Doorgaan naar artikel
Instapspellen: Area control- en worker placement-spellen
Arran Winmai
Arran Winmai
Algemeen manager
Profiel

Bordspellen zijn de laatste tijd weer helemaal in en steeds meer mensen pakken de hobby op. Maar de wereld van de bordspellen is ondertussen al gigantisch en het is gemakkelijk door de bomen het bos niet meer te zien. Daarom hebben we hier voor jullie een serie met goede instapspellen gemaakt. Deze spellen zijn allemaal gemakkelijk om te leren en om uit te leggen. Bovendien zijn het allemaal leuke, maar ook doorsnee voorbeelden van populaire genres. Tot slot zijn ze elk onder de €50,00 euro, wat dus inhoudt dat dat het betaalbare spellen zijn om mee te beginnen. Bij elk genre zullen we ook wat andere spellen opnoemen die eronder vallen. Deze keer hebben we het over area control- en worker placement-spellen. Dit zijn twee genres die iets over het algemeen iets complexer zijn dan de rest, en geschikt zijn voor spelers die houden van strategie. 

Area control-spellen – Small World

Area control-spellen zijn spellen waarin het zaak is zoveel mogelijk land onder controle te hebben. Land is punten waard of levert grondstoffen op. Het kan echter ook elk moment veroverd worden. Dit zorgt voor veel strategische complexiteit. De meeste area control-spellen hebben met oorlog of veldslagen te maken, zoals Risk.

In Small World levert een gebied aan het einde van een beurt punten op. Deze gebieden kunnen veroverd worden met de verschillende facties die spelers aan het begin van de beurt kunnen kiezen, elk met een eigen vaardigheid en altijd gepaard met een willekeurige upgrade. Hierdoor is elk potje anders en kunnen spelers altijd naar believen op zoek naar de beste manier om punten op te pakken. Het spel is wel lekker gemakkelijk. Spelers kiezen aan het begin een factie, nemen de bijbehorende eenheid-fiches en plaatsen die op het bord op een manier zodat het zoveel mogelijk punten oplevert. Wie aan het einde de meeste punten heeft wint.

Andere voorbeelden van area control-spellen zijn Star Wars: RebellionScytheShogun en Cry Havoc.

Instapspellen

Worker placement-spellen – Lords of Waterdeep

In worker placement-spellen hebben spelers een gelimiteerd aantal werkers die ingezet moeten worden om acties te nemen. Soms worden acties ook geblokkeerd door andere werkers. Spelers moeten daarom goed overwegen wat ze allemaal willen doen. Vooruit denken is essentieel met dit genre en de kleinste stap kan doorslaggevend zijn. Ideaal voor spelers die houden van strategie en plannen.

In Lords of Waterdeep vechten spelers om controle te krijgen van de machtige stad Waterdeep. Dit doen ze door avonturiers in te huren en op avontuur te sturen of  door gebouwen te bouwen. Ook zijn er handkaarten waarmee het spel beïnvloed kan worden. De spelregels zijn goed en duidelijk geschreven waardoor spelers gauw aan de slag kunnen, ondanks de iets ingewikkeldere aard van het genre.

Andere voorbeelden van worker placement-spellen zijn Architects of the West KingdomDungeon LordsAgricola en Cuba.

Instapspellen

Dat waren onze area control- en worker placement-spellen om de bordspelwereld mee in te stappen. Wil je meer instapspellen? Kijk dan naar onze artikelen over coöperatieve en twee-speler-spellengeheime rollen- en partyspellen of deckbuilding- en tile laying-spellen die de komende weken zullen verschijnen.