Review: Us

Stefan Manenschijn, 22 juli 2019
Profiel
Us is een meer dan prima tweede film voor Jordan Peele. De humor, horror en acteerprestaties zijn dik in orde en daar doet het wat rommelige schrijfwerk maar weinig aan af.

Jordan Peele is de man achter een van de grootste verrassingen van 2017. Met Get Out had hij een grote hit te pakken dankzij een ijzersterke combinatie van horror, humor en actualiteit. Nu is hij terug met Us, waarin een gezin geterroriseerd wordt door hun dubbelgangers. Weet Peele wederom een voltreffer te scoren?

De Wilson’s besluiten hun drukke leventje even achter zich te laten voor een vakantie in het kustplaatsje Santa Cruz. Moeder Adelaide (Lupita Nyong’go) heeft echter zo haar twijfels bij de gekozen locatie en deze onderbuikgevoelens blijken volledig terecht als plots een andere familie voor hun deur staat. Deze familie lijkt een een-op-een-kopie van hun eigen gezin, alleen zijn ze dan gestoken in rode overals en dragen ze gevaarlijk ogende scharen bij zich. Hun bedoelingen blijken ook alles behalve vredelievend.

Waar Us in eerste instantie een vrij eenvoudige horrorfilm lijkt, doet het een aantal dingen ontzettend goed. De maatschappijkritische blik die ook Get Out sierde, is ook hier een van de sterkere pijlers. Zaken als racisme, tweederangs burgers en dergelijke komen hier voor de oplettende kijker wederom regelmatig voorbij. Het maakt van Us meer dan simpel popcornvermaak en zet je ook na het kijken nog wel even aan het denken.

Ook de humor is wederom dik in orde. Er ontstaan regelmatig bizarre situaties die door Peele en zijn acteurs van de juiste lading worden voorzien. De ene keer bloedserieus en spannend, en een andere keer bijna slapstick-achtig en ondersteund door een geniale soundtrack. De acteurs hebben zichtbaar plezier in hun werk en dat zorgt er ook voor dat het ook voor ons als kijkers genieten is van het acteerwerk.

Doet Us dan niets verkeerd? Dat is helaas ook niet zo; waar de beelden eigenlijk altijd wel de juiste snaar weten te raken, voelt het schrijfwerk toch als wat rommelig. Het zorgt ervoor dat je een beetje houvast mist, waardoor ook de dieper liggende boodschappen toch wat ondergesneeuwd worden. Ook de grote plot-twist mist hierdoor de impact die het wel hoort te hebben.

Us is een uitstekende tweede film van Jordan Peele. Hij weet wederom een uitstekende mix te maken van kritiek op de maatschappij, horror en humor. Dat de film her en der wat rommelig aanvoelt, neemt niet weg dat Us zeker een aanrader is om een avond mee te vullen!