en is er Assassin’s Creed III Liberation, een PlayStation Vita-exclusive die jammer genoeg niet alle eer heeft gekregen die het verdiende. Liberation volgt het verhaal van Aveline de Grandpré, een Frans-Afrikaanse Assassin die zich bezighoudt met het bevrijden van slaven en uitroeien van de Templars in New Orleans. Het verhaal heeft een bijzonder interessant perspectief doordat het onderwerpen aanraakt zoals slavernij, de bezetting van Spanje en de oorlog tussen de Fransen en Indianen. Aveline woont samen met haar vader en stiefmoeder in een landhuis als rijke burgers, maar niemand weet van haar dubbele rol als Assassin. Daardoor wissel je gedurende de game tussen drie verschillende outfits, waarbij Aveline iedere keer een andere rol inneemt; een rijke dame, een slaaf en een Assassin.

De gameplay is in de kern hetzelfde als bij Assassin’s Creed III, waarbij hier het gedeelte op stealth wat meer de nadruk heeft. Aveline kan namelijk met iedere rol en bijbehorende outfit mensen vermoorden. Zo draagt ze als rijke dame een jurk met een paraplu waarmee ze kan schieten en als slaaf kan ze weer gemakkelijk ongemerkt in de omgeving opgaan. Ook heeft Aveline een blaaspijp, waarmee ze op afstand giftige pijlen kan schieten op vijanden vanaf de bosjes of het dak. In dat opzicht heeft Liberation ontzettend veel mogelijkheden om zoveel mogelijk in stealth te spelen, maar de speler heeft ook de vrijheid om de directe confrontatie aan te gaan. Mede door het verhaal, de interessante omgevingen van New Orleans en het moeras en de pittige personages is dit toch een van de betere Assassin’s Creed-games die zeker meer aandacht verdient. Ook hier heeft de game zijn verdiende upgrade gehad, waardoor het zeker de moeite waard is om het te spelen.

Assassin's Creed III Remastered

Assassin’s Creed III Remastered is een duidelijk voorbeeld van waarom we graag een remaster van een game zien. Sommige games zijn een must om te spelen, maar verouderde graphics en systemen kunnen een overwegende factor zijn. De Remastered-versie heeft beide games een flinke make-over gegeven waardoor alleen al de omgevingen het de moeite waard maken. Het is wellicht wat moeilijk om te vergelijken met moderne delen zoals Odyssey, maar toch speelt de game lekker weg. Of je van de gameplay houdt zal erg persoonlijk zijn, maar als je de serie wilt ervaren met meer nadruk op stealth en de strijd tussen de Assassins en de Templars, dan is dit zeker de moeite waard.

Assassin’s Creed III Remastered is voor deze review gespeeld op PlayStation 4. De game is beschikbaar op PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en pc.