Doorgaan naar artikel
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur / Lead Developer
Profiel

Conclusie

De Razer Raiju Mobile is een hele fijne controller die, voor mobiel, helaas alleen te gebruiken is in combinatie met een Android-toestel. De prijs is echter wel heel erg hoog.

Gamen op de mobiele telefoon wordt steeds populairder. Telefoons hebben tegenwoordig zoveel rekenkracht dat ze makkelijk spellen als Fortnite of PUBG kunnen draaien. Helaas is de besturing over het algemeen niet heel erg handig en daarom komen steeds meer fabrikanten met controllers voor je mobiele telefoon. Ook Razer, die we vooral kennen van randapparatuur voor de pc, wil gamers de mogelijkheid geven om volop te genieten van mobile games en daarom hebben ze de Razer Raiju Mobile uitgebracht. Wij hebben de afgelopen tijd flink wat uurtjes doorgebracht met dit apparaat en onze bevindingen verwerkt in deze review.

De Razer Raiju Mobile is op dit moment alleen maar beschikbaar voor Android-telefoons. Het apparaat heeft ondersteuning voor bluetooth en je kunt dus wel verbinding maken met je iPhone, maar vervolgens kun je er vrij weinig mee doen. Dat is best wel jammer, maar misschien komt hier in de toekomst nog verandering in. Voor Android heb je twee manieren om de controller aan te sluiten, draadloos of via een kabel. Die laatste optie is het meest eenvoudig, stop de kabel in je telefoon en het werkt, tenminste als je toestel beschikt over USB-C. Je hoeft dus niet echt verstand te hebben van techniek om een verbinding tot stand te brengen, handig dus. Daarnaast kun je ook gewoon gebruikmaken van een bluetooth-verbinding.

De controller beschikt over een houder die groot genoeg is om toestellen met een flink scherm vast te klemmen. Tijdens het spelen blijft je telefoon goed zitten en dat is natuurlijk belangrijk wanneer je in het heetst van de strijd onverwachte bewegingen maakt. Wat ook gelijk opvalt, is hoe goed de balans is wanneer je aan het spelen bent. Bij veel van dit soort oplossingen heb je het gevoel dat het zwaartepunt niet altijd in het midden ligt. De Razer Raiju Mobile heeft dit perfect voor elkaar en dat merk je tijdens de speelsessies. Wat wel jammer is, is dat je de controller niet op tafel kunt leggen wanneer de telefoon in de houder zit. Het geheel valt namelijk om en ook is er geen kleine standaard aanwezig om dit te voorkomen.

Wat betreft layout heeft Razer gekozen voor de meest voorkomende die je ook kunt vinden op de Xbox One- en Nintendo Switch Pro-controllers. Het hangt er natuurlijk vanaf wat je persoonlijke voorkeur is, maar wij vinden dit wel een pluspunt. Het apparaat is eigenlijk te vergelijken met andere controllers van Razer zoals bijvoorbeeld de Razer Raiju Ultimate. De meeste buttons werken zoals we dat ook terugvinden bij andere fabrikanten, alleen de actie-knoppen verschillen. Deze maken gebruik van een techniek die Razer zelf Mecha-Tactile noemt. Dit komt in de praktijk neer op knoppen die snel reageren en een aangename klik geven zodat je weet dat je de knop ook echt ingedrukt hebt. Het is in het begin wel even wennen, maar juist door de feedback werkt het wel heel erg fijn. Razer heeft ook nog een mogelijkheid toegevoegd om de triggers sneller te maken. Je kunt namelijk aan de achterkant twee schuifjes omzetten waardoor je de triggers minder ver hoeft in te drukken. Dit is met name handig bij schietspellen, waar het soms aan kan komen op milliseconden. Een handige optie die ook echt goed werkt.

De Razer Raiju Mobile heeft niet echt veel minpunten, maar de enorm hoge prijs is dat zeker wel. Het apparaat heeft een adviesprijs van bijna €150,- en dat is wel heel erg hoog voor iets dat je vooral gaat gebruiken voor gamen op je mobiele telefoon. Het lijkt dan ook vooral bedoeld te zijn voor mensen die enorm veel tijd steken in bijvoorbeeld Fortnite op de telefoon. Wanneer je af een toe een spelletje doet, is de aanschafprijs gewoon veel te hoog. Gelukkig werkt de controller ook op de pc en Mac, waardoor de hoge prijs misschien beter te verantwoorden is.

De Razer Raiju Mobile is een fijne controller die goed in de hand ligt. De perfecte balans zorgt ervoor dat je lange speelsessies kunt houden op je Android-telefoon, want iOS wordt helaas nog niet ondersteund. Het grootste probleem is eigenlijk het hoge prijskaartje van het apparaat, zeker wanneer je het alleen gaat gebruiken voor gamen op je telefoon. Gelukkig kun je de controller ook gewoon gebruiken op je pc en wanneer je dat gaat doen, kun je een aanschaf best eens overwegen.