Doorgaan naar artikel
Ian Foppen
Ian Foppen
Manager festivalredactie, social media & Discord
Profiel

Het festivalseizoen is alweer even bezig, maar tijdens Pinksteren was dan eindelijk het favoriete festival van velen: Pinkpop 2019! Van zaterdag 8 juni tot en met maandag 10 juni was Landgraaf een stukje roze gekleurd. Duizenden festivalgangers die drie dagen lang konden genieten van hun favoriete muziek. Dit jaar ook nog eens extra bijzonder: de 50e editie van dit festival. Hoe wij Pinkpop 2019 hebben ervaren, lees je in deze sfeerimpressie.

Eenmaal binnen op het festivalterrein kwam de ervaren Pinkpopper meteen iets nieuws tegen: dit jaar was er namelijk een extra podium toegevoegd aan het festival. “Stage 4” was omringd door de nodige festivalkraampjes, wc’s en gelegenheid voor wat eten en drinken. De ideale plek om te beginnen aan het Pinkpop-avontuur. Een stukje verder op het terrein was een soortgelijke indeling te vinden, echter ditmaal met de “Garden of Love”. Een knusse en gezellige plek om in een intieme setting naar enkele optredens te kijken. Voor wie nog vrijgezel was, wellicht de ultieme plek om een nieuwe liefde te vinden.

Pinkpop 2020, The Kik

Wie niet bij “Stage 4” of de “Garden of Love” was blijven hangen, kwam terecht bij het grote veld voor het hoofdpodium. Aan de randen van het terrein was overal gelegenheid voor wat eten en drinken te vinden. Voor het hoofdpodium was een afgezet voorvak, waarin een gelimiteerd aantal bezoekers werd toegelaten. Wat ons betreft een verstandig idee, gezien de vele fans die vooraan wilde staan. Naast het hoofdpodium was de “Brightlands Stage” te vinden. Voor wie dus wel prima zat op het grasveld, was verplaatsen niet noodzakelijk. Voor wie het niet heeft meegekregen, hebben we onderstaand nog even de line-up van Pinkpop 2019 opgesomd.

Zaterdag 8 juni: Badflower, Bazart, Davina Michelle, George Ezra, Cage The Elephant, Halestorm, Hippo Campus, Jacob Banks, Mt. Atlas, Syml, Jacin Trill & Leafs, Yungblud, San Holo, Elbow, Golden earring, Anouk, Jamiroquai, Mumford & Sons, Soham De en Grace Carter.

Zondag 9 juni: Krezip, Kraantje Pappie, Blood Red Shoes, Rowwen Hèze, Jack Savoretti, Confidence Man, Miles Kane, Mark Ronson, Barns Courtney, Die Antwoord, J Balvin, Au/Ra, The Kooks, White Lies, Armin van Buuren (met Marco Borsato, Davina Michelle en David Lee Roth), The Cure, Lenny Kravitz, Boef en Nana Adjoa.

Maandag 10 juni: Bastille, Slash ft. Myles Kennedy & The Conspirators, Michael Kiwanuka, Indian Askin, Coely, Coldrain, Bring Me The Horizon, Jett Rebel, Palaye Royale, Dropkick Murphys, The 1975, Tenacious D, Major Lazer, The BossHoss, The Pretenders, Fleetwood Mac, Duncan Laurence, Kovacs, Dewolff en David Keenan.

Wat een minpunt was aan de “Brightlands Stage” en “Stage 4”, is dat er buiten de tent waarin het podium zich bevond, het niet mogelijk was om het optreden te zien. Hoewel er vaak genoeg plek was, konden de bezoekers bij diverse optredens toch voor een teleurstelling komen te staan. Sommigen waren echter veel drukker met de strijd in de ballenbak, dan de optredens op dat moment.

Achteraan het veld was tot slot de “IBA Parkstad Stage” te vinden. Met een vergelijkbare indeling voor het hoofdpodium, kon hier in een iets intiemere setting diverse grote artiesten optreden. Waar het hoofdpodium achteraan het veld het “Brand speciaalbieren balkon” had, waren er bij de “IBA Parkstad Stage” twee tribunes opgezet. Vanaf hier kon men rustig de optredens volgen. Over het algemeen bood dit veld ook genoeg ruimte aan de Pinkpoppers. Bij sommige optredens werd het echter soms wel wat krap. Wellicht iets meer animo voor de artiesten dan verwacht?

Langs het veld voor het hoofdpodium had Pinkpop de “Kalm Aan Laan” gecreëerd om even tot rust te komen. Een strook afgezet van het festivalterrein door middel van diverse drink- en eetgelegenheden aan weerszijde. Hoewel het idee echt werd omarmt door de bezoekers, was de “Kalm Aan Laan” in de praktijk erg druk. De vraag voor deze rust leek echter wat groter te zijn dan de ruimte die kon worden geboden. Dit was overigens voornamelijk het geval aan de ingang bij de “Brightlands Stage”. Bij de andere ingang die aan het eind van het veld voor het hoofdpodium uitkwam, viel de drukte vaak mee.

Het voordeel van Pinkpop was dat naast weekendtickets er ook dagtickets verkrijgbaar waren. Voor wie dus enkel een dagje langs wilde gaan om de favoriete artiesten te zien optreden, was dat ook een mogelijkheid. Dit zorgde voor de zondag echter wel voor problemen bij de toiletten. Er waren veel klachten van bezoekers in de rijen dat deze rijen ook nooit kleiner leken te worden. Waar het vaak tijdens optredens rustiger was bij de wc’s op zaterdag en maandag, was hier zondag geen sprake van.

Als je ons vraagt wat een duidelijk verschil is tussen Pinkpop en andere festivals, is dat Pinkpop echt om de muziek en artiesten draait. Er werd naar ons gevoel geen driedaags mini-dorp gecreëerd, wat bij sommige andere festivals wel het geval is. Daar staat wel tegenover dat er een super toffe line-up met grote namen wordt geregeld! Wij kijken in ieder geval uit naar Pinkpop 2020, de 51e editie van het festival zal worden gehouden van 19 tot en met 21 juni.