Doorgaan naar artikel
Philips 278E9QJAB
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur / Lead Developer
Profiel

Conclusie

De Philips 278E9QJAB is een prima monitor en je krijgt een hoop scherm voor relatief weinig geld. Wel lijkt het paneel bijna te groot voor een resolutie van 1080p en dat zie je vooral als je dichtbij zit. Ook heeft deze monitor maar één HDMI-poort tot zijn beschikking, waardoor je moet wisselen als je meer apparaten wilt aansluiten.

Philips is een bekende naam als het gaat om elektronica. Het bedrijf uit Eindhoven is vooral bekend geworden door verlichting, maar halen inmiddels het grootste deel van hun omzet door het produceren van medische apparatuur. Toch doen ze nog veel meer dan dat en maken ze bijvoorbeeld ook nog monitoren en dat doen ze ook nog eens in verschillende prijsklassen. De Philips 278E9QJAB is een voorbeeld van een monitor in het goedkoopste segment en wij gingen aan de slag met dit apparaat en zochten voor jullie uit of het iets is.

De Philips 278E9QJAB is een 27-inch scherm met een maximale resolutie van 1920×1080. Dat lijkt vrij laag voor zo’n groot paneel en dat blijkt ook wel. Wanneer je flink dicht op je scherm zit, kun je de pixels eenvoudig zien. Dit heeft als resultaat dat het scherm niet een heel scherp beeld heeft. Gezien de lage prijs van nog geen €180, is dat natuurlijk ook niet zo heel gek, maar als je opzoek bent naar een monitor die een kristalhelder beeld kan produceren, dan is de Philips 278E9QJAB dat niet.

Wat deze monitor wel is, is compleet. Je hebt de mogelijkheid om apparaten aan te sluiten door middel van HDMI, Displayport of gewoon ouderwets VGA. Het is wel jammer dat er maar één HDMI-poort aanwezig is, zeker wanneer je maar beperkte ruimte tot je beschikking hebt en bijvoorbeeld ook je PlayStation 4 of Xbox One wilt aansluiten. Daarnaast zijn er ook luidsprekers aanwezig die zich aan de achterkant bevinden. Het geluid werkt automatisch als je gebruikmaakt van een HDMI-kabel. Wanneer je een apparaat aansluit middels VGA, dan gaat dat natuurlijk niet werken en kun je het geluid laten lopen via de audio jack-aansluiting. De luidsprekers geven redelijk goed geluid, maar omdat ze aan de achterkant zitten, is het wel handig dat je de monitor in de buurt van een muur zet. Wanneer je dat niet doet, zul je merken dat het geluid behoorlijk ver weg klinkt.

Wat betreft uiterlijk doet de Philips 278E9QJAB het goed. Het apparaat ziet er mooi en goed afgewerkt uit. Het scherm is gebogen en dat zorgt ervoor dat je vanuit elke hoek een goed beeld hebt. De voet is subtiel en niet al te breed, maar toch staat het geheel behoorlijk stabiel. Er is echter een minpuntje, want de voet is niet te verstellen. Mocht de monitor te laag zijn, dan kun je het nog oplossen met een stapeltje boeken, maar wanneer deze te hoog is, heb je een probleem. Dat laatste zal gelukkig niet zo snel voorkomen, want de standaardhoogte is in principe prima.

Ondanks het feit dat de Philips 278E9QJAB vrij goedkoop is, beschikt het toch nog over flink wat instelmogelijkheden. Zo kun je eenvoudig met de knop achterop het scherm onder andere het volume regelen, de bron verwisselen en de kleuren aanpassen. Je kunt zaken als helderheid en contrast afzonderlijk instellen, maar je kunt ook kiezen voor bepaalde profielen. De meest handige daarvan is misschien nog wel de Bluelight-filter. Dit moet ervoor zorgen dat je minder last van je ogen krijgt tijdens het gebruik. Erg handig voor mensen die vele uren achter elkaar naar een scherm moeten staren, zeker in een slecht verlichte omgeving.

De Philips 278E9QJAB is een prima monitor gezien de prijs, maar verwacht geen wonderen. De maximale resolutie van 1920×1080 lijkt net iets aan de lage kant voor een 27-inch scherm. Je hebt de mogelijkheid om op drie verschillende manieren een apparaat aan te sluiten, maar het is jammer dat er maar één HDMI-poort aanwezig is. Veel mensen gebruiken een monitor voor hun pc, maar ook voor bijvoorbeeld een PlayStation 4 of Xbox One. Het geluid van de luidsprekers is prima als je niet al te veel eisen stelt, maar zorg wel dat het geluid kan weerkaatsen. De instelmogelijkheden zijn gemakkelijk te benaderen middels een knop aan de achterkant en doen niks onder voor iedere andere monitor. Al met al is het een prima apparaat als je niet het beste van het beste hoeft te hebben.