Doorgaan naar artikel
Razer Huntsman
Stefan Manenschijn
Stefan Manenschijn
Profiel

Conclusie

Met de Huntsman haal je het ultieme toetsenbord binnen qua inputregistratie en comfort. Hij is echter wel erg luidruchtig en bevat niet veel extra's.

Waar toetsenborden vroeger vooral functioneel waren, hoort bij een goede game-pc tegenwoordig ook een mechanisch toetsenbord. Gebouwd om zo snel mogelijk je input te registreren en vaak verlicht door middel van een heleboel led-lampjes zijn ze tegenwoordig ook meer en meer een echte eye-catcher in je setup. Een van de meest vooraanstaande merken daarbij is toch wel Razer, dat al een heleboel randapparatuur speciaal voor gamers heeft ontwikkeld. Nu komt het merk met de Razer Huntsman, een toetsenbord met opto-mechanische switches die nog sneller dan voorheen reageren op wat je doet.

Om maar met de deur in huis te vallen: de Huntsman typt hemels. Je toetsaanslagen worden zeer nauwkeurig en enorm snel geregistreerd en het voelt daarbij allemaal ontzettend solide aan. Deze ramplank kan wel tegen een stootje. Het verschil is enorm, wanneer je na het gebruiken van de Huntsman weer teruggaat naar je oude toetsenbord.

Razer Huntsman

Zoals gezegd, beschikt de Huntsman over opto-mechanische switches wat eigenlijk inhoudt dat de registratie gebeurt door middel van lasertjes. Wanneer je een toets indrukt, maakt het laserstraaltje verbinding en dat zorgt ervoor dat de toets wordt geregistreerd. Een snellere en preciezere registratie dan dit kan praktisch niet en dat zorgt ervoor dat dit een perfect toetsenbord is voor gamers die hier hoge eisen aan stellen. Daarnaast kan de Huntsman tien toetsregistraties tegelijk doen, zonder ghosting. Uiteindelijk is het natuurlijk de vraag of dit alles merkbaar gaat bijdragen aan je game-prestaties, maar het is prettig om te weten dat je niet je toetsenbord de schuld kan geven.

De Huntsman wordt aangestuurd door de Synapse 3-software die meteen geïnstalleerd wordt op het moment dat je je toetsenbord op je Windows-pc aansluit. Een klein nadeel is er wel voor Mac-gebruikers: de software is namelijk niet beschikbaar voor MacOs, wat inhoudt dat de prestaties natuurlijk wel gewoon gelijk blijven, maar dat je verder niets kunt configureren voor het toetsenbord. Nu verwachten we dat de meeste gamers hun hobby niet op een Mac uitoefenen, maar het is wel belangrijk om te weten.

In de Synapse 3 software kun je alles managen als het gaat om je toetsenbord. De Huntsman maakt deel uit van de Chroma-reeks, wat inhoudt dat hij te synchroniseren is met je andere Razer-apparatuur qua verlichting en dat ook games gebruik kunnen maken van die features. Je kunt precies instellen hoe je wilt dat de ledjes op je toetsenbord zich gedragen, wat voor erg fraaie effecten kan zorgen. Als klap op de vuurpijl kun je deze ook nog eens samenvoegen met je Philips Hue-lampen wat ervoor zorgt dat je hele game-kamer reageert op je toetsenbordverlichting. Daarbij zijn er natuurlijk ook de extra’s als het registreren van macro’s.

Wat ook een pré is, is dat het toetsenbord een kleine hoeveelheid intern geheugen heeft, wat ervoor zorgt dat je je voorkeursprofielen altijd bij je hebt, ook al zit je zonder internet. Prettig om te weten wanneer je een gamefeestje hebt in de middle of nowhere.

Razer Huntsman

De Huntsman is niet stil. Nu is dat misschien iets dat je wel verwacht bij een mechanisch toetsenbord, maar deze is wel erg luidruchtig. We hebben hem naast een aantal andere toetsenborden gelegd van ondermeer Razer zelf en Corsair, en de Huntsman was met ruime afstand het lawaaierigst van allemaal. Ook hebben we hem een dagje meegenomen naar het kantoor, waar collega’s al snel vroegen of we weer ons oude toetsenbord wilden gaan gebruiken. Nu is dit echt een kwestie van voorkeur, maar het is in dit geval wel echt iets om rekening mee te houden bij aanschaf. Deel je je kamer met meerdere mensen, dan zal niet iedereen je de Huntsman in dank afnemen.

De Razer Huntsman is er in twee variaties. De standaarduitvoering die rond de € 150,- kost en de Elite die rond de € 200,- kost. Het verschil tussen de twee is dat de Elite met een kussen komt en wat extra knoppen bovenaan het toetsenbord. Beiden zijn dus zeker niet goedkoop en de standaard Huntsman die wij voor deze review kregen opgestuurd, voelt voor dat geld wat karig. Het is echt een rechttoe rechtaan toetsenbord zonder poespas. Zelfs voor volumeknoppen was geen ruimte. Wel ziet hij er erg stijlvol uit dankzij de matzwarte aluminium bovenplaat.

Wil je het beste van het beste qua inputregistratie, dan heb je met de Razer Huntsman een perfect toetsenbord te pakken. Het typen voelt echt magistraal en enorm responsief en het kan tegen een stootje. Wel moet je daarbij in het achterhoofd houden dat hij enorm luidruchtig is en dat je voor hetzelfde geld ook rijker uitgeruste toetsenborden kunt vinden.