Doorgaan naar artikel
World War Z
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur / Lead Developer
Profiel

Conclusie

World War Z is tegen alle verwachtingen in best een vermakelijke game. Grafisch gezien is het niet heel bijzonder en de hoeveelheid content is beperkt, maar wat je kunt doen, is gewoon leuk.

In 2013 verscheen World War Z met Brad Pitt in de hoofdrol en het bleek geen slechte film te zijn,  maar eerlijk gezegd hadden we nooit verwacht dat het succes groot genoeg was om de komst van een game te rechtvaardigen. Toch hebben de mensen bij Saber Interactive de ontwikkeling op zich genomen en zijn met een spel gekomen dat losjes gebaseerd is op de boeken en zich in hetzelfde universum afspeelt als de film. Is de ontwikkelaar, die ook meegeholpen heeft aan Halo: The Master Chief Collection, erin geslaagd om iets tofs te creëren?

World War Z

World War Z kent niet echt een verhaal, maar de campagne bestaat uit vier verschillende afleveringen die zich afspelen op diverse plekken. De afleveringen zijn op zichzelf staand en hoewel ze een bepaalde nummering hebben, kun je het ook allemaal door elkaar heen spelen. Op dit moment zijn er in totaal elf verschillende levels die je ongeveer een half uurtje per stuk zoethouden. Dit is tevens ook een van de grootste minpunten van de game, want met een totaaltijd van iets meer dan vijf uur is wel erg aan de korte kant. Zeker wanneer het spel voor een heel groot deel afhankelijk is van de campagne. Ook zijn de korte verhalen die je krijgt te horen niet heel erg boeiend.

Gelukkig is de campagne wel gewoon erg leuk om te doen. Je kunt het op verschillende manieren spelen, offline met aanvulling van AI, online met aanvulling van willekeurige spelers of met een eigen team. Het leukst is natuurlijk om dit te doen met maximaal drie vrienden en strategieën te bedenken met je headset op, maar dat is niet voor iedereen mogelijk. Gelukkig zit de AI behoorlijk goed in elkaar en is het geen straf om deze game offline te spelen. De computergestuurde spelers blijven lekker dicht in de buurt, maar lopen niet in de weg. Dit heeft als voordeel dat ze je snel kunnen helpen, mocht je te grazen worden genomen door een groep zombies.

In World War Z kun je kiezen uit verschillende klassen, zo heb je een Slasher, Hellraiser, Exterminator, Gunslinger, Medic en Fixer. Je kunt je team samenstellen uit verschillende klassen om zo een zo optimaal mogelijk team te krijgen. Op de laagste moeilijkheidsgraad maakt de samenstelling eigenlijk niet eens zo heel veel uit, aangezien de weerstand niet heel erg hoog is. Hoe hoger de moeilijkheidsgraad, hoe belangrijker het is dat je een goed team hebt met verschillende klassen. Ook heeft elke klasse en eigen progressiesysteem en dat zorgt ervoor dat het de moeite waard is om het spel meerdere keren te spelen. Ook kun je de wapens van upgrades voorzien met behulp van de punten die je verdiend met het spelen. Zo kun je meer vuurkracht krijgen of bijvoorbeeld meer snelheid. Het zorgt ervoor dat je een andere tactiek kunt gebruiken en dat maakt het de moeite waard.

Grafisch gezien is World War Z niet het beste dat je deze generatie hebt gezien. Het is ook zeker niet slecht, maar het springt er niet echt uit. Wat wel behoorlijk indrukwekkend is, zijn de enorme hoeveelheden zombies die op je af kunnen komen door het gebruik van de Swarm Engine. Helaas zit er niet heel veel variatie in de zombies en krijg je soms het gevoel dat je een bepaald persoon al minstens twintig keer hebt afgemaakt. Is dat erg? Nee, want het valt alleen op als je er heel erg op gaat letten.

World War Z

Om heel eerlijk te zijn, hadden we niet heel veel verwacht van World War Z, maar Saber Interactive heeft er best een vermakelijke game van weten te maken. Grafisch gezien is het geen hoogvlieger, maar dat mag de pret niet drukken. De hoeveelheid content is wel vrij beperkt, maar laten we hopen dat daar in de toekomst iets aan gedaan gaat worden. Voor nog geen €40 is het best een leuk tussendoortje als je nog steeds aan het wachten bent op een nieuw deel in de Left 4 Dead-reeks.

World War Z is voor deze review gespeeld op de PlayStation 4. De game is beschikbaar op PlayStation 4, Xbox One en pc.