Doorgaan naar artikel
Stefan Manenschijn
Stefan Manenschijn
Filmredactiemanager
Profiel

Conclusie

F1 2019 is in onze ogen de beste Formule 1-game tot nu toe. De vele verbeteringen maken het tot een bijzonder compleet pakket voor de race-liefhebber.

Hoewel het Formule 1-seizoen nog niet zo lang bezig is, lijken we een bijzonder eentonig kampioenschap tegemoet te gaan. De beide Mercedessen zijn oppermachtig en Ferrari en het Red Bull Racing-team van onze eigen Max Verstappen lijken, ondanks het resultaat van Max in Oostenrijk, niet in staat om dit gat te dichten. Gelukkig biedt Codemasters uitkomst met F1 2019, waarmee we het kampioenschap helemaal naar onze eigen hand kunnen zetten. De 2018-versie was al een meer dan prima game; is het Codemasters gelukt om met genoeg verbeteringen te komen om ook de aankoop van deze editie te rechtvaardigen?

De grootste toevoeging dit jaar is een volledig nieuwe raceklasse in de vorm van de Formule 2. Wanneer je de carrièremodus start, val je dan ook meteen met je neus in de boter: je begint als een rookie in de klasse onder de Formule 1. Helaas blijft het maar bij een korte serie van drie scenario’s, waarna je al snel promoveert naar de koningsklasse en je zonder beperking een stoeltje bij een team kunt uitzoeken. Stel dat je drie keer niet gefinisht bent in de Formule 2, dan kun je alsnog zonder zorgen instappen bij Mercedes of een ander topteam. Het is jammer dat hier niet wat meer aandacht aan is geschonken. Het idee is echt uitstekend, maar de uitwerking laat een wat suf gevoel bij ons achter. Het zou beter zijn geweest om spelers de keuze te geven of hun prestaties in de F2 invloed hebben op het uiteindelijke stoeltje dat ze weten te bemachtigen, op die manier krijgt iedereen zijn zin.

F1 2019

Wat wel een toffe toevoeging aan de carrièremodus is, is de rivaliteit tussen je teamgenoot en de andere uit de F2 gepromoveerde rookies. Die eerste was natuurlijk ook al wel aanwezig in 2018, maar de uitwerking is ditmaal een stuk beter. Doordat je ook duidelijk op de hoogte wordt gehouden van de verrichtingen van je rivalen en dat zij ook op jou reageren, maakt je carrière een stuk interessanter en houdt het ook langer leuk.

Een logisch gevolg van de aanwezigheid van de Formule 2 is dat er nu ook door coureurs van stoeltje wordt gewisseld, waardoor er natuurlijk ook kansen voor jou komen op een stoeltje bij een beter team (mits je natuurlijk niet meteen in een Ferrari, Red Bull of Mercedes bent gestapt). Dit maakt de modus ook weer een stuk dynamischer, omdat er simpelweg veel meer te beleven valt. Er zijn zeker nog wel wat verbeterpunten, maar het geeft een hoop vertrouwen voor wat we in de toekomst van deze game kunnen verwachten.

Ook de multiplayer is onder handen genomen en we zien in het menu een heus e-sports-tabblad waarin wedstrijden en terugblikken bekeken kunnen worden. Het is ongetwijfeld gedaan om de e-sports-tak van het spel meer op de voorgrond te laten treden, maar het is voor ons gevoel een zeer welkome toevoeging. Daarnaast kun je in de multiplayer-modi nu je eigen wagen ontwerpen en daarmee de strijd aangaan op het wereldwijde web.

F1 2019

Wat betreft de besturing van de auto’s voelt F1 2019 echt als een verfijndere versie van de vorige game. De handling is iets meer richting simulatie geschoven, waardoor het iets lastiger is om de auto op de baan te houden en er dus meer van je gevraagd wordt als coureur. Deze ontwikkeling juichen wij alleen maar toe en Codemasters lijkt wat ons betreft de juiste balans te hebben gevonden tussen toegankelijkheid en simulatie.

De A.I. van je medecoureurs lijkt ook weer een stuk verbeterd te zijn. Waar we ze in 2018 nog wel eens domme toeren zagen uithalen, zijn die nu tot een minimum beperkt.

Grafisch gezien heeft F1 2019 ook een sprongetje gemaakt, iets dat vooral zichtbaar is bij slecht weer en avondraces. De belichting ziet er dan een stuk realistischer uit ten opzichte van vorig jaar. Bij een race overdag en met zonneschijn, zien we dan weer weinig verschil. Nog steeds geldt dat F1 2019 zich niet kan meten met de Forza’s en Gran Turismo’s van deze wereld, maar dat het zeker geen lelijke game is! Een leuke toevoeging is nog dat er dit jaar ook gebruik wordt gemaakt van de vormgeving zoals we die op televisie zien, wat het net weer een stukje realistischer maakt.

Voor veel fans zal alleen het feit dat de nieuwe 2019-wagens in het spel zitten al reden genoeg zijn om weer naar de winkel te racen, maar gelukkig maakt Codemasters zich er niet makkelijk vanaf. De game toont een duidelijke ontwikkeling en dankzij de nieuwe verbeteringen vinden wij het niet gek om te stellen dat dit de beste en meest uitgebreide Formule 1-game ooit is. En met de ontwikkeling die vooral de carrièremodus toont, denken we dat het die titel maximaal een jaartje mag dragen.

Wij speelden F1 2019 op de PlayStation 4, het spel is ook verkrijgbaar voor Xbox One en pc.