Doorgaan naar artikel
Britt Luttik
Britt Luttik
Redacteur
Profiel

Een van de bijzondere pareltjes op het gebied van Rock- en Metalfestivals is Rock am Ring, een driedaags evenement dat parallel loopt met Rock im Park. Waar Rock am Ring in de Nurburgring plaatsvindt, speelt Rock im Park zich af in Nuremburg. Beide festivals hebben op enkele namen na dezelfde line-up en wisselen dit met elkaar af. Met flinke headliners dit jaar waaronder Tool, Die Ärzte en Slipknot, is het een must voor iedere festival- en rock-liefhebber. Alles over Rock am Ring 2019 dag 1 lees je hier!

Ondanks dat het Juni is, valt het weer flink tegen en worden we geconfronteerd met behoorlijk wat windstoten, regen en een koele temperatuur. Dat is echter geen reden om niet te gaan en veel bezoekers trekken een dikke trui aan, al dan niet eentje van Rock am Ring zelf, die te kopen is bij de Merchandise-stands. Om twee uur trapt de Amerikaanse post-hardcore-band Palisades af op de Beck’s Crater stage, het een na grootste podium. Welshly Arms verzorgde tijdens het avondeten een heerlijke reeks liedjes met Blues en Rock. Het nummer “Legendary”, welke gebruikt is in verschillende reclames en voor de serie Sense8 en de film Den of Thieves, mocht natuurlijk niet missen. Later in de avond kregen we optredens van Duits pop/hip hop-duo SDP, Engelse pop-rockers The 1975 en een afsluiter met rapper Bonez MC in samenwerking met RAF Camora.

rock am ring 2019 dag 1 Foto: NWTV - Patrick van Meijl

Op het kleinste podium, de Alternastage, was het aan band Fiend om te starten, niet te verwarren met hun naamgenoot Fiend die een Amerikaanse Rapper is. Heavy metal-band Bad wolves zongen hun befaamde cover Zombie van The Cranberries, uitgebracht in 2018 na de dood van Dolores O’Riordan. De rest van de avond werd verzorgd met verschillende metal-invloeden, waaronder metalcore-band While She Sleeps, hardcore punk Beartooth en de Poolse black death metal-groep Behemoth. Arch Enemy was de afsluiter voor die avond met een optreden om half twee ’s nachts. Bijzonder is dat Arch Enemy op het kleinste podium een plekje kreeg, ondanks dat de veelgeliefde melodisch death metal-band regelmatig als een van de grotere namen wordt aangekondigd op festivals.

De Volcano Stage was het grootste podium, waar we onder andere Halestorm zagen, Alice in Chains en Slash samen met Myles Kennedy and The Conspirators. Uiteraard dé grote naam waar iedereen op vrijdag naar uitkeek was Tool, die de avond afsloot. De Amerikaanse rockband is een combinatie van heavy- en alternative metal met progressive- en psychedelic rock. Na het album 10,000 Days kwam het statement dat de band wat tijd zou vrij nemen, wat resulteerde in bijna tien jaar wachten. Gelukkig is de stilte verbroken met een tour en een nieuw album dat op 30 augustus uitkomt. De muziek van Tool is bijna als een apart genre te beschrijven en een bijzondere ervaring, mede door het gebruik van complexe, soms verontrustende, visuele effecten. Dit was ook terug te zien in de show die vanavond werd neergezet. Verschillende nummers zoals The Pot, Schism en Parabola van vroegere albums werden gespeeld, daarnaast kwamen Descending en Invincible voorbij van het langverwachte nieuwe album.

rock am ring 2019 dag 1 Foto: NWTV - Patrick van Meijl

De eerste dag was zeer geslaagd ondanks het koude weer. De organisatie van Rock am Ring gaf regelmatig updates over het weer en waarschuwde voor een winderige nacht, hoewel er gelukkig nog geen sprake was van noodzakelijke evacuatie. De unieke locatie van Rock am Ring 2019 op een racebaan, heeft prachtig uitzicht op de Eifel. Doordat een groot deel op asfalt staat, hebben we weinig te maken met modder of natte plekken. De drie podia staan redelijk uit elkaar zodat we geen last hebben van andere concerten en de grootste, de Volcano Stage, heeft drie vakken waarover de capaciteit netjes verdeeld wordt. Dat betekent dus op tijd erbij zijn als je vooraan wil staan bij je favoriete band, vooral wanneer het een van de grote headliners betreft.

Na een geslaagde eerste dag wandelen de bezoekers moe maar voldaan terug naar de camping, hotel of naar huis. Over de camping zullen we binnenkort nog wat meer vertellen. De eerste dag was ondanks het ongure weer erg geslaagd en er hangt een gezellige sfeer. Lees meer over onze impressies op dag 2 en dag 3.

Volcano Stage Beck’s Crater Stage Alternastage
Badflower Palisades Fiend
Deadland Ritual IDKHOW Power Trip
Halestorm Drangsal Bad Wolves
Alice in Chains Against the Current Beyond the Black
Slash Feat. Myles Kennedy and The Conspirators Welshly Arms While She Sleeps
The Smashing Pumpkins Cage the Elephant Kvelertak
Tool Foals Beartooth
SDP Behemoth
The 1975 Arch Enemy
Bonez MC & Raf Camora