Doorgaan naar artikel
Foundation
Rutger Engel
Rutger Engel
Hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

Foundation is een leuke game, maar voelt nog wel enorm aan als Early Access door het gebrek aan content en de lelijke en onduidelijke menu's. Dat mag gelukkig niet baten als je vervolgens je middeleeuwse nederzetting zo ziet groeien.

Management-games in de vorm van citybuilders doen het behoorlijk goed en elk jaar komen er wel een paar uit. In de afgelopen paar maanden alleen al hebben we kunnen genieten van Dawn of Man en Rise of Industry, om maar wat te noemen. Ook is al een tijdje de game Foundation in Early Access. Hoog tijd dus voor een preview.

Foundation is een spel dat zich vooral richt op het natuurlijke groeiproces van een nederzetting. Je kiest een stuk land om te beginnen, zet daar je kampvuurtje neer en gaat vervolgens aan de slag. Een paar mensen stuur je eropuit om besjes te plukken, je maakt een houthakkershut en zo kom je er beetje bij beetje wel. Het is allemaal het bekende riedeltje en dit is ook niet wat Foundation bijzonder maakt.

Wat Foundation wél bijzonder maakt, is dat het vooral een spel is dat niet om uitdagingen draait, terwijl dit vaak juist de grote drijfveer is van managementgames. Je hoeft je niet te veel zorgen te maken om waar je je huizen neerzet, want gevolgen zijn er niet tot nauwelijks. Je kan gewoon lekker zelf bepalen waar je vindt dat een nieuw paar huizen mooi zou staan in je koninkrijk en je zet ze daar dan neer. Wilde je een nieuwe kerk bouwen, maar is het onderhoud wat te duur? Je verkoopt gewoon wat extra bessen in plaats van die als eten te gebruiken.

Dit maakt Foundation vooral een rustige ervaring, als een soort wandeling door de natuur. Je hebt ook simpele quests, zoals het verzamelen van X hoeveelheid van een grondstof. Vervolgens kan je kiezen aan welke partij je dit wilt geven en afhankelijk daarvan kan je weer nieuwe gebouwen ontgrendelen. Ook dit is weer niet erg lastig, het is meer een soort bezigheid die af en toe je hand vasthoudt en je beloont met weer iets nieuws om te maken.

Foundation bevindt zich in Early Access en dat is ook nog erg duidelijk zichtbaar. Met name de User Interface, wat bestaat uit de menu’s, is erg lelijk. Het ziet er niet uit en mist regelmatig broodnodige informatie. Hierdoor moet je iets te vaak hopen dat je maar het juiste aan het doen bent of je hoop op Google vestigen. Het spel bevindt zich nog in de Alpha-fase, dus dit is niets dat niet verbeterd kan worden voor de release.

De game ziet er mooi uit en is op zijn best wanneer je eenmaal beter doorhebt wat je allemaal aan het doen bent, wanneer je stadje steeds uitgebreider begint te raken en je vooral bezig bent met het bouwen van een mooiere nederzetting. De User Interface heeft nog het nodige werk nodig en we zouden graag wat meer content zien om je later in de game bezig mee te houden. Alhoewel het absoluut geen geschikte game is voor de gamer die op zoek is naar een serieus strategische uitdaging, is het prima bezigheidstherapie voor degene die gewoon een mooi middeleeuws dorp in Europa wil bouwen.