Review: The Mule

Stefan Manenschijn, 11 juni 2019
Profiel
Met The Mule levert Clint Eastwood misschien wel zijn allerlaatste film af. Mocht dat het geval zijn, dan neemt de ervaren rot in ieder geval op gepaste wijze afscheid.

De oud veteraan Earl Stone (Clint Eastwood, Dirty Harry, Gran Torino) spendeert de laatste fase van zijn leven aan het verzorgen van bloemen. Hoewel op leeftijd, is hij nog behoorlijk helder van geest en een aimabele charmeur. Wel heeft hij geldproblemen die ervoor zorgen dat hij regelmatig op andermans zak moet teren. Dat is totdat hij het aanbod krijgt om pakketjes rond te gaan brengen voor wat blijkt een Mexicaans drugskartel te zijn. In The Mule, die vanaf 12 juni te verkrijgen is op 4K, Blu-Ray en DVD, zien we hoe dit afloopt.

Waar je bij de combinatie Clint Eastwood en Mexicaans drugskartel misschien verwacht dat The Mule een actiespektakel is, blijkt het tegendeel het geval. De film draait vooral om Eastwoods personage en hoe hij omgaat met de situaties waar hij in terechtkomt. Het is dan ook goed om te constateren dat de inmiddels achtentachtigjarige oudgediende in topvorm verkeert. Eastwood weet van Earl Stone een innemend personage te maken die zowel ontroerd als ontzettend grappig is bij vlagen. Earl is er een van de oude plattelandse stempel, wat betekent dat hij het niet zo moet hebben van mobiele telefoons en ook de plek van mensen met een donkere huidskleur en homoseksuelen in de samenleving nog niet helemaal heeft geaccepteerd.

Dit zorgt voor een paar ongemakkelijke situaties die gelukkig wel luchtig van opzet zijn. Je ziet dat Stone geen kwade bedoelingen heeft, maar gewoon niet helemaal bij de tijd is.

Naast Clint Eastwood zien we een van de meest populaire acteurs van dit moment: Bradley Cooper (The Hangover, A Star is Born). Hij speelt de DEA-agent die jacht maakt op de belangrijkste koerier van het kartel, natuurlijk niet wetende dat het daarbij gaat om een bijdehante, bejaarde man. De momenten waarop ze elkaar treffen, zijn dan ook smullen geblazen.

Clint Eastwood verzorgt niet alleen de hoofdrol, maar heeft ook de regie in handen. Je ziet aan alles dat we hier te maken hebben met een ervaren rot in het vak. The Mule heeft exact het juiste tempo en weet de kijker geboeid te houden, ondanks het toch wel herhalende karakter van de ritjes. Ook weet de film op het juiste moment afwisselend spannend, alsook grappig te zijn.

The Mule is een uitstekende film en misschien wel de laatste waarin we Clint Eastwood aan het werk zien. Slijtage lijkt echter nog niet zijn intrede te hebben gedaan, al is hij wel duidelijk oud geworden. Mocht dit zijn laatste zijn, dan neemt hij in ieder geval op niveau afscheid van de filmindustrie.