Doorgaan naar artikel
Britt Luttik
Britt Luttik
Redacteur
Profiel

Na een ruige eerste dag is het tijd voor Rock am Ring 2019 dag 2, waar verschillende bands op drie podia een goede sfeer verzorgen en flink rocken. Het jaarlijkse festival dat zich op de Nurburgring afspeelt duurt drie dagen en loopt parallel aan Rock im Park, waar de artiesten afwisselend spelen. Onze indrukken en belevenissen op dag 2 lees je in dit sfeerverslag!

Het weer zat op vrijdag al niet mee en dat was goed te merken voor de campingbezoekers. Ondanks dat er gelukkig geen evacuatie heeft hoeven plaatsvinden, is het toch behoorlijk gaan waaien ’s nachts en dat is te zien op de camping aan de vele omgewaaide feesttenten. Op de tweede dag is de wind gelukkig grotendeels gaan liggen en is er alleen af en toe een regenbui. Prima festivalweer dus en om half twee op Beck’s Crater Stage start The Hu, een heavy metal band uit Mongolië. Bijzonder is dat The Hu gebruik maakt van traditionele muziekinvloeden uit Mongolië zoals zang en instrumenten. Andere bands die op deze podium verschenen waren rockband Starset, heavy metal-band Trivium en Three Days Grace. In de avond kwamen grotere namen uit de metalwereld langs met Sabaton en Slayer. Om half drie in de ochtend werd er afgesloten met het Zuid-Afrikaanse Hip Hop-duo Die Antwoord, die het hele publiek aan het dansen kreeg.

Rock am Ring 2019 dag 2 Foto: NWTV - Patrick van Meijl

Op de Alternastage zagen we vandaag een variatie van wat kleinere, maar toch zeer geliefde bands langskomen. Het voordeel van dit kleine podium is dat optredens toch wat meer besloten en gezelliger voelen. Daarnaast is het een stuk makkelijker om vooraan te komen staan, zonder dat je een uur van te voren moet gaan staan. Namen zoals Jadu, Juke Ross, Alice Glass en Left Boy verzorgden variërende genres van Elektropunk tot pop en K-Pop. Op de zaterdag was deze stage dan ook de meest gevarieerde en interessant voor publiek dat eens wat nieuws wilde horen. Doordat alle podia ver genoeg uit elkaar zijn is er weinig sprake van interferentie door andere optredens.

Het hoofdpodium, de Volcano Stage, begon met Underoath, waar de drukte nog redelijk meeviel en vooral echte liefhebbers van de Amerikaanse rockband uit Florida aanwezig waren. Echter raakten de vakken al snel vol toen om half zes de band Feine Sahne Fischfilet optrad. Voor velen zal deze naam niet veel zeggen, maar in Duitsland is deze punkband ontzettend populair. Daardoor is ook goed zichtbaar dat Rock am Ring vooral bezoekers uit Duitsland trekt en veelal Duitse namen heeft op het affiche. Het optreden ging er dan ook behoorlijk stevig aan toe, het publiek ging helemaal los in de moshpits en de ene na de andere crowdsurfer verscheen boven het publiek. Tot slot deed de zanger een poging om een zogenoemde Wall of Death te creëren, maar dit eindigde in een grote knuffelpartij. Na de bijzondere taferelen was het tijd voor de Dropkick Murphys, een band die zeker aan te raden is, zelfs wanneer je geen metalliefhebber bent. Het is moeilijk om niet vrolijk mee te huppelen op de Keltische punkmuziek en mee te zingen met liedjes zoals Rose Tattoo en Shipping Up to Boston. Tot slot werd de dag afgemaakt met Bring Me The Horizon en de veelgeliefde punkband Die Ärzte. De mannen uit Berlijn gaan al sinds 1982 mee, maar dat weerhield hen niet om het optreden op Rock am Ring 2019 nog eens extra te verlengen naar ruim twee uur. Deze show was het allerdrukst bezocht en het publiek verzamelde zich al ruim vroeg voor een goed plekje en anderen genoegen namen met de extra schermen tot ver achteraan.

Rock am Ring 2019 dag 2 Foto: NWTV - Patrick van Meijl

Naast een flink programma heeft Rock am Ring genoeg andere activiteiten te bieden op zowel het festivalterrein als daarbuiten. Tussen de podia in staan veel verschillende kraampjes waar bandshirts, merchandise, piercings en etenswaren worden verkocht. Een groot gebouw met twee verdiepingen in de vorm van een hert staat ter reclame voor Jagermeister en een stukje verderop worden echte Zippo-aanstekers verkocht. Er is ook een kleine kermis aanwezig met een klein pleintje waar verschillende food trucks staan. Opmerkelijk genoeg vallen de prijzen van eten en drinken behoorlijk mee. Er is een gevarieerde keuze aan voedsel en je bent niet enkel beperkt tot friet en hamburgers. Echter blijft het vooral fastfood en is het een uitdaging om eten te vinden wanneer je te maken hebt met allergieën of dieetwensen. Gelukkig is er zelfs dan nog een alternatief: de Lidl die naast het festivalterrein staat. Een tijdelijke versie van deze supermarkt is van ochtends tot na middernacht geopend en verkoopt bijna alles wat je nodig zou hebben op een festival. Het eten varieert van vleeswaren tot verse broodjes en groente en fruit, er worden verschillende kampeerspullen verkocht en natuurlijk meer dan genoeg bier. Deze tijdelijk opgezette supermarkt van de Lidl geeft het festival wel een extra pluspunt, want eten of kampeerspullen kom je zeker niet te kort.

Al met al was het een fantastische tweede dag van Rock am Ring 2019. De hele dag was gevuld met een flinke variatie aan muziek en het weer zat onwijs mee, we hebben geen druppel regen gezien, alleen maar af en toe wat wolken. Het feestje ging lekker lang door tot diep in de nacht en binnenkort lees je ons verslag over de derde en laatste dag van het festival. Mocht je de impressie van de eerste dag nog niet gelezen hebben, dan kun je die hier vinden.

Volcano Stage Beck’s Crater Stage Alternastage
Underoath The Hu Jadu
Seiler Und Speer The Fever 333 Ryan Sheridan
Feine Sahne Fischfilet I Prevail Juke Ross
Dropkick Murphys Starset Nothing, Nowhere
Bring Me The Horizon Trivium Alice Glass
Die Ärzte Three Days Grace Kovacs
Architects Left Boy
Sabaton Alle Farben
Slayer
Die Antwoord