Doorgaan naar artikel
Britt Luttik
Britt Luttik
Redacteur
Profiel

Rock am Ring 2019 dag 3 is aangebroken, wat betekent dat vandaag alweer de laatste dag van het festival is. Drie dagen lang wordt er rock- en metalmuziek verzorgd op de Nürburgring in Duitsland en tegelijkertijd op het Zeppelinfield in Nurnberg, waar artiesten elkaar afwisselen. Wij waren er dit jaar bij en vertellen alles over onze ervaring op de derde dag!

Na een aantal koude en vooral winderige dagen mogen we het vandaag treffen met een zonnetje en een aangename temperatuur. Perfect weer om te genieten van wat muziek, hoewel het eerste optreden pas om half drie van start gaat met rapper Dvtch Norris. Er is voldoende te doen zoals op zoek gaan naar een bandshirt in een van de vele verkoopstandjes, het karaokepodium bij de kermis bezoeken of even wat bier inslaan bij de tijdelijke Lidl. Ook op de verschillende campings is het gezellig waar muziek wordt gespeeld of gekletst in het zonnetje.

Foto: NWTV - Patrick van Meijl

Campingplaatsen en voorzieningen zijn er zeker niet te weinig bij Rock am Ring. Er zijn behoorlijk veel verschillende soorten zoals de milieubewuste Green Camping, Rock’n’Roll Camping, speciale plekken voor caravans en nog meer. De beste plekken zijn op de Experience Camping die pal naast het festival terrein ligt. Hier worden kant-en-klare slaapplekken aangeboden, variërend van tipi-tenten tot kleine cabines met bedden en stopcontacten. Tevens beschikt dit terrein ook over een heuse jacuzzi en lounge-plekken. Voor de wat eenvoudige kampeerder is er ook meer dan voldoende plek met voorzieningen zoals toiletten, douches en ontbijtkraampjes. Voorzieningen zijn goed geregeld bij Rock am Ring en dat is erg fijn aangezien dit lang niet altijd standaard is op een festival.

Veel belangrijker zijn de concerten waar we vandaag weer voor in de rij staan. Op de grote Volcano Stage is de Headliner vanavond Slipknot, die om 22.45 een knallend concert verzorgd. De heavy metal band die zich typeert door de individuele gezichtsmakers die men draagt, brengt dit jaar een nieuw album uit en speelde een van de nummers samen met wat oudere klassiekers. Het ging er stevig aan toe in het publiek, iedereen sprong en danste mee en gedurende het optreden ontstonden er constant nieuwe moshpits. Niet alleen Slipknot verzorgde een spectaculair concert die dag, ook Tenacious D en The Bosshoss verzorgden een levendig optreden. Eerder op de dag kregen we ook een optreden van viking metalband Amon Amarth en Godsmack.

Rock am Ring 2019 dag 3 Foto: NWTV - Patrick van Meijl

Op de Beck’s Crater Stage en Alternastage, de twee kleinere podia, was het beduidend rustiger door de grote headliners. Desondanks waren er genoeg bezoekers die graag hun favoriete artiest zagen optreden. Het is merkbaar dat Rock am Ring niet alleen exclusief voor rock- en metalliefhebbers is, want er kwamen ook een flink aantal optredens voorbij uit het rap-genre zoals Brkn, KC Rebell en Kontra K. Op de Alternastage zagen we vooral veel variatie zoals Japanse post-hardcore Coldrain, Like A Storm uit Nieuw-Zeeland die hun gitaarstukken met didgeridoo combineren en rockbands zoals Graveyard en Black Motorcycle Club. ’s Avonds na Slipknot sloten Eagles of Death Metal en Hot Water Music het festival af.

Daarmee komt Rock am Ring 2019 dag 3 en het festival ten einde. Met flinke headliners zoals Slipknot, Die Ärzte en Tool was het een enorm geslaagd evenement, maar ook kleinere namen hebben hun bijdrage gedaan aan de gezellige sfeer. Zelfs voor diegenen die niet enorm fan zijn van metal of rock is het de moeite waard, er is namelijk genoeg afwisseling uit andere genres. Opmerkelijk is dat dit festival wel behoorlijk veel Duits publiek aantrekt en in iets mindere mate internationaal. Wat een groot pluspunt is, is de hele organisatie om Rock am Ring heen. Er zijn voldoende voorzieningen voor voedsel, sanitair en slaapplekken, en eten en drinken is goed betaalbaar. Daarnaast kent het festival weinig plastic rommel doordat je een hervulbare waterzak mag meenemen en vullen bij de watertaps. De sfeer die er hangt is gezellig en ondanks de soms heftige optredens, wordt er goed voor je gezorgd door de beveiliging en mede-festivalgangers.